Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ima se za jaja i meso

Autor: Vanja Mirčeta

25.03.2013. 23:00
Ima se za jaja i meso

Foto: Marin GOSPIĆ



Uoči Uskrsa Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) upozorili su kako sve većem broju građana postaje problem namaknuti sredstva za uskrsni blagdanski stol. NHS je procijenio vrijednost triju košarica za blagdanski stol četveročlane obitelji. Malo raskošnija košarica stoji više od 1.400 kuna, srednja malo više od 1.000 kuna, a skromna oko 540 kuna. Dio građana neće imati novca niti za skromnu košaricu, ističu i prodavači i kupci u zadarskim mesnicama i na štandovima na zadarskoj tržnici.
Zadrani će za Uskrs kupovati janjetinu i teletinu te pripremiti nezaobilazna kuhana jaja i pogače.
Olga Lukić, jedna od rijetkih jučerašnjih kupaca na zadarskoj tržnici, istaknula je kako se za uskrsi blagdanski stol novac prikuplja znatno ranije, a po potrebi se ulazi i u minuse.
– Mi ćemo pripremati roštilj, janjetinu i teletinu uz kuhana jaja i pogače. Naravno, ove godine svega će biti u okvirima raspoloživih financijskih sredstava. Ne želimo, a niti se možemo razbacivati, takvo je vrijeme. Čak ne bih rekla da zbog ovog blagdana ulazimo u minuse kako bismo sve pristojno financirali. Naime, kao i većina građana i mi smo u vječnom minusu, te se još uvijek snalazimo prelijevanjem iz šupljeg u prazno i tako preživljavamo, ističe Lukić.
Na polupraznoj tržnici trgovci ističu kako nikada gore nisu poslovali te da još nije započela potražnja za proizvodima koji se tradicionalno kupuju za ovaj blagdan. Nadaju se kako bi se stanje ipak moglo popraviti danas-sutra, pa sve do petka i subote.
U zadarskim mesnicama druga priča. Po svemu sudeći za meso se mora imati, makar se za njega skupljalo mjesecima prije Uskrsa. Zadarski mesar Tomislav Babin ističe kako su već počeli zaprimati narudžbe za janjetinu i teletinu koja će se pripremati za blagdanski objed. Kaže da naše sugrađane jeftinije meso za blagdane ne zanima pretjerano.