Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zoran Tadić pobjegao u Srbiju

26.03.2019. 10:05
Zoran Tadić pobjegao u Srbiju


Ne može se doznati goni li splitsko tužiteljstvo Zorana Tadića, protiv kojega je policija u Zadru 18. siječnja podnijela kaznenu prijavu za teške ratne zločine u Škabrnji. No to je samo još teoretsko pitanje: Tadić je još u veljači iz Australije, gdje je živio od 1992., pobjegao u Srbiju, pa više ionako nema načina da stane pred sud u Hrvatskoj.
Da je propust hrvatskih pravosudnih tijela razlog što taj čovjek iz Australije nije izručen Hrvatskoj, nego je pobjegao u Srbiju, potvrđuju odgovori što ih je naš list dobio od službenih izvora. Naime, da je Hrvatska od Australije službeno zatražila izručenje Tadića, kao u primjeru Dragana Vasiljkovića, zahtjev za izručenjem onemogućio bi mu napusti Australiju. No to se nije dogodilo, pa je Tadić, doznavši za optužbe policije u Zadru, odmah pobjegao u Srbiju, koja ga neće izručiti Hrvatskoj.
U ponedjeljak, 18. ožujka, pomoćnik ministra pravosuđa Ivan Crnčec za naš je list objasnio da Hrvatska nije zatražila Tadićevo izručenje jer nije prošao šestomjesečni rok u kojemu državno odvjetništvo treba odlučiti o kaznenoj prijavi zadarske policije protiv Tadića. Pomoćnik ministra je objasnio kako nadležno županijsko državno odvjetništvo, ono u Splitu, ima šest mjeseci da odluči o kaznenoj prijavi, odnosno da je odbaci, pokrene istragu ili podnese optužnicu. Tek ako državno odvjetništvo odluči goniti osumnjičenika, od policije će zatražiti da raspiše tjeralicu, a potom Ministarstvo pravosuđa može zatražiti izručenje.
Prošlog tjedna pitali smo Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je li odlučilo o kaznenoj prijavi protiv Tadića. Odgovor glasnogovornice Rene Laure vrlo je zanimljiv, jer u njemu – odgovora nema. "Ističem da je odredbom članka 206. točka f. Zakona o kaznenom postupku određeno da je postupanje tijekom izvida tajno, a tijelo koje provodi izvide može, kada to nalaže interes javnosti, o tijeku izvida izvijestiti javnost na način propisan posebnim zakonom", stoji u odgovoru glasnogovornice Laure. Iz tog se odgovora dade naslutiti kako u ŽDO Split smatraju da nije "interes javnosti" doznati što je s kaznenom prijavom protiv čovjeka osumnjičenog za mučenje i ubojstvo 43 civila i branitelja 18. studenoga 1991. u Škabrnji koji je, povrh svega, još i pobjegao u Srbiju. Ili će ipak biti da je riječ o onom što je jučer neslužbeno objavila "Slobodna Dalmacija": da "Županijsko državno odvjetništvo u Splitu kaznenu prijavu zadarske policije, zaprimljenu 18. siječnja, nije praktički uzelo u rad".