ZADAR ČITA Gradska knjižnica Zadar ovaj tjedan u znaku broja

Slika korisnika mkvanja
Jučer otvoreno 11. izdanje manifestacije
Autor: 
Ove godine pripremljeno 119 različitih vrsta programa: radionice, posjeti vrtića, književni susreti, predstavljanje knjiga, natjecanje u interpretativnom čitanju, izložbe... Uključeni su dječji vrtići, 14 osnovnih škola, šest srednjih škola, dva doma za starije i nemoćne, devet narodnih knjižnica u Županiji...
Arif SITNICA
Učenici Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole Zadar pripremili i poslužili slastice u obliku brojki

U ulaznom dijelu Gradske knjižnice Zadar jučer je otvoreno 11. izdanje manifestacije Zadar čita. Ovo je postala uistinu tradicionalna manifestacija, koja okuplja iz godine u godinu sve veći broj sudionika, ali i budi uvijek velik interes publike. Okupljene je, u ime organizatora, pozdravila Doroteja Kamber-Kontić, ravnateljica Gradske knjižnice Zadar.

"Ni pet ni šest nego jedanaesti Zadar čita"

- Gradska knjižnica Zadar i ove godine organizira manifestaciju Zadar čita pod motom "Ni pet ni šest nego jedanaesti Zadar čita". Tema ovogodišnje manifestacije je broj. Znamo kad je prvi prvog, tko je broj jedan i što je pet do dvanaest, znamo kad je nešto za pet, nešto za deset, a nešto "jedan kroz jedan". Znamo što je Orwellova "osamdesetčetvrta", a Clarkeova dvijetisućeprva, kao i da je Jules Verne isplanirao put oko svijeta u 80 dana. Zašto je Heller rekao baš Kvaka 22, zašto su baš Tri praščića i 101 Dalmatinac, zašto 451 Fahrenheit ili Sto godina samoće, kazala je ravnateljica Kamber-Kontić istaknuvši kako je ove godine pripremljeno 119 različitih vrsta programa: radionice, posjeti vrtića, književni susreti, predstavljanje knjiga, natjecanje u interpretativnom čitanju, izložbe. Uključeni su dječji vrtići, 14 osnovnih škola, šest srednjih škola, dva doma za starije i nemoćne, devet narodnih knjižnica u Županiji, Znanstvena knjižnica, Državni arhiv, Arheološki muzej, Kazalište lutaka Zadar, HAZU, Austrijska knjižnica dr. Alois Mock, Sveučilište u Zadru - Odjel za informacijske znanosti, Odjel za kroatistiku, Odjel za turizam i komunikacijske znanosti, te četiri udruge.

Obrisi brojeva

Prilikom otvorenja manifestacije održan je književni kviz u kojem su sudjelovali korisnici Knjižnice podijeljeni u ekipe. Prvo mjesto osvojila je ekipa Monday, drugo Špiro, a treće Pomorska.

Pobjednička skupina nagrađena je knjigama koje daruje izdavačka kuća Fraktura.

Kroz ovaj tjedan Gradska knjižnica Zadar doista će biti u znaku broja. Za to su se pobrinuli učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar izradom scenografije Obrisi brojeva.

Nakon uzbudljivog kviza došlo je vrijeme za predah i ugodno druženje za što su se pobrinuli učenici Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole Zadar pripremom i posluživanjem slastica u obliku brojki. Atrij Gradske knjižnice Zadar tako je bio ispunjen kolačićima raznih brojeva, ukrašenih raznim vrstama voća i bombončića.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno