Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Dobro smo i prošli

25.03.2012. 22:00
Dobro smo i prošli


Nema vremena za tugu nakon poraza, kao ni za veselje nakon pobjeda. Liga ide vrlo brzo i mi se nećemo predavati. Idemo napraviti ono što smo zacrtali na početku sezone – rekao je Aleš Pipan


“Čestitam Splitu na pobjedi, koja je apsolutno zaslužena. Bili su bolja momčad od nas.” Tako je komentar poraza na Gripama počeo Aleš Pipan, trener Zadra.
– Utakmicu smo izgubili u prvoj četvrtini, gdje smo, ne znam zašto, nenormalno loše odigrali u obrani i primili previše koševa. Nije bilo ni komunikacije u obrani ni žara ni borbenosti, a bez toga se Split ne može pobijediti. Poslije smo pokušavali sve da se vratimo u igru, ali bilo je previše individualnih pokušaja. Naši vanjski igrači nisu bili raspoloženi. Domaći su dobro igrali obranu i zaustavili Vrbanca i Vragovića. Pogotovo sam razočaran igrom igrača na poziciji tri, Vrkića i Batura, jer na toj poziciji nismo dobili baš ništa, ni skok ni koševe ni obranu. Mislim da smo još dobro i prošli.
Previše promašenih zicera
Trener Zadra još je istaknuo:
– Nema vremena za tugu nakon poraza, kao ni za veselje nakon pobjeda. Liga ide vrlo brzo i mi se nećemo predavati. Idemo napraviti ono što smo zacrtali na početku sezone.
Na opasku novinara da je u prvoj četvrtini njegova momčad primila 27 poena, bez pozvane minute odmora, Pipan je kazao.
– To je stvar trenera, razlog bi zadržao za sebe.
Imali ste premoć u skoku, 30-19, ali uzalud.
– Promašili smo previše zicera. Uvijek ponavljam igračima da, ako mislimo dobiti utakmicu u gostima, moramo pogađati penale i zicere. Mislim da smo na ovoj utakmici sigurno promašili osamnaest poena čistih zicera i to je jedan od uzroka poraza. Neke od tih zicera je bilo teže promašiti nego pogoditi, a mi smo ih promašili – zaključio je Pipan.
Optimizam Splićana
Nikša Bavčević, strateg Splita, bio je, naravno, vrlo zadovoljan.
– Bila je ovo prava košarkaška predstava. I naši navijači i uprava, koja je organizirala svečanost prije početka utakmice i navijači Zadra napravili su pravu feštu. Utakmica je bila tvrda. Mi smo je stvarno pomno taktički pripremili i bili smo izvanredni u prvoj četvrtini. Očekivalo smo da će nas oni pritisnuti i znali smo gdje su najtanji. Pripremili smo neke akcije, primjerice “post-up” za Subotića, koji je isprovocirao tri prekršaja Reeda, a jedan od naših ključnih taktičkih zadataka je bio upravo da njega izbacimo. Nismo imali protočnost lopte, nego smo igrali duže napade i s jako čvrstim blokom, što je rezultiralo jako dobrom tricom. U drugoj četvrtini smo, zbog umora Subotića, malo pali i počeli ulaziti u individualne akcije i Zadar je to iskoristio. Imali smo problem sa skokom, jer Vujčić šest-sedam dana praktički nije trenirao zbog gripe i bio je na pola snage. No, zahvaljujući rotacijama i disciplini došli smo do zaslužene pobjede.
Bavčević je posebno istaknuo važnost obrane na zadarskim šuterima, koja je bila gotovo besprijekorna.
– U pripremi smo naglasili koliko je važan pritisak na vanjske igrače Zadra i to smo gotovo u potpunosti uspjeli, osim u samoj završnici, kada nam je Vrbanc zabio nekoliko trica. I Babić i Markulin i Mimica i Dijan su odigrali izvanrednu obranu na šuterima Zadra, što se vidi i po njihovom postotku šuta za tri poena. Ako zanemarimo dvije trice u posljednjoj minuti, koje smo dobili zbog nepažnje, primili smo samo dvije u 38 minuta. Čestitam igračima jer su uspjeli limitirati Zadrane na tako slab postotak šuta.
Na Gripama je ova pobjeda donijela mnogo optimizma pred nastavak Lige za prvaka.
– Ovo nam je tek druga utakmica u punom sastavu i mislim da možemo igrati samo bolje. Momčad je sada svjesna svoje kvalitete, širine klupe i taktičkih mogućnosti. Posebno sam zadovoljan obrambenim dijelom. Jako nam je bitno da dignemo Vujčićevu formu i mislim da onda možemo zapapriti svakome i na svakom terenu se potući za pobjedu – istaknuo je na kraju trener Splita.


Izjavili su:




ANTE KRAPIĆ, ZADAR
– Čestitam Splitu na pobjedi. Glavni razlog poraza je što nismo poštivali ono što nam je trener rekao da napravimo u obrani. Ja prvi pa onda i svi moji suigrači. Borili smo se, dali sve od sebe, ali jednostavno nije išlo. Split je krenuo dobro, a mi smo u prvom poluvremenu primili previše koševa, 42, što si nikako ne smijemo dozvoliti. Kasnije se bilo teško vratiti. Njima su se vratili Mimica i Vujčić i protiv Splita je teško nadoknaditi takav zaostatak, naročito na gostujućem terenu. Moramo se boriti dalje i onda, kada dođe uzvrat, pobijediti na Višnjiku s većom razlikom nego što smo izgubili ovdje. Nećemo odustajati od onoga što smo zacrtali.
JOSIP SOBIN, SPLIT
– Čestitam suigračima i treneru na pobjedi. Bila je to jako, jako teška utakmica. Mislim da je na nama bio određeni pritisak, s obzirom da smo igrali kod kuće protiv izravnog konkurenta za ulazak u doigravanje. Dobro smo otvorili utakmicu, stvorili lijepu prednost, ali smo kasnije dopustili Zadru da se djelomično vrati. Izvukla nas je šira rotacija u odnosu na prošlu međusobnu utakmicu u Zadru. Atmosfera je bila odlična. Bilo je najviše publike od početka sezone i tako nam je mnogo lakše igrati. Nadam se da ćemo u nastavku sezone pobijediti i nekoga od ABA ligaša.