OPERATIVNI LEASING Baričević vozi VW Passata, Musić Škodu Superb!

Slika korisnika mkvanja
Zašto načelnici Jasenica i Lišana općinski novac troše na skupocjena vozila?
Općina Jasenice nije kupila službeno vozilo marke Passat nego je sukladno Smjernicama za upravljanje voznim parkom, koje je donio ministar uprave i koje za predmetnu nabavu preporučuju operativni leasing, za predmetno vozilo sklopila Ugovor o operativnom leasingu, čija je mjesečna cijena 4309 kuna, stoji u odgovoru Općine Jasenice
Vedran SITNICA
Velik dio proračuna odlazi na plaće - Lišane

Iako je riječ o mjestima u najudaljenijem dijelu Zadarske  županije koja se bore da zadrže stanovnišvo, ispred zgrada općina Jasenice i Lišane Ostrovičke kočopere se dva skupocjena vozila, VW Passat i  Škoda Superb. Mještani koji su nam dojavili za ovaj podatak ogorčeni su  što njihove općine toliki novac troše na fina vozila, umjesto da novac  ulažu u nešto prijeko potrebnije.
Naime, načelnik Općine Jasenice, HDZ-ov Martin Baričević, vozi se u  službenom VW Passatu, čija je nabavka očito razočarala dio njegovih  mještana s obzirom da, sudeći po dojavi, smatraju kako bi se načelnik  trebao voziti u nekom jeftinijem vozilu.
Provjeravajući zbog čega je Općina nabavila ovo vozilo, Baričevića  smo stoga pitali temeljem koje odluke su kupili Passata, po kojoj cijeni te  kako ga isplaćuju i pod kojim uvjetima. Zanimalo nas je i smatra li načelnik da je mogao kupiti neko jeftinije vozilo, a  novac utrošiti za bolji život  svojih mještana.

Mjesečna rata 4309 kuna

No, iz Jasenica nam je stigao odgovor u kojemu navode kako automobil nisu kupili, nego ga uzeli na leasing, čak se pozivajući na - upute Ministarstva uprave.
- Općina Jasenice nije kupila službeno vozilo marke Passat nego je sukladno Smjernicama za upravljanje voznim parkom, koje je donio ministar uprave u suradnji s ministrom financija i Središnjim državnim  uredom za središnju nabavu i koje za predmetnu nabavu preporučuju  operativni leasing, za predmetno vozilo sklopila Ugovor o operativnom  leasingu, čija je mjesečna cijena 4309 kuna. Operativni leasing ima obilježja poslovnog najma, jer se ovdje radi o korištenju objekta leasinga  bez namjere stjecanja vlasništva, uz mogućnost zamjene za novi objekt  po isteku ugovora, stoji u odgovoru za kojega naknadno saznajemo da ga  je sastavio njihov službenik za informiranje, Leonardo Rončević.

Rončevića smo nazvali za dodatno objašnjenje oko ovog leasinga, s  obzirom da je riječ o poslovnom najmu vozila koje se po isteku ugovora  može zamijeniti za novo, odnosno ne mora doći do stjecanja vlasništva  nad vozilom.
Poslušali "smjernice Ministarstva uprave"
No, umjesto da nam odgovori zašto se  Općina odlučila na skupi leasing s mjesečnom ratom od preko 4000 kuna, Rončević nam je ljutito odgovorio:

- Nemam namjeru držati vam predavanje iz prava, uguglajte što je  operativni leasing.
Ovo je za općinu Jasenice očito neugodna tema, o kojoj se načelnik nije htio niti oglasiti, već su šturi odgovor odradili preko "službenika za informiranje".  U odgovoru nije naznačeno niti na koje će vrijeme plaćati  nabavku Passata, iz čega bi se moglo vidjeti koliko će najam ovog ovog  vozila Općinu na kraju koštati.
Nije zapravo jasno zašto načelnik Baričević smatra da se mora voziti u  Passatu, a ne u nekom vozilu cijenom primjerenijem podvelebitskoj  općini koja se bori svoj razvoj. Nejasno je i zašto se Baričević poziva na  "smjernice Ministarstva uprave", kada je i sam više puta upozoravao te   na jednom Danu općine i iznio oštru kritiku vlasti, poručujući im: "Mi  smo užasno centralizirana zemlja, što nam stvara ogromne poteškoće u  radu". U sklopu "decentralizacije zemlje", dakle, mogao je uzeti na leasing ili kupiti neko malo jeftinije službeno vozilo, a ne se pozivati na Vladu.  
Naime, na istoj sjednici Dana općine prije par godina Baričević je sam  priznao kako se "Program ruralnog razvoja nalazi u slijepoj ulici, tako da  uopće nema adekvatnog natječaja".

Za najam 181.779,36 kuna

Zanimljivo je da isto opravdanje za vozanje u skupocjenoj Škodi Superb našao i načelnik Lišana Ostrovičkih, nezavisni Ivica Musić, pojašnjavajući kako službeno vozilo "nije u vlasništvu Općine". Naime, i on  se poziva na isti razlog nabavke ovog finog vozila, a to je - operativni  najam.

- Škodu Superb smo nabavili na operativni najam na rok od sedam godina i mjesečna najamnina iznosi 2164,04 kune. Nabava je provedena  sukladno Planu nabave i Pravilniku o jednostavnoj nabavi Općine  Lišane Ostrovičke, odgovorio nam je načelnik.
No pomnožimo li rok najma s navedenom ratom, dobivamo svotu od  181.779,36 kuna! Načelnik u toj svoti ipak ne nalazi ničeg spornog, iako  je svima, pogotovo njegovim mještanima, jasno da je  ova mala općina sa  svega petstotinjak stanovnika doista mogla nabaviti neko jeftinije vozilo.  Na pitanje je li se ipak moglo nabaviti neko jeftinije vozilo, načelnik odgovara:

- Moglo se nabaviti i jeftinije, ali i skuplje vozilo. Općina ima uredno  novčano poslovanje kako prema najpotrebitijima, tako i prema udrugama, zaposlenicima, raznoraznim projektima od posebne važnosti za  ovaj kraj, poručuje načelnik, zaboravljajući na činjenicu da je prošle godine, zbog svote koju je potrošio na plaće, dobio uvjetno mišljenje  Državnog ureda za reviziju!
U slučaju načelnika stoga bi se moglo zaključiti kako je kod obojice  izostala ona socijalna crta važna za svakog dužnosnika koji pazi na svoje  građane, ali i na percepciju javnosti koja će u ovom slučaju doista teško  razumjeti da je, primjerice, općina koja je prekoračila zakonski limit za  isplatu plaća, nabavila luksuznu Škodu Superb.
 

Općina Lišane na plaće potrošila 264  posto više od dopuštenog!

Kada je u pitanju racionalnost načelnika pri nabavci službenih vozila, treba podsjetiti na jedan vrlo neugodan podatak vezan za općinu Lišane Ostrovičke. Naime,  prošle su godine i nacionalni mediji o Lišanima izvještavali kao o općini u kojoj je na  plaće potrošeno 264 posto više od dopuštenog!
Uz naslove "Žive li tu pijani milijarderi?" mediji su pisali o nalazu  Državnog ureda  za reviziju za 2017. godinu, a koji je otkrio kako je Općina za plaće potrošila 530 tisuća kuna, umjesto maksimalnih 150 tisuća, koliko im zakon dozvoljava! Unatoč  enormnom prekoračenju sredstava za plaće, načelnik Musić ušao je u operativni leasing za Škodu Superb od gotovo 200.000 kuna.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)