Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Gašenjem svjetla večeras pomozite Zemlji

25.03.2011. 23:00
Gašenjem svjetla večeras pomozite Zemlji


Gašenjem svjetla na jedan sat, u najvećoj volonterskoj akciji na svijetu “Sat za planet Zemlju” i ove godine priključit će se Zadar, ali i Biograd na Moru, kao i brojne tvrtke i građani koji su pozvani da se odazovu akciji i pogase nepotrebna svjetla večeras u 20.30.
Već nekoliko godina u mrak tonu najveće svjetske znamenitosti – Eiffelov toranj, Buckinghamska palača i Opera u Sydneyu, a doprinos akciji dat će i Grad Zadar, Narodni muzej i Udruga Eko Zadar gašenjem svjetla na Poljani pape Ivana Pavla II. i isključivanjem svjetlosne instalacije Viktora Popovića u Gradskoj loži, dok će Biograd na inicijativu Savjeta mladih ugasiti javnu rasvjetu te istodobno odati počast stradalim stanovnicima Japana, paleći svijeće ispred Gradske vijećnice.
– Sat za planetu globalna je akcija koja na sat vremena ujedinjuje cijeli svijet. Inicijator je WWF (Svjetski fond za prirodu), a održava se posljednju subotu u ožujku svake godine. Cilj akcije je promovirati svijest o nužnosti štednje energije. Ovoj akciji se mogu priključiti svi zainteresirani građanke i građani u subotu od 20.30 do 21.30 sati tako da na sat vremena ugase svu nepotrebnu rasvjetu u svojim domovima. Ovo je ujedno prilika da razmislite o svom osobnom utjecaju na okoliš i kako ga zaštititi. Zamjena klasičnih žarulja kvalitetnom štednom ili LED žaruljom te svakodnevno gašenje svih elektroničkih uređaja čak i u “stand by” načinu rada neki su od kvalitetnih postupaka, istaknula je Atana Grbić iz Udruge Eko Zadar te dodala da ako želite doista dati svoj doprinos, štedite energiju i budite energetski učinkoviti svih 8.760 sati, a ne samo jedan sat u godini.
U isto vrijeme prigodan program održat će se na Vitrenjaku. Uz slogan “Jedreći štedimo energiju” akciji se priključuju Umjetnička organizacija Jadertina i Jedriličarski klub Uskok. U 19.30 u VIP salonu bit će otvorena izložba fotografija umjetničkog fotografa Denisa Fistanića iz Omiša. Na fotografijama prevladavaju motivi Dalmacije, mora i običaja, a zanimljivo je da su fotografije izrađene na platnu. Poseban gost večeri je pjesnik Jakša Fiamengo koji će čitati svoje stihove.
Nakon otvaranja izložbe u 20.30 u prizemlju zgrade Jedriličarskog kluba Uskok ugasit će se svjetla, upalit će se 100 svijeća, a atmosferu će upotpuniti klapa Barufa i pjevač Duško Nonković, najavili su iz Uskoka.