Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Vrančić: Smanjenje kvalitete usluga smatrali bismo izdajničkim činom

Autor: Anamarija Bilan

25.03.2013. 23:00
Vrančić: Smanjenje kvalitete usluga smatrali bismo izdajničkim činom

Foto: Zvonko KUCELIN



U zadarskoj bolnici na Odjelu radiologije održana je primopredaja nove angiosale vrijedne 5,5 milijuna kuna koju je donirao Grad Zadar. Na otvaranju angiosale okupilo se mnoštvo liječnika zadarske Opće bolnice, predstavnika Grada, Županije i HZZO-a.
Ne gledaju se stranačke boje
– Srećom u našem sustavu postoje odgovorne institucije koje brinu o nama, brinu o našem zdravlju. Na takva smo razumijevanja već naviknuli jer zadnjih desetak godina primamo ovakve donacije. Ova je došla u teško vrijeme i zato je još vrjednija, rekao je Neven Birkić, v. d. ravnatelja OB Zadar prilikom otvaranja nove angiosale.
Grozdana Perić, predsjednica Upravnog vijeća Bolnice izjavila je da joj je drago jer su uspjeli ovakav standard darovati bolnici.
– Gradu je uvijek u centru čovjek i zdravlje koje je najvažnije. Ova institucija ne gleda ni stranačke boje ni pripadnost opcijama već joj je najvažniji čovjek koji ovdje dolazi siguran da će dobiti najbolji mogući standard u liječenju, rekla je Perić, istaknuvši da se nada da će biti još ovakvih donacija.
Vrančić je donaciju prokomentirao kao prioritet te plemenit i iznimno potreban čin kojom je Opća bolnica Zadar dobila najmoderniji uređaj kojim će se moći raditi sve vrste intervencija na krvnim žilama. Zahvaljujući ovom uređaju planiraju godišnje odraditi i do 400-tinjak zahvata što dijagnostičkih, a što intervencija. Dodao je da se nada da će se ovim uređajem spriječiti da, posebno životno ugroženi pacijenti, odlaze u druge sredine na liječenje te da je u zadnjih desetak godina Grad Općoj bolnici donirao oko 100 milijuna kuna za brojne uređaje kao i za sanacije zgrada.
 – Neprihvatljivo je kad aktualni ministar zdravstva prođe pored zadarske bolnice i iz neke lokalne krčme kaže da se bolnica nezakonito razvija, a u bolnicu nije ni ušao. Zadarska bolnica treba biti najbolja bolnica u Hrvatskoj i Zadar treba biti najrazvijeniji grad. Ministarstvo zdravstva smanjuje limite, a onda optuži bolnice za nesavjesno poslovanje. Ovo su zle namjere za bolnicu i nećemo to dopustiti i suprotstavit ćemo se ako sanacijski inspektor i vijeće budu imali izdajničke namjere. Budu li htjeli smanjiti kvalitetu zdravstvenih usluga u bolnici to ćemo smatrati izdajničkim činom, rekao je Vrančić.
Poteškoće sa sanacijom
Josip Kraljić, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo Zadarske županije rekao je u novom proračunu HZZO-a za travanj ne postoji realno pokriće koje prati predviđene troškove bolnica zbog čega nas čeka financijska neizvjesnost, a pretpostavlja da će biti i poteškoća sa sanacijom.
– Uprava bolnice nije kriva za negativne rezultate u poslovanju jer se radi o generiranim troškovima nastalim odrađenim radom koji nitko nije platio. Ministar Ostojić još nije donio odluku o sanaciji općih bolnica, a pitanje je kako će to učiniti i sumnjam u konačan ishod, zaključio je Kraljić dodajući da će i Županija biti angažirana cijelo vrijeme tijekom sanacije.
Na otvorenju angiosale predstavnici Grada i Županije istaknuli su što su sve donirali bolnici pa su tako donirali CT, MR, uređaje za koronarne angiografije, mjerenje aritmije srca, participirali su u uređenju Neurologije, kuhinje, izgradnje poliklinike…
Dubravka Darrer, v. d. voditeljica Područnog ureda HZZO-a, istaknula je da je ova donacija velik događaj na što su je Kraljić i Vrančić u šali zamolili da HZZO sve svoje obveze prema Bolnici plati na vrijeme.