Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Sukob interesa dužnosnika u nadležnost povjereniku

25.03.2012. 22:00
Sukob interesa dužnosnika u nadležnost povjereniku


Povjerenik će predlagati zaključke o tome je li neki državni dužnosnik u sukobu interesa, a odluku će donositi peteročlani odbor, na čijem čelu je oporbeni zastupnik


U većinskoj koaliciji odlučili su se za kompromisni model odlučivanja o sukobu interesa državnih dužnosnika. Kako neslužbeno doznajemo, prijedlog zakona o sprječavanju sukoba interesa, koji će uskoro doći u Vladu, predviđa rješenje koje je između sadašnjeg povjerenstva što bi ga trebali činiti isključivo članovi izabrani temeljem javnog natječaja te nekadašnjeg tijela u kojem su participirali i saborski zastupnici. Naime, ubuduće će ključnu ulogu imati povjerenik kojeg će birati Sabor i to nakon provedenog javnog natječaja. Ta će osoba samostalno predlagati zaključke o tome je li neki državni dužnosnik u sukobu interesa, a konačnu odluku donosit će odbor u kojem će biti po dva zastupnika iz redova parlamentarne većine i oporbe te tri nestranačka člana koje će također birati Sabor putem javnog natječaja. Na čelu tog odbora bit će oporbeni zastupnik, a odlučivat će se većinom glasova.
Bojkotiran izbor
Među uvjetima koje će morati ispunjavati povjerenik najvažniji je vjerojatno onaj da prije stupanja na dužnost najmanje pet godina neće smijeti biti član nijedne stranke. Prepreka normalnom funkcioniranju ovako postavljenog modela je neslaganje povjerenika i odbora o nekoj pojedinačnoj odluci. U Kukuriku koaliciji procjenjuju da će se u praksi ipak razmjerno rijetko događati da se sedmeročlani odbor suprotstavi povjereniku. No, razmatra se i mogućnost da se zakonom propiše da u slučaju da odbor tri puta odbije zaključke povjerenika, Sabor raspušta odbor.
Krajem prošlog saziva parlamenta tadašnja opozicija bojkotirala je izbor povjerenstva za sukob interesa s argumentacijom da odlučivanje o tako važnom pitanju ne želi prepustiti posve anonimnim takozvanim neovisnim stručnjacima. U dva pokušaja izbora nijedan kandidat nije dobio potreban broj gasova, pa povjerenstvo nije konstituirano, premda je prethodno Sabor raspisao javni natječaj nakon kojeg je Odbor za izbor i imenovanja suzio krug kandidata.
Upozorenja iz Bruxellesa
 Već tada su iz SDP-a najavljivali da će poslije pobjede na parlamentarnim izborima vratiti zakonsko rješenje prema kojem je o sukobu interesa nekad odlučivalo povjerenstvo sastavljeno od po dva zastupnika iz redova većine i oporbe i tri nestranačka člana, s predsjednikom iz opozicije. Međutim, napravili su korak natrag i planiraju uvesti institut povjerenika nakon što su iz Bruxellesa stigla upozorenja da stari, “politički model” nije u skladu s europskim standardima što ih je Hrvatska prihvatila u okviru 23. poglavlja pristupnih pregovora s Europskom unijom. Prijedlog zakona je preveden i poslan Europskoj komisiji na evaluaciju, a u Vladi vjeruju da u Bruxellesu neće imati primjedbi na novo rješenje.
Trenutačno povjerenstvo za sukob interesa funkcionira u krnjem sastavu jer su u njemu još samo predsjednik, odvjetnik Mate Kačar, te još četiri člana iz redova “uglednih javnih djelatnika”. Zastupnicima koji su bili u povjerenstvu završio je mandat. Stoga se povjerenstvo bavi samo prikupljanjem imovinskih kartica, prijave protiv državnih dužnosnika zbog eventualnog sukoba interesa se ne razmatraju.