Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Milenko Zagorac iz Polače vicešampion Noćnjaka

25.03.2017. 23:00
Milenko Zagorac iz Polače vicešampion Noćnjaka


Titula vicešampiona, 21 zlatna, 6 srebrnih medalja i zapažena predavanja Zvonimira Vlatkovića i Ivana Šimičevića ukratko je skor postignuća predstavnika Zadarske županije na 19. međunarodnom skupu maslinara i uljara Noćnjak 2017., koji je u nedjelju završio u Jelsi na otoku Hvaru.
– Zadrani su i ovaj put ugodno iznenadili, iako su dostavili nešto manje uzoraka negoli prijašnjih godina, kaže Želimir Bašić, predsjednik Skupštine Zadružnog saveza Dalmacije, glavnog organizatora ove sve prestižnije manifestacije.
Bašić je mislio na ukupne zadarske rezultate, ali i na veliki uspjeh Milenka Zagorca iz Polače kojemu je pripala titula vicešampiona Noćnjaka.
– Znao sam da imam kvalitetno ulje, ali ovakom uspjehu se ipak nisam nadao, kaže Zagorac, pogotovo što je na ovogodišnjem Noćnjaku konkurencija bila uistinu jaka. Nikad jača. Zaprimljeno je ukupno 394 uzoraka, od čega 97 pakovina maslinovog ulja, 210 otvorenih maslinovih ulja i 87 proizvoda od masline. Uzorci su pristigli iz Hrvatske (83 posto), zatim Slovenije, Italije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Hrvatski maslinari dostavili su 254 uzorka, a inozemni maslinari 54 uzorka, od kojih najviše iz Slovenije.
Prije ove titule Zagorac je od početka ove godine osvojio tri zlatne medalje na smotrama maslinara u Nadinu, Vodicama i na Maslini Split gdje je dobio zlatnu plaketu za vrhunsko ekstradjevičansko maslinovo ulje.
Pojedinačno najuspješniji natjecatelj Noćnjaka svakako je PZ Masvin iz Tinja/Polače koja je za svoje proizvode osvojila čak četiri medalje – tri zlatne. Dvije u kategoriji pakovina, a po jednu zlatnu i srebrnu za otvoreno ulje.
– Potvrdili smo svoju vrijednost, rekao je Radoslav Bobanović ne krijući zadovoljstvo najnovijim uspjehom. On ističe da se upravo nagrađena ulja nalaze na policama trgovina i ekoloških lanaca u RH i šire.
Ove godine po treći put na Noćnjaku su ocjenjivani proizvodi od maslina i maslinova ulja, a tu je OPG Krste Matulića iz Pašmana bio bez konkurencije, pokupio zlatne medalje za Pašmanski melem, finu kremicu od maslina i niz drugih nagrada.