Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Hrvatskoj 333 milijuna eura godišnje za ruralni razvoj

Autor: Nives Rogoznica

25.03.2013. 23:00
Hrvatskoj 333 milijuna eura godišnje za ruralni razvoj

Foto: Zvonko KUCELIN



Za ruralni razvoj Hrvatska će na godišnjoj razini imati 333 milijuna eura, što još nije propisano pristupnim ugovorom s EU. U pristupnom ugovoru piše, i obveza je RH, 20% sredstava u prve tri godine iz ruralnog razvoja prebaciti u izravna plaćanja, a preostali dio će se rasporediti po mjerama koje će biti definirane u okviru Programa ruralnog razvoja, rekao je Tugomir Majdak, načelnik Sektora za upravljanje EU programima ruralnog razvoja u Ministarstvu poljoprivrede, na javnoj raspravi o mogućnostima novog Programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014. – 2020. godine, održanoj u Velikoj vijećnici Doma Zadarske županije.
– Preporuka je Europske komisije da na razini do 25% ukupne financijske alokacije u ovom programu ide na poljoprivredno okolišne mjere, uključujući i ekološku proizvodnju, na posljedice klimatskih promjena i dobrobit životinja, dodao je Majdak.
Javne rasprave i savjetovanje o budućem Programu ruralnog razvoja trajat će, kako se može vidjeti na mrežnim stranicama Ministarstva poljoprivrede i tijekom travnja, a program će, nakon predstavljanja na sjednici Vlade biti upućen na odobrenje Europskoj komisiji, gdje prethodno treba proći međuresorne konzultacije.