Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Sadni materijal stiže iz “Cerodola”

25.03.2011. 23:00
Sadni materijal stiže iz “Cerodola”


U “Cerodolu” su prošle godine proizvedene 118.252 sadnice. To su bile raznovrsne ljetnice, penjačice, trajnice, začinsko bilje, grmovi, stabla, kaktusi i niz drugih. Za popunu asortimana nabavljeno je još oko 5.000 komada različitih sadnica iz vrsta penjačica, stabala, trajnica, grmova, kao i ponešto sezonskoga cvijeća, kaže direktor “Nasada” Hrvoje Grdović
Proljeće što nas je “posjetilo” ovoga tjedna donijelo je i prve toplije, sunčane dane, a s njima je na zelene površine stigla prava proljetnu raskoš. Za to su, prije ostalih, zaslužni vrtlari gradske tvrtke “Nasadi”, oni koji i tijekom zimskih mjeseci nastoje uljepšati grad. Oni su osim održavanja zimskoga cvijeća, već od početka godine učinili velike poslove na zelenim površinama kojima grad obiluje, a to se i vidi na mnogim gradskim lokacijama. Sve što je stradalo zimi, očišćeno je, skinute su suhe grane, kao i zimska zaštita, obavljene su rezidbe, a obnovljeni su mnogi nasadi, zamijenjeni su novim sadnicama. U tim zimskim mjesecima su posađene bezbrojne sadnice tulipana, irisa, lobularija, tisuće novih pelargonija… U velikim parkovima su, osim uređenja zelenila i travnjaka, očišćeni prolazi i puteljci, kako bi građanima bila ugodnija šetnja i odmaranje. Naravno, bez pasa, jer je na nekim središnjim gradskim zelenim lokacijama zabranjeno šetati pse, a znade se i zašto, a isto tako se zna da to poneki građani ne poštuju, već iza svojih ljubimaca ostavljaju nered. Dakle, premda već svuda oko nas cvjeta, po jarulama i gredicama već ima bezbroj boja i cvjetova, vrtlari će tek u travnju početi ljetnu sadnju. To je inače vrijeme kada se sadi najveći broj sadnica sezonskoga cvijeća, kada u zemlju idu tisuće novih sadnica raznoga biljnoga materijala, cvijeća koje će uljepšavati grad tijekom ljeta, kada imamo i najveći broj gostiju, koji se uvijek iznova dive ljepoti i urednosti grada.
Još nam nije poznato koliko će se u predstojećim mjesecima zasaditi novih sadnica sezonskoga cvijeća, ali je prošle godine po gradu zasađeno gotovo 100.000 sadnica sezonskoga cvijeća! Lani je također zasađeno i blizu 10.000 sadnica grmlja, živica i sličnoga te 452 nova stabla. To su goleme količine i sva je sreća što tvrtka Nasadi ima vlastitu proizvodnju pa sadi vlastiti materijal. Poznato je da je Nasadov rasadnik “Cerodol” na Putu Nina vrlo bogat, pa se tamo proizvede na desetine tisuća raznih sadnica sezonskoga cvijeća, tzv. ljetnica, pa svega drugoga od cvatućih i aromatičnih trajnica, grmlja za živice, cvatućih grmova, penjačica, stabala za okućnice. Osobito se puno proizvodi mediteranskoga bilja, poput trajnica kao što su lavanda, kadulja, ružmarin, santoline, ali i druge vrste, kao one za kamenjare te sukulenti, začinsko i ljekovito bilje i brojne druge sadnice.
– U ‘Cerodolu’ su prošle godine proizvedene 118.252 sadnice. To su bile raznovrsne ljetnice, penjačice, trajnice, začinsko bilje, grmovi, stabla, kaktusi i niz drugih. Za popunu asortimana nabavljeno je još oko 5.000 komada različitih sadnica iz vrsta penjačica, stabala, trajnica, grmova, kao i ponešto sezonskoga cvijeća, kaže direktor “Nasada” Hrvoje Grdović.
Valja podsjetiti da “Nasadi” ne brinu samo o gradu Zadru, već i o mjestima koja pripadaju gradu, pa i o šest otoka. I tamo se svakoga proljeća šalje na desetke novih stabala, stotine trajnica, ali i na tisuće sadnica sezonskoga cvijeća.
Vrtlari poručuju građanima kako bi za sadnju ljetnoga cvijeća trebali pričekati travanj zbog topline, ali i zato što će do tada ocvasti lukovice i zimsko cvijeće. O tim detaljima je nedavno bilo puno riječi na izuzetno posjećenom predavanju što ga je u Gradskoj knjižnici održalo čak pet inženjerki “Nasada” koje su građanima dale i niz korisnih savjeta. Svi zainteresirani, kažu u “Nasadima”, mogu dobiti savjete i u “Cerodolu”, gdje rade stručne osobe, koje rado savjetuju građane kad i kako saditi ukrasno bilje.