Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Uskoro 13. opća planinarska škola

25.03.2017. 23:00
Uskoro 13. opća planinarska škola


Planinarsko društvo Paklenica u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Zadar uskoro kreće s još jednom, 13. općom planinarskom školom koja započinje uvodnim predavanjem o pripremama za odlazak na planinu 4. travnja u prostorijama PD Paklenica.
Škola iz godine u godinu broji sve veći broj budućih planinara. U izvedbi im pomaže HGSS Stanica Zadar, a cilj edukacije je polaznicima dati osnovno obrazovanje iz planinarstva kako bi se znali sigurnije kretati u planini i bolje snaći u slučaju nezgode, upoznati se s prirodom u kojoj će uživati, time i produbili svijest o potrebi njenog očuvanja.
Opća planinarska škola temelj je i uvjet za škole i tečajeve iz planinarskih specijalnosti (alpinizam, speleologija, vodička služba). Gradivo škole temelji se na programu Hrvatskog planinarskog saveza, a podijeljeno je u dvije cjeline: teoretsku i praktičnu kroz vježbe u planini tijekom vikenda.
Praktični dio odvija se kroz šest vikenda, od čega je pet vikenda po dva dana, te jedan vikend s jednim danom kada će se raditi vježba iz speleologije. Teoretski dio sastoji se od 17 predavanja koja će se održavati dijelom u prostorijama PD Paklenice (Majke Margarite 6.), a dijelom u prostorijama HGSS-a Stanice Zadar (Andrije Hebranga 11a) s početkom u 18 sati. Predavači i instruktori su iskusni planinari, vodiči, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, liječnici, članovi HGSS-a.
Polaznici škole mogu biti isključivo članovi osnovnih planinarskih udruga članica HPS-a s plaćenom članarinom za tu godinu i s navršenih 15 godina, a do punoljetnosti potrebna je suglasnost roditelja ili staratelja. Po završetku predavanja i vježbi polaznici škole polažu ispit pred komisijom sastavljenom od predavača. Ispitu mogu pristupiti polaznici koji su prošli barem 60 posto vježbi i predavanja. Polaznicima koji su uspješno završili školu uručit će se diplome HPS-a o završenoj općoj planinarskoj školi.
Kotizacija za planinarsku školu iznosi 300 kuna u što je uključeno: jedno pomoćno uže od šest metara, Planinarski dnevnik i CD s fotografijama i skriptama. Polaznici škole obavezni su biti i članovima HPS-a. Članarina u PD Paklenici iznosi za učenike, studente i umirovljenike – 70 kn, a za sve ostale 100 kn, dok je cijena iskaznice 10 kn. Upis je moguć radnim danom u prostorijama PD Paklenice 8-11 i 18-20, a informacije o upisu u društvo mogu se dobiti na tel. 023/301-636 i na e-mail [email protected].
Sve informacije o školi i upisima mogu se dobiti na e-mail: [email protected], ali i kod voditeljice škole Emilije Tolić na broj mobitela 091 899 7817.