U 21 srednjoj školi zaposleno samo 6 psihologa

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

U Zadarskoj županiji je 37 osnovnih i 21 srednja škola. Dok u radu svih osnovnih škola sudjeluju psiholozi, a u njih 20 su zaposleni u stalnom radnom odnosu, u srednjim školama je zaposleno samo šest psihologa, doznajemo iz Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji.

Ovih 20 stalno zaposlenih također sudjeluju u radu preostalih 17 škola bez psihologa i to kao članovi Povjerenstva za utvrđivanje psihofizičkog stanja djece i primjerenog obrazovanja djece s teškoćama u razvoju, u čemu sudjeluju i ostali stručnjaci.

Kako je utvrđeno kriterijima Državnih pedagoških standarda, jednog za osnovnoškolski, a jednog za srednjoškolski sustav odgoja i obrazovanja, u svakoj školi radi određen broj suradnika, ovisno o broju učenika. Među stručne suradnike spadaju pedagog, psiholog, stručnjak edukacijsko-rehabilitacijskog profila, knjižničar i zdravstveni radnik.

Uvjetovano je da redovita škola koja ima do 180 učenika mora imati dva stručna suradnika, od kojih je jedan pedagog, a osim tog kriterija u Državnom pedagoškom standardu, određen je broj stručnih suradnika u odnosu na broj djece, ali ne i decidirano profil stručnog suradnika.

Ivana Rupčić, psihologinja u Prirodoslovno-grafičkoj školi, smatra da je iznimno važno da svaka srednja škola ima psihologa.

- Opća klima u društvu je takva da potiče pojavu različitih problema kod djece i adolescenata - ovisnosti, nasilje, delinkventno ponašanje. U školi se mogu pojačati već postojeće poteškoće kod djece ili pojaviti nove. Postupak prepoznavanja problema adolescentne dobi je puno brži, ako u školi rade psiholozi i stručnjaci drugih odgovarajućih profila. Učenicima treba pomoći da što kvalitetnije prođu kroz školski sustav, a za to je nužna suradnja s roditeljima i nastavnicima. Posao psihologa u srednjim školama je zahtjevan i odgovoran, i ono što je najvažnije, potreban, ističe Rupčić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno