Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Skrb za oboljele još uvijek na niskoj razini

25.03.2012. 22:00
Skrb za oboljele još uvijek na niskoj razini


Oboljeli su se požalili da u Gračacu nemaju prostor za druženje i fizioterapeuta. Tako za svaku sitnicu moraju putovati u Gospić ili Zadar koji su udaljeni šezdesetak kilometara. – To je raširen i općepoznati problem malih sredina. Medicinske usluge su u županijskim središtima, ustvrdila je Danica Eškić


Profesionalna rehabilitacija, zapošljavanje i socijalno zbrinjavanje oboljelih od multiple skleroze bila je tema seminara održanog u petak u prostorijama Općine Gračac.
Uz predstavnike Saveza društava oboljelih od multiple skleroze seminaru su nazočili i Milan Tankosić, zamjenik načelnika Općine Gračac, Anđa Bradarić iz Zavoda za zapošljavanje, predstavnici udruga te nekoliko oboljelih od multiple skleroze s područja Gračaca.
Osim što je bilo riječi o socijalnom zbrinjavanju, oboljeli su se požalili da u Gračacu nemaju prostor za druženje i fizioterapeuta. Tako za svaku sitnicu moraju putovati u Gospić ili Zadar koji su udaljeni šezdesetak kilometara.
Danica Eškić, predsjednica Saveza, govorila im je o situaciji u drugim mjestima, o pozitivnim i negativnim primjerima te mogućnostima koje otvara Strategija o izjednačavanju mogućnosti osoba s invaliditetom.
– Prvenstveno želimo okupiti osobe oboljele od multiple skleroze i predstavnike institucija koji su dužni pružati podršku tim osobama. Ovdje imamo 10 oboljelih i bilo bi mi drago da nam se i druge osobe jave, jer multipla skleroza je bolest sa sto lica i sto problema. One koji misle da nije bitno učlaniti se u ovakvu interesnu organizaciju, pozivam da nam se jave i promijenit će mišljenje. Imamo SOS broj telefona – 0800 77 89, i bilo bi mi drago da nam se jave osobe s invaliditetom. Želimo i znamo da moramo učiniti više za njih, kazala je Eškić.
Na seminaru su pokrenuta pitanja o nedostatku prostora, fizioterapeuta i adekvatne skrbi.
– To je raširen i općepoznati problem malih sredina. Medicinske usluge su u županijskim središtima. Lokalna zajednica temeljem nacionalne strategije o izjednačavanju mogućnosti osoba s invaliditetom ima zadatak učiniti nešto po tom pitanju. Tako je predviđeno do 2015. godine osobama s invaliditetom omogućiti minimum dostupnosti potpora. To su dostupnost njege i rehabilitacije u kući, ali i u svakodnevnom životu. Osobe s multiplom sklerozom žele raditi, ali to mogu ostvariti tek uz pomoć koju im moramo pružiti, kazala je Eškić. Ona je istaknula da je u Gračacu zasigurno i više od 10 oboljelih od multiple skleroze, što je samo dio od ukupno 3.500 osoba koliko ih od ove bolesti boluje u Hrvatskoj. Navela je podatak da se u Hrvatskoj u prosjeku svakodnevno jednoj osobi dijagnosticira multipla skleroza.
– Bolest je progresivna i neizlječiva. Imamo strukturu i mladih i dosta starih kojima raste invaliditet, a tako i potreba za većim brojem potpora u njihovu životu, zaključila je Eškić.