Prijatelji i suborci pamte ga po hrabrosti

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Obilježena 6. godišnjica smrti Bože Belića
Njegovi prijatelji posebno ga pamte po hrabrosti koju je pokazao u akciji Maslenica kad skupa s 19 svojih suboraca pomagao u izvlačenju hrvatskih snaga iz Pridrage. Tom prilikom ranjeno je i ozlijeđeno 26 hrvatskih vojnika
Vedran SITNICA
Cvijeće i svijeće za posljednje počivalište Bože Belića

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Gradskom groblju Zadar, suborci i prijatelji obilježili su šestu obljetnicu smrti Bože Belića. Božo Belić bio je dugogodišnji predsjednik Udruge dragovoljaca veterana Domovinskog rata, ali i jedan od istaknutih i omiljenih hrvatskih  branitelja.

Ratni put počinje 3. svibnja 1991. pristupanjem pričuvnom sastavu  Specijalne policije u Polači. Ubrzo nakon prvih borbi u Polači, Belić sudjeluje u formiranju prvih postrojbi 112. brigade. Zahuktavanjem ratnih  operacija početkom srpnja 1991. sudjeluje u obrani Masleničkog mosta,  a od kolovoza iste godine u borbama u Kruševu. Tijekom jeseni 1991. godine sudjeluje u oslobađanju vojarni u Zadru, a zatim kao zapovjednik  protuoklopne grupe boravi na crti bojišnice civilna pista - Sveti Martin -  Križ gdje 1992. sudjeluje u oslobađanju brda Križ.

Njegovi prijatelji posebno ga pamte po hrabrosti koju je pokazao u akciji Maslenica kad skupa s 19 svojih suboraca pomagao u izvlačenju hrvatskih snaga iz Pridrage. Tom prilikom ranjeno je i ozlijeđeno 26 hrvatskih vojnika. U studenom 1993. u Stankovcima postaje zapovjednik 2.  bojne 112. brigade, a u svibnju sljedeće godine pa sve do "Oluje", sa svojom bojnom preuzima i čuva crtu Novigrad - Paljuv. Neposredno pred  Oluju postaje zapovjednik taktičke grupe iz 112. brigade i 7. domobranske pukovnije krajem srpnja 1995. godine odlazi na zadaću u šire područje Grahova, odakle se po izvršenoj zadaći vraća u Novigrad. Po završetku napadnih djelovanja na navedenom pravcu u Oluji, kao zapovjednik 2. bojne 112. brigade prelazi na osiguranje granice RH-a u širem  području Srba. Sredinom rujna 1995. godine sa svojom postrojbom sudjeluje u napadnim djelovanjima hrvatskih snaga na pravcu Srb - Drvar -  Oštrelj gdje ostaje do potpisivanja Daytonskog sporazuma. Božo Belić  nositelj je više pohvala, nagrada i ratnih odlikovanja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno