Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Konačno gradnja puta na općinskom zemljištu “Vrčane”

25.03.2012. 22:00
Konačno gradnja puta na općinskom zemljištu “Vrčane”


Prva ovogodišnja sjednica Općinskog vijeća Privlake otvorena je raspravom o izgradnji prilaznog puta na općinskom zemljištu zvanom “Vrčane”, čiju gradnju traže stanovnici zaseoka Skoblari jer bi im se tako olakšao pristup parcelama i moru.
Oko ovog pitanja u Privlaci se već duže vrijeme podiže prašina, a među vlasnicima zemljišta na tom prostoru je upravo zbog navedenog puta bilo i pokušaja fizičkih obračuna.
U raspravu su se uključili predstavnici zaseoka Skoblari: Ivan, Frane i Elia Skoblar. Nakon što su istaknuli ozbiljnost ovog problema te uputili zahtjev za njegovim žurnim rješavanjem, troje Skoblara je predsjedniku vijeća Anti Mustaću, vijećnicima i načelniku Ivi Suriću uručilo peticiju koju je potpisalo 30-ak mještana.
Peticijom traže da se navedeni radovi obave što žurnije kako bi mještani mogli ostvariti prava koja im zakonski pripadaju.
 Sporno uređenje centra mjesta
Nakon iscrpne rasprave vijećnici su obvezali načelnika Surića i članove Kolegija da u narednih 30-ak dana riješe ovaj problem.
U nastavku sjednice su na dnevnom redu bile financijske teme. Godišnji obračun proračuna za 2011. godinu s prihodima i rashodima u iznosu od 13,6 milijuna kuna, glatko je prošao uz jedan glas protiv i to oporbenog vijećnika Ivana Kršlovića (HSP Dr. “Ante Starčević”).
Koplja među vijećnicima lomila su se pak oko izvješća prvih izmjena i dopuna proračuna za 2012. godinu. Iako su izmjene pozitivnog predznaka, jer je prvotno planiranih 15,4 milijuna kuna “naraslo” za 900.000 kuna lanjskog viška, određenim vijećnicima nije bio prihvatljiv način na koji su novci raspodijeljeni po pojedinim stavkama.
Donačelnik Kažo Kolanović drži tako neprimjerenim da se od 2,5 milijuna kuna, koje su 2006. godine bile osigurane za uređenje povijesne jezgre mjesta, kako je rekao, “pretumbacijama” došlo do skromnog iznosa od 600.000 kuna, a da se pri tome na terenu nije ništa učinilo.
– Neozbiljno je da se tako odnosimo prema ovom pitanju. Slažem se da svakom našem zaseoku treba pomoći, ali centar je ogledalo svih nas, kazao je Kolanović napomenuvši da se u Privlaci u zadnje vrijeme događa da se svaki posao koji započne ne dovrši kako treba.
Na ovu Kolanovićevu konstataciju oštro je reagirao predsjednik Vijeća Ante Mustać.
– Pa Vi ste, gospodine Kolanoviću, do 2008. godine bili općinski načelnik! Zašto onda niste zasukali rukave i riješili pitanje centra mjesta?, pitao je Mustać.
Neno Zorić (HSS) je ustvrdio da centar Privlake godinama služi kao paravan za tobožnje čuvanje novca, koji su trošeni u druge svrhe. Osvrnuo se i na 400.000 kuna namijenjenih izgradnji trga don Eugenu Šutrinu na platou ispred župne crkve Rođenja Blažene Djevice Marije, ustvrdivši da to nije mali iznos i da bi se po njegovom mišljenju u taj projekt financijski morala uključiti i Crkva.
Načelnik Surić je istaknuo da će se ove godine raditi i centar mjesta i navedeni trg kao i brojni drugi projekti, jer su osigurana sredstva za sve to.
 Čišćenje pdmorja
On je vijećnicima nadalje obznanio da će ovih dana splitski Plovput krenuti s čišćenjem naslaga pijeska u morskom prolazu ispod virskog mosta te da je Plovput ponudio oko tisuću kubika tog istog pijeska Privlačanima za uređenje njihovih plaža. To bi Općinu koštalo 170.000 kuna. Vijećnici su s 9 glasova za i jednim protiv prihvatili navedenu ponudu, a u istom su omjeru glasovali i za izmjene i dopune proračuna za 2012. godinu.
Vijeće je usvojilo odluku da se krene u izradu UPU-a poduzetničke zone “Sabunike” površine oko 4 hektara.
Budući da je ishodovana građevinska dozvola za mjesni porat na kojemu su 2006. godine krenuli radovi vrijedni oko 22 milijuna kuna, a kojima će putem koncesije gospodariti Općina Privlaka, usvojena je odluka i o osnivanju ispostave Županijske lučke uprave u Privlaci. Ona će, istaknuto je, u početku nadgledati javni promet lokalnog značaja u lukama Privlaka, Artić, Loznica, Mostina, Sebačevo, Mletak i Bilotinjak, a u dogledno bi se vrijeme njena ingerencija proširila i na luke u okruženju – u Ninu, Viru i Ražancu.
Načelnik je vijećnike informirao i da bi uskoro svoja vrata ponovno trebala otvoriti i ispostava Lučke kapetanije u Privlaci, koja je trenutačno zatvorena jer u njoj nema tko raditi.
Nadalje, vijećnici su jednoglasno podržali prijedlog da se krene u osnivanje općinske turističko-ugostiteljske tvrtke “Privlaka turizam d.o.o.” i to po modelu koji već funkcionira u susjednoj općini Vir.
Tvrtka će se formirati odmah po završetku ovogodišnje turističke sezone, a jedan od ciljeva bit će zaposlenje mladih kadrova od kojih se očekuje da razvoj privlačkog turizma podignu na veću razinu.
Budući da u posljednje vrijeme po poljima oko Privlake, osobito u Busijama i Gaju, kamp-kućice niču “kao gljive poslije kiše”, bez ikakvih dozvola i odobrenja, Vijeće je donijelo odluku kojom će se toj pojavi žurno stati na kraj.
Vijećnici su donijeli odluku i da se roditeljima bolesne djevojčice Lee Glavan doznači 29.138 kuna prikupljenih putem humanitarnih akcija. Također je odlučeno da se s 10 tisuća kuna financijski pomogne Boži Bokari, kojemu su nedavno psi zaklali deset ovaca i 33 janjadi.