Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

HRVOJE BAJLO: “Uvjetna kazna Suraću poruka je da svatko može mlatiti novinare!”

26.03.2019. 10:00
HRVOJE BAJLO: “Uvjetna kazna Suraću poruka je da svatko može mlatiti novinare!”


Uvjetnom desetomjesečnom kaznom zatvora, s rokom kušnje od tri godine, u prošli je petak na Općinskom sudu u Zadru kažnjen bivši nogometaš Jakov Surać, jer je 24. lipnja 2018. teško pretukao zadarskog novinara Hrvoja Bajla, slomivši mu ruku i prijeteći mu smrću. Šokiran činjenicom da nasilnik neće u zatvor, Bajlo za naš list komentira presudu.
– Osuđujuća presuda je dobra. Ali, uvjetna presuda za nekoga tko je novinara prebio na mrtvo ime, izudarao ga, slomio mu ruku i razbio glavu – nije mi jasno da za to može dobiti uvjetnu presudu. Što još takvi nasilnici moraju napraviti da bi konačno završili u zatvoru, a da novinari mogu raditi slobodno, bez prijetnji i nasilja?


Još jedna tužba
Kako je kazneno djelo bilo kvalificirano?
– Kao prijetnja smrću i nanošenje teških tjelesnih ozljeda. Sutkinja je u presudi potvrdila da mi je Surać prijetio smrću. Potvrdila je i teške tjelesne ozljede, koje je potvrdio i vještak. Svi navodi optužnice potvrđeni su na suđenju, pa je nejasno kako je takva presuda mogla biti donesena. Odvjetnica Dalija Orešković, koja me vrlo profesionalno zastupa, uložila je žalbu.
Ni poslije presude osuđenik nije prestao iznositi objede protiv vas.
– Izašao je iz suda i ponavljao ono što je i u sudnici govorio: da sam ga reketirao i ucjenjivao. Na upit novinarke ima li dokaze, odgovorio je da nema. Zbog toga smo mu napisali još jednu tužbu za klevetu. Klevetanje je kazneno djelo. Ništa od onoga što je izrekao nije se dogodilo.
Kako takav okrutan napad i blaga kazna mogu utjecati na novinarski rad u maloj sredini poput Zadra?
– Kao poruka da svatko može prijetiti, udarati i lomiti, i da za to neće odgovarati. Nakon ove presude, novinarima su mete postavljene na čelo i na leđa. Poruka je da se može slobodno udarati, prijetiti, tući, zvati u pet ujutro, slati raznorazne emisare… To je legalizacija nasilja nad novinarima. Pritisci na novinarstvo postali su golem problem, koji vladajući ili ne razumiju ili ne žele razumjeti. To može eskalirati do neslućenih razmjera.


Neprimjereno ponašanje
Kako objašnjavate tako blagu kaznu?
– Ne znam. Sutkinja je rekla da blažu kaznu izriče jer se osuđenik dobro držao na sudu, a na prvom ročištu ga je upozorila da će ga izbaciti bude li mi dobacivao. Cijelo mi se vrijeme u svom iskazu obraćao s "ti", premda ga je i njegov odvjetnik upozoravao da to ne čini; dobacivao mi je, prijetio prstima… Apsolutno se neprimjereno ponašao. Čudi me kontradikcija objašnjenja blaže presude u odnosu na takvo ponašanje.
Javno ste dosad već govorili da je Surać u dobrim odnosima sa zadarskim moćnicima Božidarom Kalmetom i Zdravkom Livakovićem.
– Nisam govorio, nego dokazao. U tjedniku "Nacional" i na Zadar newsu dokazali smo da je Surać u gradonačelničkom mandatu Božidara Kalmete postao predsjednik Nadzornog odbora Nogometnog kluba Zadar, kojega je Grad Zadar vlasnik. Deset dana prije nego što me premlatio, Surać je s Kalmetom i njegovim vozačem, pa i s Andrejem Plenkovićem, igrao nogomet. Surać je na sudu tvrdio da nikad nije razgovarao s Kalmetom, a koji dan kasnije "Nacional" je objavio ekskluzivnu snimku iz koje je jasno da ne govori istinu. Na sudu je rekao i da nikad nije razgovarao s Livakovićem, a u jednom intervjuu Slobodnoj Dalmaciji sam je izjavio da mu Livaković projektira salu za vjenčanja. Dan prije no što sam pretučen, na Zadar newsu objavio sam popis Livakovićeve imovine koju je blokirao USKOK. I sutradan, gle slučajnosti, njegov i Kalmetin prijatelj dočeka me i prebije. Podsjećam i da je "Nacional" 2018. objavio dokumente i podatke koji kažu da je država u luci Gaženica oštećena za najmanje milijardu kuna, te da koncesionari luke ubiru nezasluženo visoku zaradu. Zbog tih sam tekstova doživio što sam doživio. To nitko ne može demantirati.