POZNATI I DUGOVJEČNI Oni će doživjeti stotu

Slika korisnika mkvanja
Zadrani koji su prevalili 90 godina
Na ulicama Zadra gotovo svakodnevno viđamo naše drage „over 90“ sugrađane među kojima, za ovu prigodu izdvajamo legendarnog Foto Vjeku, alias Vjekoslava Suraća, književnog barda Slavka Govorčina, pa našeg proslavljenog ugostitelja barba Ljubu Bolanču i najdugovječnijeg strastvenog navijača zadarske košarke Melkiora Perinića
Ilustracija
Na ulicama Zadra, po kafićima ili nekim njihovim posebnim ustaljenim destinacijama po gradu gotovo svakodnevno viđamo naše drage „over 90“ sugrađane

Mora da je strašna gnjavaža u životu, doživjeti stotu! Tako kaže pjesma legendarnog Bijelog dugmeta, ali sudeći po živahnosti i lucidnosti nekih naših poznatih sugrađana koji su već prevalili devedesetu godinu života, prije bi se reklo da će stotu doživjeti ne kao gnjavažu nego kao užitak. Kao udijeljeni im blagoslov.

Na ulicama Zadra, po kafićima ili nekim njihovim posebnim ustaljenim destinacijama po gradu gotovo svakodnevno viđamo naše drage „over 90“ sugrađane među kojima, za ovu prigodu izdvajamo legendarnog Foto Vjeku, alias Vjekoslava Suraća, književnog barda Slavka Govorčina, pa našeg proslavljenog ugostitelja barba Ljubu Bolanču i najdugovječnijeg strastvenog navijača zadarske košarke Melkiora Perinića.

Dobri duh grada

Šjor Vjeko je nedavno u hotelu Kolovare za prijatelje priredio proslavu svog 90. rođendana najavivši u šali, kakva je njemu svojstvena, da će sljedeći put, na stoti rođendan pozvati puno širi krug ljudi, sve svoje sugrađane kojima će ispeći velikog vola. Vjeko je još i danas jedan od živućih simbola Zadra koji šarmira svojom pojavom, vedrinom, kao dobri duh grada.

Devedesetu je prešao i barba Ljubo Bolanča, vlasnik nekadašnjeg kultnog restorana Primošten u Kampo Kaštelu, a ovih je dana kao vjerni navijač NK Zadra, na poluvremenu  utakmice između Zadra i Sesveta, dobio na dar člansku iskaznicu kluba i prigodan dar kao čovjek koji je cijeli svoj život uz zadarski nogomet ne propuštajući ni u 92. godini života utakmice svog omiljenog kluba.

Treba li uopće predstavljati šjor Slavka Govorčina, tog majstora čakavštine koji je već preko šezdeset godina u mirovini!? Kažu da nije ništa napisao osim „Uljenice moje matere“, da bi bio više nego dovoljan doprinos hrvatskoj književnosti. Ali, naš Slavko koji voli reći da su mu 92 i po, neumorno piše, objavljuje i svakodnevno šeta Kalelargom, osim kad je na rodnome Ižu.

Zadranin, umirovljeni profesor Merlkior Perinić, proslavio je nedavno 90. rođendan na posebno dirljiv način. Kao i uvijek, došao je i toga dana na ogled Zadra  sa Crvenom Zvezdom, kada mu je uoči samog početka utakmice direktor kluba Željko Žilavec uručio rođendanski dar, dres Zadra s brojem sedam s potpisima svih igrača. Bio je to posebno dojmljiv trenutak kako za našeg 90-godišnjaka tako i za sve navijače u Krešinu domu. Prof. Perinić je u doba kad je Zadar bio i u Europi, kao profesionalni djelatnik u turizmu organizirao brojna navijačka putovanja u inozemstvo.

S 95 obilazi diplomatska događanja

Među poznate „over 90“ iz zadarskoga kraja svakako spada i Prečanin Budimir Lončar (95), naš poznati diplomat, posljednji šef jugoslavenske diplomacije i vanjskopolitički savjetnik dvojice hrvatskih predsjednika. Lončar je i danas „na nogama“, živi u Zagrebu, obilazi diplomatska događanja i aktivno prati zbivanja na međunarodnoj sceni, a ljeti boravi u svojoj kući u Preku. Nedavno se zbog burnih reakcija nekih braniteljskih udruga, odrekao priznanja koje mu je htio uručiti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Našlo bi se tu još poznatih, uglednih Zadrana koji hrabro kroče prema stotoj, spomenimo samo našeg vrsnog pedagoškog djelatnika Mišu Kondića koji i danas, u 94. godini, redovito posjećuje svoj omiljeni kafić u gradu.

A ima ih još... Pa da i završimo s Bijelim dugmetom: „Pazite srce, pluća, kolesterol! No sex, no drugs, no rock and roll! Planine, mora, plaže, čisti zrak, da ne bi lues, psorijaza rak!“.

Ne znamo je li ovo pomoglo zadarskim „over 90-godišnjacima“, ali ne zvuči loše. Kako što i kako kad.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno