Sirana Mih godišnje proizvede 150 tona sira

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Ante VIDOVIĆ

Njegovanje i promoviranje tradicijskih vrijednosti, puna obiteljska predanost poslu i jasna vizija budućnosti, glavni su strateški pravici obitelji Pernjak iz Kolana koja baštini tradiciju proizvodnje Paškog sira od 1890. godine u sirani Mih. Njihova priča je u stvarnosti uspješna priča otoka Paga. Na Pagu nisu otkrivali toplu vodu nego su dodali jednu novu vrijednosti tradicijskim proizvodima, svom Paškom siru, dodatno ga brendirali i promovirali ne samo na domaćem nego i na svjetskim tržištima i od toga danas žive. Sigurno da je važan dio ove za hrvatske uvjete atipične uspješne otočne priče što se sve odvija u obiteljima, ali i što se stalno razmišlja kako unaprijediti i osuvremeniti proizvodnju.

Investicija od 160.000 kuna već isplaćena

Posljednji uspješni potez u vođenju sirane Mih bila je nabava modernog izmuzišta za ovce s ostalom opremom. Dubravko Pernjak, vlasnik sirane Mih, iznimno je zadovoljan ovim potezom kojeg je realizirao skupa sa sinovima Marinom i Šimom. Posao se obavlja mnogo brže, higijena je na većoj razini i što nije beznačajno smanjeni su troškovi rada. Investicija vrijedna 160.000 kuna već sada se isplaćuje zbog smanjenih troškova radne snage. Uz to izmuzište je bilo prijeko potrebno da se povećaju proizvodni kapaciteti. Ove godine su u sirani Mih ostavili 120 ovaca kako bi povećali broj muznih ovaca, a samim time i proizvodnju Paškog sira u konačnici.

- U stadu imam oko 450 ovaca. Od tog broja na mužnji je njih 250, 120 je mladih koje smo ove godine ostavili, a ostatak su one koje će se tek ojanjiti. Izmuzište koje smo instalirali je kapaciteta 24 ovce u deset minuta. Jednu ovcu čovjek ručno pomuze za jednu minutu i nije problem raditi bez strojeva ako imate stado do trideset ovaca. Problem je ako u stadu ima 300 ovaca. To nije 300 minuta, nego je duplo više, da ne govorimo kako je to fizički naporno i u tom naporu ne može se postići zadovoljavajuća razina higijene kaže Dubravko Pernjak.

- Prije dvije godine sam muzao 240 ovaca ručno. Za taj posao imao sam četiri radnika. Sada s tih istih 240 ovaca rade dva radnika. Stvar je u tome što oni sada nemaju dovoljno posla. Ja bih trebao imati barem 400 do 450 ovaca da bi oni bili zaposleni tri sata ujutro i tri sata navečer. Kada dođem do te brojke imat ćemo 400 litara mlijeka dnevno sa samo dva radnika. Rezultat je povećana proizvodnja s manjim brojem radnika i daleko kvalitetnija sirovina. Mi moramo zadovoljiti visoke tržišne standarde jer izvozimo na zahtjevna svjetska tržišta gdje možemo konkurirati samo s kvalitetnom robom, govori Pernjak.

Pomaže i turistička sezona

Povećanje proizvodnih kapaciteta potrebno je kako bi se manje ovisilo o situaciji na tržištu mlijeka gdje otkupne cijene sirovine znaju varirati od petnaest pa do nevjerojatnih šezdeset posto. Uz to potražnja kupaca za Paškim sirom je odlična. Sav proizvedeni sir se proda prije iduće sezone.

- Sirana Mih godišnje proizvede 150 tona sira od čega je dvadeset tona Paškog sira. Paški sir može se proizvoditi samo od mlijeka naše paške ovce. Mi proizvođači sira s otoka Paga dokazali smo našu kvalitetu brojnim osvojenim priznanjima na raznim svjetskim natjecanjima kvalitete sira. Ona je prepoznata i kod naših kupaca. Najbolji kupci su tu na našem domaćem tržištu. Uz to turistička sezona nam jako pomaže. Slovenci i Talijani su prepoznali naše proizvode. Vrlo malo je turista koji dođu na otok Pag i da se s njega ne vrate s nekim od naših proizvoda. Trenutačne proizvedene količine ne zadovoljavaju potrebe tržišta. Sve su to razlozi zašto mi ulažemo u našu farmu i povećavamo stado, kaže Marin Pernjak.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno