INOVATIVNI VRTIĆI Mreža ZaDar uvodi novi standard u zadarski predškolski sustav

Slika korisnika mkvanja
Predstavljanje projekta vrijednog 14,3 milijuna kuna
Zadarski dječji vrtići će zahvaljujući ovom projektu, unaprijediti svoj rad organiziranjem smjenskog rada i produljenog boravka, a kroz projekt će se verificirati novi odgojno obrazovni programi, educirati postojeći i zaposliti novi djelatnici
Vedran SITNICA
Predstavljanje projekta, uz predstavnike Grada Zadra, te Ministarstva znanosti i obrazovanja, okupilo i brojne djelatnike vrtića

Danas je u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači održana početna konferencija i predstavljanje projekta „Mreža ZaDar – mreža inovativnih vrtića po mjeri djece i roditelja“ - UP.02.2.2.08.0054. Riječ je o projektu koji će izravno pridonijeti unaprjeđenju obiteljskog i poslovnog života što je temeljni cilj poziva Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Zadarski dječji vrtići će tako, zahvaljujući ovom projektu, unaprijediti svoj rad organiziranjem smjenskog rada i produljenog boravka, a kroz projekt će se verificirati novi odgojno obrazovni programi, educirati postojeći i zaposliti novi djelatnici.

Oko 3.000 djece u predškolskom programu

Nositelj projekta je Grad Zadar, a partneri na projektu su DV Radost, DV Sunce, DV Maslačak, DV Ribica, DV Šuškalica, DV Golubica i DV Klokan.

Jučerašnje predstavljanje projekta je, uz predstavnike Grada Zadra, te Ministarstva znanosti i obrazovanja, okupilo i brojne djelatnike zadarskih predškolskih ustanova koji su doznali više o ovom projektu čija je provedba započela 15. siječnja 2019. godine i trajat će 30 mjeseci, odnosno do 15. srpnja 2021. godine.

Kako je u svom obraćanju kazao zadarski gradonačelnik Branko Dukić ovim se projektom uvodi novi standard u zadarski predškolski sustav koji će predstavljati dugoročno održivo rješenje.

- Grad Zadar je i do sada ulagao u program dostupnosti vrtića, čija cijena iznosi 600 kuna, ne samo za vrtiće kojima je osnivač Grad Zadar već i za privatne vrtiće koje sufinanciramo. Za drugo vrtićko dijete cijena je 300 kuna, a za svako sljedeće dijete vrtić je besplatan, podsjetio je gradonačelnik Dukić i istaknuo kako će partnerski vrtići sudjelovanjem u ovom projektu unaprijediti svoj rad organiziranjem produljenog boravka i smjenskog rada i to u 7 predškolskih ustanova i više od 20 područnih objekata na području grada.

O projektu je govorio i pročelnik gradskog Upravog odjela za odgoj i školstvo Joso Nekić. On je istaknuo odličnu desetogodišnju suradnju s vrtićima drugih osnivača koja okupljaju 1.100 djece i 128 odgojitelja.

- Grad Zadar privatnim vrtićima isplaćuje paušal od 2.000 kuna kako bi mogli držati cijenu kao u gradskim vrtićima i tako omogućujemo roditeljima slobodan izbor vrtića za njihovu djecu. U vrtićima Radost i Sunce imamo 1.600 djece, i uz još stotinjak djece u DV Latica imamo oko 3.000 djece koja su obuhvaćena predškolskim programom, kazao je Nekić, te istaknuo kako će se izgradnjom dodatnih vrtića omogućiti da svako dijete u Zadru ima svoje mjesto u predškolskom sustavu.

Zapošljavanje

- Ovaj projekt pridonijet će i tržištu rada jer će se kroz njega zaposliti 39 odgojitelja i stručnih suradnika, te 34 radnika za tehničke poslove, naveo je još pročelnik Joso Nekić i posebno istaknuo važnost Sveučilišta u Zadru na kojem se obrazuje kadar za predškolsko obrazovanje.

Nazočnima na predstavljanju projekta obratio se i pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Momir Karan koji je istaknuo da je Zadar dobar primjer u području odgoja i obrazovanja, te da bi se na njega mogli ugledati i drugi dijelovi Hrvatske.

- U Zadru je više od 80 posto djece obuhvaćeno predškolskim odgojem, a na državnoj razini taj udio je 72 posto. U Hrvatskoj imamo kronični nedostatak stručnog kadra u području predškolskog odgoja koji je temelj odgojno-obrazovnog sustava, kazao je pomoćnik ministrice Momir Karan, te naglasio kako predškolski odgoj nije potreba roditelja već pravo svakog djeteta.

Navedimo još kako je ukupna vrijednost projekta 14.269.513,60 kuna, a riječ je o 100-postotnim bespovratnim sredstvima, financiranima iz Europskog socijalnog fonda.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno