Prigradski prijevoz već poskupio

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
autobus_guzva10
Adam VIDAS
Dok se Zadrani još voze po starim cijenama, žitelji ostalih mjesta u županiji već plaćaju skuplje karte

Od 20. ožujka prijevoz Liburnijinim županijskim linijama skuplji je za oko 10 posto, dok će u samom Zadru nove cijene autobusnih karata na snagu stupiti 1. travnja.

Skok cijene eurodizela

Kako smo već izvještavali, Liburnija je gradonačelniku Zvonimiru Vrančiću predložila da nova cijena karte za gradski prijevoz kupljene u autobusu iznosi 10 kuna, a za dvije vožnje 16 kuna. Zadrani će tako do nedjelje autobusne karte kupovati po cijeni koja je na snazi od 15. siječnja 2006. - 8 kuna izdvojit će za kartu kupljenu u autobusu i 13 kuna za kartu u dva smjera koja se može nabaviti na kioscima.

Naravno, razlog poskupljenja gradskog prijevoza je najnoviji skok cijene eurodizela. Ako se sadašnje cijene goriva usporede s onima od prije pet godina, razlika je usitinu drastična.

Tako je cijena litre eurodizela u siječnju 2007. godine iznosila je 7,17 kuna, početkom ožujka ove godine 10,14 kuna, a od 20. ožujka litra eurodizela stoji 10,33 kuna! Riječ je o preko 40-postotnom poskupljenju.

Poznat je i podatak da je Liburnija u 2010. za gorivo potrošila čak oko 1,5 milijuna kuna, bez obračunatog PDV-a, više nego 2009., a 2011. oko 2,5 milijuna kuna više nego 2010. godine.

Kako pojašnjava direktor Liburnije Edvin Šimunov, ovakve cijene goriva se više ne mogu pokrivati te bez podizanja cijena putnih karata u pitanje dolazi redovito izvršavanje obveza ove tvrtke. Nove cijene autobusnih karata formirane su u skladu sa Zakonom o komunalnom gospodarstvu.

Srećko Špaleta, Liburnijin voditelj kontrole, informirao nas je da su tzv. međustanične cijene autobusnih karata u prigradskom prometu, koje su dosad jednako kao i cijene karata na području Zadra iznosile 8 kuna, "skočile" na 10 kuna.

- Cijene karata se formiraju prema kilometraži i one su na županijskim autobusnim linijama u prosjeku narasle 10 posto. U nekim slučajevima je riječ o možda 11,1 posto, u drugim opet o otprilike 9 posto. Cijene pokaznih karata također idu 10 posto gore, rekao je Špaleta kojega smo pitali i zašto su autobusne karte na županijskim linijama poskupjele 12 dana prije nego one na gradskim linijama.

Odluka Grada

- Cijene gradskih vožnji mora odobriti Grad Zadar, a odlukom Grada nove cijene na snagu stupaju 1. travnja. Cijene na županijskim linijama donosi Upravni odbor Liburnije te ih prosljeđuje jedinicama lokalne samouprave, koje daju svoje mišljenje. Ako više od 50 posto jedinica lokalne samouprave odobri nove cijene, onda one mogu stupiti na snagu. Ovaj je uvjet ispunjen i to je razlog da nove cijene na županijskim linijama vrijede već od 20. ožujka, pojasnio je Srećko Špaleta.

Pitamo i zašto se nije čekalo desetak dana pa da se i u Zadru i na području županije istog dana započne s novim cijenama.

- I ovo je već dovoljno kasno. Odluku Grada nismo mogli ubrzati, ali smo onda barem na području županije sa skupljim kartama započeli koji dan ranije, rekao je Špaleta.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno