Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Premijer liga – realnost ili samo san?

Autor: Andrija Prović

25.03.2010. 23:00
Premijer liga – realnost ili samo san?

Foto: Vedran SITNICA



Najlakše je alibi potražiti u odlasku Merhara, Ninčevića i Žeravice, ali spomenuta trojica teško da bi donijela prevagu kada ostatak momčadi ne odrađuje svoj dio posla


Pred rukometašima iz Mocira sedam je odlučujućih ispita u kojima ćemo konačno dobiti potvrdu jesu li njihove ovosezonske ambicije građene na realnoj osnovi. Jesu li se zadarski arhitekti sna o Premijer ligi upustili u ovaj projekt bez prethodno postavljenih čvrstih temelja, ili je elitni rang njihova realnost?
Ovaj se tekst mogao napisati i nakon 20. kola, jer, tada će se Zadrani susresti s nekim od najopasnijih konkurenata; no, uzevši u obzir njihov trenutačan pad u formi, i gostovanje u Solinu za “plave” spada u red teških dvoboja. Zapravo, ta će utakmica uvelike odrediti smjer Zadra. Iako se radi o suparniku sa začelja ljestvice, momčadi Roka Paleke prijeko je potreban pozitivan impuls u obliku prve proljetne gostujuće pobjede. Tek s ponovno pronađenim samopouzdanjem Zadrani bi se mogli dobro pripremiti za ono što slijedi. A to su susreti s Crikvenicom, Ivančicom, Senjom i Arenom. Naravno, uz uvjet da pretpostavimo da im Trilj i Slatina ne bi trebali zadavati puno muke. Sve u svemu, iz sadašnje perspektive čini se da se radi o teško dostižnom cilju za društvo sklono prečestim oscilacijama, no, treba biti korektan i priznati da Zadrani nisu jedini koji su ove godine razočarali kada se nije očekivalo. Uostalom, dovoljan je samo pogled na ljestvicu Prve Dukat HRL. Griješila je i prvoplasirana Gorica, dok je Crikvenica zbog svojih neuspjeha u nastavku prvenstva promijenila čak tri trenera.
Zato za konačan sud treba pričekati da vrijeme odradi svoje. Opet se koristeći rječnikom građevinara, osvrnimo se sada i na “izvođače radova”, igrače i trenera. Prvi su kadri odigrati na zaista visokoj razini, a da je kolektiv pritom njihov najjači adut. Međutim, ni jedno ni drugo nismo gledali u posljednje vrijeme. Možda je najlakše alibi potražiti u odlasku Natka Merhara, Ivana Ninčevića i Anđela Žeravice, ali spomenuta trojica teško da bi donijela prevagu kada ostatak momčadi ne odrađuje svoj dio posla. Zadar je već pokazao da može uspješno kompenzirati izostanak zvučnih imena, zato, uzrok njihova pada ne treba tražiti negdje drugdje, već u prvom redu u glavama igrača, odnosno njihovom pristupu.
Na pristup cijelo vrijeme ukazuje i prvi čovjek struke, Roko Paleka. Iako tek 30-godišnjak, činilo se nakon poraza od Umaga da će trener Slada do kraja prvenstva ostarjeti. A Umag je tek bio uvertira za novi neuspjeh u Županji, dok mu niti posljednji dvoboj s Kaštelima nije donio olakšanje. Bez obzira što mu dobar dio “dušebrižnika” spočitava neiskustvo, kako igračko, tako i trenersko, nedvojbeno je da trener Zadra od utakmice do utakmice daje sve od sebe.
– Možda nisam Noka Serdarušić, ali definitivno nisam budala – slikovito se jednom prilikom opisao Paleka, no prava istina leži upravo u njegovim riječima. On u ovom trenutku, bez obzira na nedostatke, ima srca i vjere u ono što radi, u prijevodu, ima ono što će za Premijer ligu biti potrebno cijeloj momčadi.