Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ukrajinu i Zadar povezati zrakom

25.03.2011. 23:00
Ukrajinu i Zadar povezati zrakom


Uspostava zračne linije nije samo zadarski, nego i nacionalni prioritet; uvjeren da će se zainteresirane kompanije pojaviti vrlo skoro, rekao je župan Zrilić
Trećeg dana radnog posjeta izaslanstava Zadarske županije Kijevu u okviru prve turističke prezentacije uopće u Ukrajini na XVII. Međunarodnom turističkom sajmu “UITT 2011” na kojem sudjeluje oko 700 izlagača iz preko 50 zemalja i regija Europe i svijeta, održan je niz radnih sastanaka s visokim predstavnicima državnih institucija i grada Kijeva. Predvodili su ih zadarski župan Stipe Zrilić i tajnik HGK Županijske komore Zadar Denis Ikić sa suradnicima, u pratnji hrvatskog veleposlanika Željka Kirničića i predsjednika Udruge poslodavaca malog i srednjeg poduzetništva Ukrajine Vasila Kostitskog, koji već niz godina ljetuje u Petrčanima.
Na radnim sastancima u Ministarstvu gospodarskog razvoja i trgovine Ukrajine, Državnom odjelu za turizam i turistička naselja, te u gradskoj upravi Kijeva, obje su strane iskazale interes i poslovnu volju učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi se Kijev i Zadar što prije povezali izravnom zrakoplovnom linijom. Istaknuto je duboko uvjerenje kako ta linija ima ekonomsku opravdanost, prvenstveno zbog turista, ukrajinskih u Hrvatsku i hrvatskih u Ukrajinu.
Uspostaviti izravnu zračnu liniju
– Uspostava zračne linije nije samo zadarski, nego i nacionalni prioritet; uvjeren da će se zainteresirane kompanije pojaviti vrlo skoro, rekao je župan Zrilić, ističući činjenicu da je riječ o 48 milijuna potencijalnih turista.
RH će i ove godine od 1. travnja jednostrano uvesti privremenu suspenziju viznog režima za državljane Ukrajine, koja će biti na snazi do 31. listopada.
– Zahvaljujući suspenziji viznog režima u 2010. godini Hrvatsku je posjetilo oko 45.000 Ukrajinaca. Broj od oko 2.500 Ukrajinaca na ljetovanju od proteklog ljeta na zadarskom području uspostavom izravne zrakoplovne linije s Kijevom itekako bi se povećao. Zračni prijevoz riješio bi puno toga, uvjeren je Zrilić.
Ukupna robna razmjena između Hrvatske i Ukrajine lani je iznosila 88 milijuna američkih dolara, što je 18 posto više u odnosu na 2009. godinu. Hrvatski izvoz iznosio je 42 miijuna USD, dok je uvoz iznosio 46 milijuna.
– Ovdje smo jer smo optimisti, u protivnom ostali bi u Zadru, poručio je Denis Ikić te je domaćinima u Ministarstvu gospodarskog razvoja i trgovine Ukrajine, između ostalog, prezentirao Novu luku Zadar u Gaženici u koju se ulaže 236 milijuna eura.
Partneri za obnovljivu energiju?
Sveukupni odnosi Hrvatske i Ukrajine su dobri, dok je gospodarska suradnja zasad ispod mogućnosti.
– Putovi ka Zadru ne završavaju u Luci Gaženica, već se normalno nastavljaju do zadarskih otoka, ostalih luka u Hrvatskoj, odnosno Ancone u Italiji, a kroz “feader servis” i RO-RO brodove i do drugih luka na Mediteranu te sustavom suvremenih autocesta i do srednje i istočne Europe, govorio je Ikić.
Prezentirao je i metaluršku, odnosno proizvodnju automobilskih dijelova, dok je Ukrajincima preporučio da zadarskoj regiji ponude opremu i ljude za proizvodnju obnovljene energije.
– Ukrajina je zaista veliko tržište i znatnije poboljšanje gospodarske suradnje s Hrvatskom je dobrodošla. Osim uspostave zrakoplovnih linija, poslovne suradnje među turističkim agencijama i turoperatorima treba poticati i intenzivnu razmjenu turističkih putovanja novinara i studenata iz Hrvatske i Ukrajine. Dakako, poželjno bi bilo i uspostavljanje zajedničkog centra za turističke informacije, istaknuo je direktor Derhij Sjomkin nakon što se temeljito raspitao o hrvatskim iskustvima zakonodavnog rješenja turističke djelatnosti.
Razgovaralo se i o mogućnostima stvaranja zajedničkog turističkog proizvoda koji bi nudio najbolje od oba gradova i države.
– U okviru svih naših ovlasti pomoći ćemo što učinkovitijoj uspostavi poslovnih kontakata u Ukrajini, obećali su ukrajinski sugovornici te izrazili zadovoljstvo sve većom prijateljskom suradnjom Hersonske oblasti na Crnom moru i Zadarske županije.
Povijesne veze
Zadrani su pozvani u Kijev na Buisness forum krajem svibnja, na Nacionalni turistički sajam u listopadu te na Euro 2012.
– Sektori u kojima je moguće ostvariti intenzivniju gospodarsku suradnju između Hrvatske i Ukrajine su strojogradnja, brodogradnja, petrokemijska i kemijska industrija, rudarstvo, metalurgija, energetika, drvna industrija i proizvodnja namještaja, poljoprivreda i prehrambena industrija, telekomunikacije i turizam, istaknuli su Ukrajinci, iskazujući interes u hrvatski “know-how” kada je u pitanju infrastruktura. Tu su i projekti kupnje i investicija.
Kako navodi župan Zrilić, Ukrajina je prva zemlja članica UN-a koja je priznala Hrvatsku, povijesna domovina Bijelih Hrvata, a dvije zemlje dijele sličan jezik, kulturu, povijest…
– Povoljna je okolnost što je u Zadru smješten konzulat Ukrajine u RH čiji je počasni konzul Nikola Malić iz Petrčana, jedan od zadarskih domaćina u ovoj istočnoeuropskoj državi, podsjetio je Zrilić.
Hrvatska, kao jedno od značajnijih turističkih odredišta na Mediteranu, ima dugu turističku tradiciju i velike razvojne mogućnosti.
Izaslanstvo je primio i veleposlanik Republike Hrvatske u Ukrajini Željko Kirinčić. Prethodno su voditelj Ureda za znanost Sveučilišta u Zadru mag. inž. Darko Frleta i rektor nacionalnog Sveučilišta u Kijevu Leonid Huberski dogovorili studentsku razmjenu.
 


Raniji školski praznici kao stvoreni za dolazak u predsezoni


Dok je, vidjelo se, neumorna ekipa Ive Dunatova, direktora županijske Turističke zajednice, zajedno s predstavnicama biogradske Ilirije i tkonskog Pittera i drugog dana sajma imala pune ruke posla, istovremeno su direktor Uprave Turisthotela Frane Skoblar, direktor Maraske Vadri Montabello i Grga Zrilić iz Tehno Zadra održali nekoliko zasebnih, kažu, uspješnih radnih sastanaka. Uspostavljeni poslovni kontakti, moglo bi se reći, pred konačnom su realizacijom, na obostrano zadovoljstvo. Maraska za distribuciju zadarskog brenda, likera Maraschino koji se proizvodi iz višnje maraske i drugih alkoholnih pića, a Zrlićev Tehno na polju nekretnina.
– Osnovna škola u Ukrajini završava 20. svibnja, a srednja 10. lipnja, što govori da su nam Ukrajinci nadasve interesantni u predsezoni, u mjesecu svibnju i lipnju. Dakako i u posezoni, turističkim rječnikom je rekao Frane Skoblar.




 


Bralić i Intrade za ukrajinski balet


Zadarski župan Zrilić osim uspješno dogovorene gospodarske i turističke suradnje potencirao je i mogućnost kulturne suradnje. Nakon što je sa zadarskim izaslanstvom zajedno s preko 2.000 gledatelja u četvrtak navečer nazočio spektakularnoj baletnoj predstavi Minkusovog Don Quijotea, uspostavio je kontakte s Nacionalnom opernom kućom Ukrajine u Kijevu kako bi baletnim spektaklom iduće godine otvorili zadarsko kulturno ljeto. U suprotnom pravcu u Ukrajinu, već postoje kontakti, mogao bi Tomislav Bralić i klapa Intrade.