Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Učenici spremni za borbu protiv katastrofa

Autor: Velimir Brkić

25.03.2010. 23:00
Učenici spremni za borbu protiv katastrofa

Foto: Velimir BRKIĆ



Pretpostavka vježbe bila je eksplozija u jednoj od učionica. Daljnji tijek vježbe bio je vezan uz obavještavanje o istom događaju ravnatelja škole koji ima obvezu organizirati evakuaciju škole na najbrži i najsigurniji način za sve učenike i djelatnike koji se u tom trenutku nalaze u školi
Područni ured Državne uprave za zaštitu i spašavanje u Zadru provodi Nacionalni program edukacije djece u području zaštite i spašavanja namijenjen djeci predškolske i školske dobi, a koji se provodi uz odobrenje i potporu Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te preporuku Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije.
Posjetom učenicima Osnovne škole Privlaka nastavljena je edukacija djece te održana sveobuhvatna vježba evakuacije i spašavanja učenika i djelatnika škole. Osim djelatnika zadarskog DUZS-a predvođenih načelnikom službe 112 Sinišom Filipovićem, predavanju i prezentaciji na temu “Edukacija djece na području zaštite i spašavanja” te vježbi evakuacije nazočili su pripadnici Državne interventne vatrogasne postrojbe i Gorske službe spašavanja te kontakt policajac Ive Begonja. U pripravnosti se nalazilo i medicinsko osoblje. U vježbi spašavanja aktivno su sudjelovali i učitelji predvođeni školskom povjerenicom zaštite na radu, učiteljicom tehničke kulture Rankom Buturić te ravnateljem škole Šimom Vukićem.
– Cilj vježbe bio je praktično provjeriti Plan evakuacije i spašavanja iz osnovne škole, što podrazumijeva osposobljenost i upoznatost djelatnika same škole vezano uz navedenu moguću situaciju, ali isto tako provjera brzine intervencije žurnih službi objedinjenih u Državnu upravu za zaštitu i spašavanja, Područni ured u Zadru. Istovremeno smo upoznali učenike sa značenjem broja 112, poticali njihov interes za spoznaju i prepoznavanje opasnosti te razvijali svijest o reagiranju u opasnim situacijama, rekao je načelnik službe 112 Siniša Filipović, dodajući da je naglasak edukacije na ponašanju kod prirodnih katastrofa, ali se predavanja dijelom odnose i na prometne i neke druge nesreće.
Pretpostavka vježbe bila je eksplozija u jednoj od učionica. Daljnji tijek vježbe bio je vezan uz obavještavanje o istom događaju ravnatelja škole koji ima obvezu organizirati evakuaciju škole na najbrži i najsigurniji način za sve učenike i djelatnike koji se u tom trenutku nalaze u školi.
– Osim osposobljenosti djelatnika i učenika za postupanje u slučaju izvanrednih situacija i valjanosti predviđenih pravaca evakuacije, kontrolirana je ispravnost vatrodojavnog sustava i brzina intervencije žurnih službi te potreba mijenjanja plana evakuacije kako bi postao još operativniji, rekao je Filipović.
Učenici su pokazali zavidno poznavanje ponašanja u slučaju prirodnih katastrofa i nesreća, osobito u slučaju potresa, poplava i požara. Cilj ovih predavanja, kaže ravnatelj Vukić, nije bila samo popularizacija službe 112, iako se ona proteže kroz predavanja, nego da mališani već u ovom uzrastu dobiju neka znanja kako se ponašati ako se zateknu u slučajevima nezgode ili prirodne katastrofe. Na kraju su na školskom dvorištu kontakt policajac, vatrogasci i ekipa gorske službe na veliko oduševljenje djece demonstrirali kratku vježbu te su razgledali vatrogasna vozila i opremu vatrogasaca i HGSS-a, policije i razgovarali sa službenicima.
Predhodno je načelnik službe 112 Filipović učenicima prvog i drugog razreda učiteljice Jadranke Begonja i Nine Lovrin edukativno prikazao kako žurne službe interveniraju. Djeci su podijeljeni i prigodni edukativni materijali o zaštiti i spašavanju, a kroz prezentaciju su aktivno sudjelovala i sama djeca. Pritom su se upoznala s ulogom žurnih službi i kako će koristiti jedinstveni broj za žurne pozive 112, na koji djeca mogu pozivati pomoć te su im date upute na koji način smanjuju mogućnost izazivanja požara i kako postupati u slučaju da ih zateknu nesreće (požari u stanu, potres, poplava i sl.).