Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Zadar među najtraženijim gradovima za najam stanova

26.03.2019. 09:09
Zadar među  najtraženijim  gradovima za  najam stanova


Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako su tijekom 2018. godine najviše porasle cijene najma stanova manjih  površina, kakvi su ujedno i najtraženiji.
Redovna mjesečna najamnina, režije, depozit, agencijska provizija –  neki su od troškova s kojima se susreće većina onih koji unajmljuju stanove. Na ruku im, nažalost, ne ide ni smanjenje broja stanova za dugoročni najam, kao niti porast njihovih cijena.
Tijekom 2018. godine najtraženiji gradovi za najam stanova na oglasniku Crozilla.com bili su Zagreb, Split, Rijeka i Zadar. Osim domaćih posjetitelja, navedeni su gradovi zanimali i strance, koji su u potrazi za najmom uglavnom dolazili iz BiH, Njemačke, Slovenije i Srbije.  


Rast najamnina stanova do 60 kvadrata
Osim velike potražnje, podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako  su u tim gradovima, u odnosu na godinu ranije, zabilježene i više cijene,  a najveći porast bilježe najamnine stanova do 60 kvadratnih metara –  kakvi su ujedno i najtraženiji. 
Prosječna tražena cijena najma stanova površine između 20 i 100 kvadratnih metara u Zagrebu je tijekom 2018. godine porasla za 8,4 posto i  popela se na 634 eura. U Rijeci su njihove najamnine u prosjeku porasle  za 7,7 posto i iznosile 433 eura. Porast od 3,4 posto zabilježen je lani u  Splitu gdje su prosječne oglašavane cijene najma stanova do 100 kvadratnih metara iznosile oko 590 eura, te u Zadru u kojem su bile 100 eura  niže.
Cijena, lokacija, površina, broj soba, uređenost – neki su od najbitnijih  kriterija kod unajmljivanja, no danas je vrlo teško pronaći stan koji sve to  može zadovoljiti. Najtraženiji su stanovi manjih površina koji se nalaze u  zoni javnog gradskog prijevoza, pa se upravo takvi i najlakše popune te  ih na tržištu nema mnogo slobodnih.


Najmoprimci na sto muka
Nemogućnost pronalaska adekvatnog smještaja u zadanim cjenovnim  okvirima, kao i porast cijena najma stanova koji je tijekom 2018. godine  zabilježen i na oglasniku Crozilla.com – samo su neki od problema s kojima se susreće većina onih koji traže stan za dugoročni najam.
Čak i kada pronađu odgovarajući stan koji se uklapa u njihove financijske okvire, najmoprimci već u startu trebaju računati s dodatnim  troškovima, pa nerijetko moraju imati pripremljene pozamašne svote  kako bi uselili u neki stan. Naime, kako bi se osigurali od neplaćanja mjesečne rente, neplaćenih režija ili jednostavno kako bi imali pokriće za  moguće uništavanje imovine, vlasnici stanova osim redovne mjesečne  najamnine, odmah na samom početku zahtijevaju i još neka dodatna  plaćanja.
Andrea Bilić kaže kako najmoprimci u prvom mjesecu najma, uz redovnu mjesečnu stanarinu, najčešće plaćaju depozit u iznosu od jedne  mjesečne najamnine, zatim agencijsku proviziju, također u iznosu mjesečne najamnine uvećanu za PDV, te režijske troškove.
Ako se svemu ovome doda još i porast cijena najma, koji je zabilježen  na oglasniku Crozilla.com, lako se može zaključiti kako danas nije jeftino  biti podstanar.