Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zmajevi i gramofoni od dijelova bicikla

26.03.2019. 09:35
Zmajevi i  gramofoni od  dijelova bicikla


Zanimljiva i pomalo neobična izložba skulptura pod  nazivom – Metallize, otvorena je proteklog vikenda u zadarskoj Gradskoj loži, a njezin je autor 28-godišnji Zadranin Niko Pinčić.
Ovaj mladić po struci je zrakoplovni tehničar koji radi u eskadrili  helikoptera, a "prčkanje" po garaži pretvorio je u hobi i "antistres"  terapiju koja je rezultirala i ovom, drugom po redu samostalnom  izložbom. Njegovi su radovi tako do sada, prepoznati i izvan Hrvatske, a nastali su od željeza. Zapravo, od raznih dijelova motora,  zupčanika, starih bicikala,  pisaćih mašina  i slično, koje vrijedno  skuplja sam ili mu ih, pak, donesu prijatelji.
– Sve je počelo prije otprilike četiri godine u očevoj garaži. Oduvijek sam nešto radio, sastavljao, rastavljao, tako da zapravo ne  znam ni sam kako je došlo do ovoga. Počeo sam se baviti s tim, a  onda je krenulo sve bolje i bolje, detaljnije i počelo se i prodavati.  Ljudi su počeli i naručivati, sve je nakako krenulo "usmenom predajom". A meni se svidilo i bio sam zadovoljan. Pretvorilo se u sjajan hobi i terapiju. Stvarno mi je "gušt". Zatvorim se u garažu po  par sati i uživam. Inače, prošle godine sam imao izložbu u galeriji  ZadarArt u Varoši, rekao je mladi umjetnik Niko Pinčić.
Kad je riječ o ideji za skulpture, rekao je kako ni sam ne znam kako mu ideja padne napamet, ali kad se ideja "dogodi", najprije je  skicira na papiru, vanjske obrise, primjerice zmaja ili ribe i onda  polako slaže te dijelove i gleda kako bi to moglo izgledati.
– Cijeli proces nastajanja skulpture može trajati tjedan, može i  četiri, pet tjedana, ovisno o detaljima i zahtjevnosti same skulpture,  veličini, dostupnim materijalima i onda se dijelovi spajaju postupkom varenja, objasnio je Pinčić.
Za sada ne razmišlja o nekom krajnjem cilju i o tome gdje bi ga  možda u životu ovaj hobi mogao odvesti. Jednostavno, uživa u onome što radi, isto kao što je jučer publika na otvorenju izložbe,  uživala u njegovim radovima.
Izložba je prodajnog karaktera i može se pogledati do 29. ožujka  ove godine u zadarskoj Gradskoj loži.