JVP Zadar imat će vatrogasne postaje u Kožinu i Murvici

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ

Javna vatrogasna postrojba Grada Zadra od 5. siječnja ove godine promijenila je naziv u Javna vatrogasna postrojba Zadar. Odlučeno je i da se osnuju dvije nove vatrogasne postaje, u Kožinu i općini Poličnik.

Naime, 24. prosinca prošle godine sklopljen je sporazum u kojem JVP Zadar koja djeluje kao vatrogasna postrojba Grada Zadra djeluje i kao postrojba općina Bibinje, Poličnik i Zemunik Donji. Do sad su te općine imale ugovor s JVP Grada Zadra, ali se sukladno odredbama Zakona u vatrogastvu i Zakona o zaštite od požara iznašlo rješenje u zajedničkoj pripremi ključnih dokumenata.

 Kako nas je obavijestio Boris Jović, zamjenik zapovjednika JVP Zadar, svaka jedinica lokalne samouprave dužna je izraditi procjenu ugroženosti od požara i plan zaštite od požara i eksplozija.

Novost je da će JVP Zadar osnovati dvije nove postaje. Naime, do sad su zadarski vatrogasci djelovali iz postaja na Putu Murvice i u Bibinjma. No, kako kaže Jović, to nije zadovoljavalo standard koji je nalagao da u roku 15 minuta JVP Zadar mora izaći na požarište u krajnjem djelu kopnenog područja grada Zadra i ostalog terena kojeg pokrivaju zadarski vatrogasci. Ostale općine, u pravilu imaju vlastite DVD-e, a zadarski vatrogasci djeluju na području cijele županije samo po zapovijedi glavnog županijskog vatrogasnog zapovjednika.

- Stoga smo odlučili osnovati postaju u Kožinu i u Poličniku. U Kožinu bi se do konačnog rješenja, postaja smjestila u prostoru ambulante gdje bi u smjeni dežuralo troje vatrogasaca i jedno vozilo. Svima koji poznaju sitauciju, jasno je kolika je potencijalna opasnost od požara borove šume koja okružuje Kožino. Ista situacija je i općini Poličnik gdje bi se do konačnog urbanističkog rješenja, u prostoru MO Murvica, stacionirala 3 vatrogasca u smjeni i dva vozila. Obje postaje imale bi po 13 vatrogasaca. U općini Poličnik želja je smjestiti vatrogasnu postaju u prostoru gospodarske zone. Do izgradnje postaja, vatrogasci bi se u tim postajama privremeno bazirali od travnja do prosinca, naglasio je Boris Jović.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno