3. ZADAR WINE FESTIVAL Uvertira manifestacijom "10 dana restorana" koja kreće već sutra

Slika korisnika mkvanja
Na Festivalu će nastupiti 95 izlagača, 12 više nego prošle godine
Arif SITNICA
Današnja konferencija za novinare u HGK

Zadarski Arsenal ugostit će 6. i 7. travnja treće izdanje Zadar Wine Festivala. Tim povodom u HGK Županijskoj komori Zadar održana je tiskovna konferencija na kojoj je glavni organizator Ivan Stiblik naglasio kako će na festivalu nastupiti 95 izlagača, 12 više nego prošle godine.

- Uvertira u Zadar Wine Festival bit će manifestacija "10 dana restorana", u kojoj će se već od sutra u pojedinim restoranima nuditi tri slijeda uz čašu vina za 110 kuna. Stručne radionice će se održati u hotelima Bastion i Almayer, a posebno ističemo šampanjac corner u nedjelju, kada će se u Almayeru moći kušati šampanjci iz pet šampanjskih kuća iz Francuske, najavio je Stiblik.

Uz vina domaćih proizvođača, ponudu će činiti i ona iz Portugala, Španjolske, Italije, Francuske, Austrije, Mađarske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Vinarija Fiolić tako će predstaviti Maraštinu, koja kao autohtona sorta odnedavno dobiva zasluženu pozornost.

Timing festivala posebno je pohvalio direktor TZ Grada Zadra Mario Paleka jer se održava u vikendu kada u Zadar stižu prvi avio-letovi iz inozemstva. Ugostitelj Ivan Ćaleta pak je naglasio kako se festival održava u ključnom momentu u proizvodnji vina. Naime, vino se u to doba prelijeva iz bačvi u boce. Tako će ugostitelji moći kreirati svoje vinske karte upravo po ponudi koja će biti na Zadar Wine Festivalu.

Da Zadar i njegova županija imaju što ponuditi, potvrdio je i viši suradnik HGK Petar Pedišić.

- U posljednjih deset godina vinska situacija u Zadarskoj županiji je postala veliki hit. Već sad imamo preko 35 vrhunskih vina i stotinjak etiketa. Obilježje te vinske slike je i tzv. prodaja na kućnom pragu kroz turizam i ugostiteljstvo kao što to odnedavno radi vinarija Fiolić kroz kušaonicu u Ulici Matije Gupca, rekao je Pedišić.

Županijski pročelnik za poljoprivredu Danijel Segarić naglasio je kako se Zadar Wine Festival razvijao bez šire potpore. No, Zadarska županija je u sadni materijal uložila preko milijun kuna.

- Uskoro idemo s potporama vinarijama i kušaonicama u iznosu 1 do 2 milijuna kuna. Tu je i promocija autohtonih sorti poput Maraštine i Plavine, a u suradnji s Agronomskim fakultetom, zasadili smo na Baštici 30-tak autohtonih sorti sve s ciljem da se proizvede dovoljno vina kako bi Zadarska županija postala eno-destinacija, rekao je Danijel Segarić.

U programu festivala ističu se i radionice koje će se održati u hotelima Bastion i Almayer. Posebno zanimljiva bit će radionica koju će u hotelu Bastion držati najbolji hrvatski somelijer Filip Savić, a koja će “suočiti” dva šampanjska područja, francuski Champagne i talijanski Prosecco.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno