Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadarskim aerodromom proći će 25 posto više putnika

25.03.2012. 22:00
Zadarskim aerodromom proći će 25 posto više putnika


– Ove ćemo godine ponovno imati rast prometa i to za oko 25 posto što bi značilo da očekujemo dolazak oko 360 tisuća putnika. Prvi let iz Billunda stigao je u subotu, a jučer su stigli letovi iz Osla i Londona. Kompletan red letenja Ryanaira počinje od ponedjeljka, kazala je Pupić-Bakrać


Prvi ovogodišnji putnici iz Osla jučer su u 9.15 sati Ryanairovim zrakoplovom sletjeli u Zračnu luku Zadar. Nešto kasnije sletio je i zrakoplov iz Londona.
Gotovo 300 putnika, među kojima je bilo najviše državljana Bosne i Hecegovine na privremenom radu u Norveškoj, otvorilo je tako ovogodišnju sezonu dolazaka u Zadar ovom niskotarifnom avionskom kompanijom.
Direktorica Katica Pupić-Bakrač najavila je da ove godine u Zračnoj luci Zadar očekuju porast prometa od čak 25 posto, čemu će doprinijeti i neke nove zračne linije.
– Ove ćemo godine ponovno imati rast prometa i to za oko 25 posto što bi značilo da očekujemo dolazak oko 360 tisuća putnika. Prvi let iz Billunda stigao je u subotu, a jučer su stigli letovi iz Osla i Londona. Kompletan red letenja Ryanaira počinje od ponedjeljka, kazala je Pupić-Bakrać.
Povećanju broja putnika svakako će doprinijeti nove kompanije i novouvedene zrakoplovne linije za Zadar. Povećan je broj naleta i Ryanaira i Croatia Airlinesa. Uz postojeće linije s kompanijama GermanWings i Lufthansom, potpisan je i ugovor s kompanijom Skandjet.
– Ryanair je uveo četiri nove linije, a to su letovi iz Billunda, Marsaillesa, East Midlanda i Baden-Badena. Skandjet će imati osam švedskih destinacija, koje će uglavnom letjeti u predsezoni i posezoni, a vrlo smanjeno tijekom špice sezone. Tu je još jedna nova linija i to iz Poljskog Poznana. Croatia Airlines je uvela dvije nove linije – iz Frankfurta i Pariza, te je zadržala postojeće sa Zürichom i Münchenom. Lufthansa nam je uvela let iz Düsseldorfa i Berlina, a imamo i čarter letove iz Rusije te čekamo potvrdu letova iz Kijeva i Gdanjska. Još nije definiran kompletan red letenja za čartere, ali su zato redovne linije već u prodaji, kaže Pupić-Bakrač te ističe da osoblje Zračne luke Zadar očekuje radno ljeto, kojemu se iznimno raduju.
Trenutačno se na Zračnoj luci izvode radovi proširenja terminala, što će uvelike olakšati primanje većeg broja putnika koji se očekuje ovog ljeta. Radovi teku punom parom, a trebali bi biti gotovi u sljedeća dva tjedna.
– Započeli smo s ovom investicijom, jer teško da bi bez proširenja putničkog terminala mogli kvalitetno odraditi prihvat svih ovih putnika. Zgrada je proširena za nekih 1.000 metara četvornih i s ovim kapacitetom ćemo moći primiti milijun putnika godišnje, kazala je Pupić-Bakrač istaknuvši da će proširenje putničkog terminala biti gotovo kroz dva tjedna. Vrijednost ovih radova je 10,2 milijuna kuna plus PDV.