Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Josipović: Zadar ima vrlo dobre perspektive

25.03.2012. 22:00
Josipović: Zadar ima vrlo dobre perspektive


Operativno se najviše očekuje oko proširenje Zračne luke, jer Predsjednik RH ima direktne ovlasti nad oružanim snagama, i sastanak na tu temu trebao bi uslijediti već sljedeći tjedan


Zadovoljstvo je biti danas u Zadru i u razgovoru s županom, gradonačelnikom, saborskim zatupnicima i predstavnicima gospodarstva upoznati se sa prilikama i planovima u gospodarstvu. Drago mi je što sam čuo da unatoč krizi ovdje ipak zaposlenost nije pala a nezaposlenost nije rasla. Također i što sam upoznat s nizom važnih projekata. Posebno s investicijama u energetici kroz vjetroelektrane, projekt razvoja Zračne luke koji može značajno doprinjeti razvoju turizma i gospodarstva uopće. Zadar je grad koji ima vrlo dobre perspektive u kom smislu treba što brže dovršiti postojeće investicije kao bi se što kvalitetnije izašlo iz krize, ono je što je Predsjednik Rebublike Hrvatske dr. Ivo Josipović kazao novinarima nakon susreta s dužnosnicima u Zadarskoj županiji.
Na susretu s predsjednikom uz domaćine župana Stipu Zrilića, gradonačelnika Zadra dr. Zvonimira Vrančića, sa suradnicima nazočili su i zastupnici Božidar Kalmeta, Ana Lovrin i Branko Kutija (HDZ) dok Ingrid Antičević Marinović (SDP-ove zastupnice) nije bilo. Bili su tu i predstavnici HGK – Gospodarske komore Zadar Dario Jurin i Denis Ikić, direktor TZ Zadarske županije Ive Dunatov, direktorica Zračne luke Zadar Katica Pupić-Bakrać, dožupan Đani Bunja i dožupanica Rajka Rađevinović i drugi.
Susret je bio zatvoren za novinare a izjava je usljedila nakon sastanka, kao i “đir” preko Morskih orgulja i Foruma do Callegra gdje se popila kavica. Predsjedniku i pratnji pridružili su se u međuvremenu i potpredsjednik Sabora RH Nenad Stazić te Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.
Saznajemo da je između ostalog predsjednik upoznat s gospodarskim stanjem i krizom uz smanjenje industrijske proizvodnje i dohotka gospodarstva, ali uz vrijedan podatak o nesmanjivanju zaposlenosti i opadanju nezaposlenosti, o čemu ga je informirao Dario Jurin. Investitori, a riječ je o domaćem konzorciju predvođenom Dalekovodom, informirali su o vjetrolektranama, Katica Pupić Bakrać o potrebi proširenje Zračne luke, odnosno njene poletno sletne staze. Dotaknuti su i drugi projekti kao turizam, agrar, marikultura, Gaženica i sl. Naglasak, prema iznesenim dojmovima, očito nije bio na lošim aktualnim prilikama, koliko na aktivnim ili potencijalnim razvojnim prilikama, pa je opći dojam ispao bolji od gospodarske stvarnosti.
 Novinarska pitanja usmjerila su izjave u drugom pravcu, odnosno ka Petrokemiji, prodajama tvrtki i kaznenom zakonodavstvu i pedofiliji.
 


 ZA PEDOFILIJU INZISTIRATI NA VRLO DUGIM ROKOVIMA ZASTARE




Na pitanje za komentar o tome kako je “Hrvatska raj za kriminalce, odnosno njihov zlatni rudnik, gdje se slobodno šeću, sklanjaju i sl.”, Josipović je istakao kako smatra da se to dovodi u kontekst aktualnog pitanja kriminala oko putovnica te naglasio:
– Imali smo situaciju da su kriminalci bolje i uspješnije surađivali na ovim prostorima od vlasti. Mislim da sam doprinio tome da vlasti na prostoru Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore surađuju daleko bolje od kriminalaca. Konkretan predmet nije stvar politike već pravosuđa.
Josipović je upitan i za komentar jesu li u Hrvatskoj svi obvezni poštovati zakon, dovodeći to u svezu s pitanjem pedofilije i ponašanja crkvenih velikodostojnika. Upitan je smatra li da je poput nekih drugih nedjela i ovdje potrebno uvesti kriterije nezastarjevanja takvih kaznenih djela?
– Kazneno pravo ima općeprihvaćena načela glede zastare od kojih su izeuzeti najteži zločini poput ratnog zločina, odnosno u smislu u kojem smo mi intervenirali – ratnog profiterstva kroz pretvorbu. U ostalom vrijede opće usvojena načela zastare. Ovdje je riječ o vrlo ozbiljnom i teškom nedjelu protiv djece i smatram da treba inzistirati na vrlo dugim zastarnim rokovima.


 NEODREĐENO O PETROKEMIJI


Novinare je zanimalo što predsjednik Josipović misli o mogućoj prodaji Petrokemije Kutina. Predsjednik je kazao kako ne raspolaže relevantnim podacima i pokazateljima. Osim što je u načelu protiv prodaje strateških tvrtki, uvažava činjenicu da Vlada raspolaže s podacima o tome kakvo je financijsko stanje, kakvi su razvojni potencijali i raspolažu li određene tvrtke s mogućnošću ulaganja ili im je potreban partner da bi potencijale iskoristili. U tom smislu se odbio izjašnjavati oko moguće prodaje Petrokemije istaknuvši da smatra kako će Vlada odabrati najbolje riješenje za upravljanje strateškim resursima.