Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Grad Nin ne bježi od pomoći posjednicima

25.03.2011. 23:00
Grad Nin ne bježi od pomoći posjednicima


Riječ je o učinjenoj nepravdi vlasnicima zemljišta. Ali sve bi bilo dobro da ovo nije osobno napisao bivši ninski gradonačelnik Joso Štulina, koji je bio na čelu ovog grada kada je izvršena uknjižba 2004. godine. Premda ovo nije spor Grada, mi ne bježimo od toga da pomognemo našim sumještanima, rekao je predsjednik Ćurjurić
Odavanjem počasti minutom šutnje svim žrtvama katastrofalnog potresa u Japanu, otpočela je maratonska sjednica ninskog Gradskog vijeća. Budući da je gradonačelnik Emil Ćurko bio spriječen sudjelovati u radu sjednice zbog službenih obaveza, na velik broj vijećničkih pitanja odgovore su nudili predsjednik GV – a Davor Ćurjurić (HDZ), dogradonačelnica Dalija Pavlović (HDZ) te voditelj pravne službe Željko Radošević.
O zemljištu
Vijećnik Ive Veršić (HDZ) iz Ninskih Stanova, ujedno dopredsjednik vijeća je izrazio nezadovoljstvo postavivši pitanje zbog čega se niti jedan zahtjev njihovog Mjesnog odbora nije uvažio prilikom provedenih izmjena i dopuna gradskog Prostornog plana, poglavito onaj koji se odnosio na izgradnju mjesnog groblja.
– Raspolažemo s informacijom kako je gradska parcela veličine 30 hektara na potezu od Duševića do Zatona okarakterizirana zamjenskom parcelom i da je rezervirana za Boška Tartara iz Nina koji se već neko vrijeme spori sa Solanom oko vlasništva zemljišta. U Ninskim Stanovima se nikome neće darovati gradsko zemljište na taj način, rekao je Veršić obraćajući se direktno pročelniku gradskog Komunalnog odjela Jozi Mustaću.
– To o čemu vi govorite, vijećniče Veršiću, meni je prva koju čujem. Vama, a i svima nazočnim vijećnicima ovdje moram skrenuti pozornost da je u ovom slučaju riječ o poljoprivrednom zemljištu na kojemu kao takvom nije dopuštena nikakva gradnja što se može vidjeti i u Prostornom planu, rekao je pročelnik Mustać.
Što se tiče vijećnika Veljka Šalova, predsjednik Ćurjurić je obznanio vijećnicima tekst pisma kojeg je njemu osobno poslao Šalov prošle godine u kojem on traži nagodbu s Gradom u vezi njegove garaže koja je stajala godinama pored Barokne kuće, a koja je uklonjena uz suglasnost Šalova u početku obnove i restauracije ovog spomenika kulture i čija se vrijednost po procjeni vlasnika kretala u visini od oko 120.000 kuna.
– U nedostatku dokaza o vlasništvu ovo vijeće nažalost ne može ništa učiniti. U svoje osobno kao i u ime kompletnog vijeća ja vas, gospodine Šalov, kao kolegu vijećnika i čovjeka kojem želim svako dobro savjetujem da svoju zadovoljštinu potražite na sudu. Ovo vijeće nije u sporu s vama i nažalost vam ne može izaći u susret, rekao je Ćurjurić.
– Ja sam o ovom slučaju već ranije razgovarao s gradonačelnikom i on mi je obećao dodjelu zamjenske parcele u blizini moje obiteljske kuće koju sam ja čak bio spreman otkupiti. No, kada sam ja ogradio istu tu parcelu gradonačelnik me je izigrao poslavši mi bagere i policiju za vrat i ja sam odustao. To ne znači da ću ja odustati od traženja onoga što mi je oduzeto, dapače. Da sam ja znao što me čeka ja bih bio prilikom nove zemljišno-katastarske izmjere uložio prigovor. Čitav Nin zna da je riječ o mojoj imovini samo ne ova Gradska uprava, rekao je Šalov.
Inicijativa mještana
U nastavku raspravljalo se o zahtjevu Inicijativnog odbora iz triju navedenih mjesta u kojem je uz ostalo stajalo kako se traži od Grada Nina da u zaštitu pravnih interesa svojih građana donese odluku kojom će se podržati pravedna inicijativa mještana, čije je parcele sud neosnovano knjižio na RH, da Grad Nin pokrene inicijativu za izmjenu zakona o vlasništvu i stvarnim pravima po kojima će se dozvoliti knjiženje sadašnjim posjednicima koji to zemljište već godinama koriste, da Grad Nin donese odluku o imenovanju odvjetnika Marina Zekanovića iz Poljica pravnim zastupnikom mještana te da Grad Nin snosi sve troškove zastupanja u ovoj pravnoj stvari s obzirom da su već mještani dali po 4 tisuće kuna u preoblikovanje zemljišnih knjiga.
– Riječ je o učinjenoj nepravdi vlasnicima zemljišta. Ali sve bi bilo dobro da ovo nije osobno napisao bivši ninski gradonačelnik Joso Štulina, koji je bio na čelu ovog grada kada je izvršena uknjižba 2004. godine. Premda ovo nije spor Grada mi ne bježimo od toga da pomognemo našim sumještanima, rekao je predsjednik Ćurjurić.
Vijeće je također usvojilo više odluka te izmjena i dopuna. Tako je prihvaćen obračun proračuna Grada Nina za 2010. godinu o čemu je govorila pročelnica financija Radmanka Subotić, a po kojem je od planiranih 20,8 milijuna kuna lani ostvareno 17,8 milijuna ili 85,5 posto.
Zeleno svijetlo dobila je odluka o pristupanju Grada Nina hrvatskoj udruzi povijesnih gradova, koju je pokrenuo grad Dubrovnik kao i pristupanje Grada Nina trećem po redu LAG-u (lokalnoj akcijskoj grupi). Odlučeno je da se udovolji tvrtki TTE Inženjering-TPA Bagat d.o.o. Nin i da joj Grad oprosti dug iz razdoblja 2001.-2005. godina na ime komunalne naknade i slivnih voda u iznosu od 269.000 kuna uz obrazloženje kako gradsko Komunalno poduzeće već četiri godine bez naknade koristi za svoje određene poslove skladišta navedene tvrtke. Vijeće je na kraju jednoglasno usvojilo odluku da se financijski pomogne u liječenju roditeljima teško bolesnog 12-godišnjeg Davida Orlića iz Grba.
 


AKTUALNI SAT: Škola, Oliver Vitori, smrad s farme…


Vijećnik Endo Sipina (SDP) tražio je da mu se pobliže pojasni što je s obnovom stare školske zgrade u Ninu.
Nezavisnog Božu Mustaća zanimalo je što se poduzima da se riješi slučaj invalida Domovinskog rata Olivera Vitorija koji sa svojim roditeljima već nekoliko godina živi u prostoru mjesnog odbora Grbe.
Zlatka Burelu (HDZ) zanimalo je do kada će se tolerirati nesnosni smrad koji se ninskim bazenom širi poglavito ljeti s obližnje farme krava Vigens.
– Kada bude u cijelosti obnovljena zgrada stare škole u centru Ninu u nju će se preseliti sve gradske službe. Do sada je iz gradske blagajne u njenu obnovu utrošeno 274.000 kuna. Raspisan je natječaj za nastavak poslova i 30-ak je tvrtki dalo svoje ponude, kazao je pročelnik Jozo Mustać.
Po pitanju Olivera Vitorija pokrenut je postupak dodjele gradske parcele u Grbama, na kojoj Grad planira postaviti montažnu kuću za njega i njegove roditelje. No s obzirom na to da je navedena parcela uzurpirana, Grad je morao pokrenuti sudski spor.