Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Svečanost završila uz knjigu

Autor: Nikola Markulin

25.03.2010. 23:00
Svečanost završila uz knjigu

Foto: Zvonko KUCELIN



Posljednji događaj, osim neizbježnog domjenka, u bogatom programu proslave Dana Sveučilišta u Zadru bilo je svečano otvaranje sveučilišne knjižare “Citadela”. Prilikom otvaranja prof. dr. sc. Srećko Jelušić, prorektor zadarskog sveučilišta zadužen za međuinstitucionalnu i međunarodnu suradnju, knjižnicu i izdavaštvo, rekao je kako će se u njoj moći naći knjige koje objavljuju veliki i ugledni nakladnici, ali jednako tako i sve one male nakladničke kuće koje, kako svi znamo, imaju silnih problema s distribucijom svojih izdanja.
– Red je da ova današnja sveučilišna proslava završi kako joj i priliči – uz knjigu! Stara ideja danas je napokon ostvarena. Otvaranjem ove knjižare cilj nam je bio omogućiti što veću dostupnost literature našim studentima i profesorima. Ovu ću prigodu iskoristiti kako bih zahvalio Jasminki Brkić, arhitektici koja je projektirala ovaj ne do kraja idealan prostor, ali prostor s kojim smo ipak vrlo zadovoljni. Ime knjižari – Citadela – dali smo prema imenu objekta u čijem se sklopu nalazi. U knjižari će raditi Ana Pehar kao voditeljica i dvoje studenata koji će za svoj rad biti nagrađivani u skladu s prodajom koja se ostvari. Valja još naglasiti kako je pokretanje sveučilišne knjižare prije svega bio kulturološki, a ne komercijalni projekt.
Knjižaru „Citadela” potom je otvorio prof. dr. sc. Ante Uglešić, rektor Sveučilišta u Zadru.
Ovom nam je prigodom Ana Pehar, voditeljica sveučilišne knjižare „Citadela” kazala:
– Ovdje će se moći kupiti izdanja Sveučilišta u Zadru, antikvarne knjige, stručna literatura i ponešto beletristike i publicistike. Također, prodavat će se sveučilišni suveniri u obliku kapa, majica i dočitnica (bookmarkera).