Stalna samo mijena jest

Slika korisnika admin

Zašto ministri smatraju da novac građana mogu kad požele podizati kao svoj vlastiti, trošiti ga, pa vraćati kako ih je volja i onda to nazivati pogreškama u financijskom poslovanju? Ako njihovo drugovanje s bankomatom ne bude objelodanjeno nikome ništa, a ako se njihove manipulacije s karticama i putnim nalozima revizijski uhvate i prokažu, uvijek im ostaje ostavka - kao demokratski standard?!

Takva se ostavka onda iritirajuće predstavi kao časna odstupnica, a ne kao nemoralno, nezakonito i na koncu i nekulturno ponašanje. Tako je i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić nastojala sa što manje buke napustiti Vladu, a stišavali su skandal i HNS-ovci i SDP-ovci, jer ipak je ona čak deveta po redu koja je otišla iz tima Zorana Milanovića. Izgleda, stalna u toj Vladi samo mijena jest.

Ne može se nad nalazom Državne revizije za 2013. godinu odjednom doživjeti naknadno prosvjetljenje, niti podmetati javnosti kako se za takvo ponašanje ministrice nije znalo kao što je teško prihvatljivo i da sama ministrica nije bila svjesna kako je to što radi nedopustivo i nespojivo s njezinim političkim položajem.

No, neustrašivi su političari kada su financijske makinacije u pitanju. To je ono što građane u cijelom slučaju Zlatar Violić treba zabrinjavati jer njezinim odlaskom resor kulture, kako tvrde brojni kulturnjaci, neće puno izgubiti. Nevidljiva ministrica nevidljivog resora koji se ionako u doba gospodarske krize gura na margine. Kultura je ionako sposobna životariti jer tko je još u vrijeme kada nema za kruh gladan kulture?! Pogrešno! Kultura se nije smjela ugurati u taj stereotip. Lakše bi bilo za bivšu ministricu pronaći olakotne okolnosti kada bi se u sjećanje mogli prizvati neki posebno pamtljivi kulturni projekti pa reći da se ipak u vrijeme besparice guralo kulturu u prvi plan kao prethodnicu za neki opći napredak, optimizam i pomak u propagiranju kulturnih, općeljudskih i moralnih vrijednosti. Ali to se nije dogodilo.

Ljudi su skloniji očekivati kako se u onim „velikim" resorima mogu i „potkrasti" tzv. pogreške u financijskom poslovanju, pa su zato dodatno ogorčeni zbog računovodstvenog igrokaza u ministarstvu kulture. Kako se baratalo službenim karticama u ministarstvu kulture još će se vidjeti pa i kada se govori o zamjeniku ministrice Šipušu kao njezinom nasljedniku. Može se Milanović s pravom ljutiti na ovo što mu je priredila HNS-ova ministrica jer mu to sada nikako nije trebalo. Što je previše, previše je. Kako je to Milanović slagao svoj tim kada je čak devet članova Vlade odstupilo? Ili je to prva Vlada iz koje se leti čim se netko sjeti u javnost iznijeti nepravilnosti koje su se možda do sada bolje skrivale i tako tolerirale?

Vratila je bivša ministrica (koja će i dalje primati plaću) sve što je uzela pa za proračun nema štete, no politička je šteta Vladi i HNS-u već nanesena. Pogriješili su vladajući nastojeći sve primiriti umjesto da su na sva zvona razglasili kako je to za Vladu neprihvatljivo, sramotno i nedopustivo i kako za nikog nema i neće biti oprosta za propuste.

Zato su dali priliku oporbi, prije svega HDZ-u, da preko „zlatne" ministrice Zlatar Violić opet kritizira postavljača moralnih letvica premijera Milanovića, poručujući kako zbog svega i nakon svega i on treba dati - ostavku.

I tako ostavka postade demokratska postavka!

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno