Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kvalitetan mladi čakavac

Autor: Nikola Markulin

25.03.2010. 23:00
Kvalitetan mladi čakavac

Foto: Sebastian GOVORČIN



Gradska knjižnica Zadar je u srijedu navečer u svojoj multimedijalnoj dvorani ugostila predstavljanje zbirke pjesama “Suncozapad” Roberta Špralje, zadarskog maturanta Gimnazije Vladimira Nazora. Robert Špralja svoju poeziju ponajviše piše na čakavskom dijalektu i to na idiomu kakvim govore mještani Zaglava na Dugom otoku, Robertovog rodnog mjesta.
Kao uvod u predstavljanje pjesničkog prvijenca mladog zadarskog pjesnika Rade Šimičević, ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora, je kazao:
– Čim je Robert došao u našu školu njegovi su nas profesori obavijestili o njegovoj nesvakidašnjoj darovitosti i ljubavi prema pisanoj riječi. U izdavanju prve Robertove knjige naša je škola sudjelovala koliko je mogla. Valja kazati kako je darovitost ovog pjesnika prepoznata i prije ove večeri. U prvom redu tu mislim na brojne nagrade koje je Robert proteklih godina osvajao na svim razinama Lidrana, na smotrama učeničkog literarnog stvaralaštva.
O Robertu i njegovim pjesmama superlativima je govorio Slavko Govorčin, pjesnik i književnik s otoka Iža:
– Kao bodul imao sam potrebu ovdje se pojaviti. Premda mi je to bila obaveza, ovdje sam se pojavio samovoljno, iz gušta. Odlučio sam, kada sam čuo da je jedan naš otočanin izdao zbirku poezije, pa uz to kada sam čuo da je poezija na čakavskom dijalektu, te da je povrh svega gimnazijalac, dati na ovaj način Robertu potporu u njegovom daljnjem radu. Robert piše o najrazličitijim motivima naših otoka i to čini upotrebljavajući stare riječi koje sam čak i ja, u ovim poznim godinama i koji sam čitav život na otoku, zaboravio. Roberte vela ti hvala i vazda provu na vitar!
Zbirka pjesama “Suncozapad” podjeljena je u sedam ciklusa. Šest je od njih sedam napisano na čakavskom dijalektu, dok je sedmi ciklus pisan standardnim jezikom.
Robert se zahvalio svima koji su mu svojim dolaskom na predstavljanje prvijenca došli dati podršku, te tetu Danicu, svoju baku i djeda istakao kao one koji su najzaslužniji što je krenuo putem pjesništva i riječi.
– Sa naših je školja nestao duh zajedništva i tišina koja njima vlada najviše do izražaja dolazi u suncozapad. No, iz te tišine može nastati nešto predivno. Nakon nje nastaju i moje pjesme, kazao je Robert.