Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Una će i dalje – spajati

Autor: Damir Maričić

25.03.2013. 23:00
Una će i dalje – spajati

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Rijeku Unu, koja izvire u Zadarskoj županiji, stavljamo u funkciju življenja ljudi s obje strane granice. Kroz turistički valorizaciju prirodne ljepote, ali i povijesnih znamenitosti, razvijamo suradnju s Unsko-sanskim kantonom i Općinom Bihać, istaknuo je župan Zadarske županije Stipe Zrilić na konferenciji kojom je označen završetak projekta Una – Spring of life, u kojem je sredstvima EU i domaćina, u iznosu od 421.000 kuna, uređen dio atrakcija na gornjem toku Une koje dijele Zadarska županija i Unsko-sanski kanton BiH.
– Za Bihać i Unsko-sanski kanton ovo je imalo iznimno značenje. Veselimo se ulasku Hrvatske u EU, uz nadu da će i drugi već pripremljeni zajednički projekti uživati i kvalitetniju potporu EU fondova, kazao je Emdžad Galijašević, načelnik Općine Bihać.
Uređene su ograde i staze na Vrelu Une na Suvaji, na slapovima u Martin Brodu te dio obnove ključne kule u starom gradu Ostrovici, nad Kulen Vakufom. Time je, osim pristupačnosti, gostima nizom signalnih upozoravajućih i velikih informativnih ploča riješena i tzv. turističko-prometna signalizacija. Ima Una i web stranicu, dobili su za svoj međunarodni volonterski kamp kod Srba i godišnju nagradu kao najbolji takav kamp lani u Hrvatskoj. Izrađena je Strategija za razvoj turizma u prekograničnom području gornjeg toka Une, educirano i uključeno lokalno stanovništvo, a studijskim putovanjem koje je obuhvatilo i novinare, ali i turističke agencije i agente dan je prilog korištenju ovog resursa.