Zoran Tadić pobjegao u Srbiju

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Propust hrvatskih pravosudnih tijela u progonu osumnjičenika za ratni zločin u Škabrnji
Zahtjev za izručenjem onemogućio bi mu da napusti Australiju, ali njega nije bilo, pa je Tadić, doznavši za optužbe policije u Zadru, pobjegao u Srbiju, koja ga neće izručiti Hrvatskoj
Osumnjičeni Zoran Tadić na slici u sredini

Ne može se doznati goni li splitsko tužiteljstvo Zorana Tadića, protiv kojega je policija u Zadru 18. siječnja podnijela kaznenu prijavu za teške ratne zločine u Škabrnji. No to je samo još teoretsko pitanje: Tadić je još u veljači iz Australije, gdje je živio od 1992., pobjegao u Srbiju, pa više ionako nema načina da stane pred sud u Hrvatskoj.

Da je propust hrvatskih pravosudnih tijela razlog što taj čovjek iz Australije nije izručen Hrvatskoj, nego je pobjegao u Srbiju, potvrđuju odgovori što ih je naš list dobio od službenih izvora. Naime, da je Hrvatska od Australije službeno zatražila izručenje Tadića, kao u primjeru Dragana Vasiljkovića, zahtjev za izručenjem onemogućio bi mu napusti Australiju. No to se nije dogodilo, pa je Tadić, doznavši za optužbe policije u Zadru, odmah pobjegao u Srbiju, koja ga neće izručiti Hrvatskoj.

U ponedjeljak, 18. ožujka, pomoćnik ministra pravosuđa Ivan Crnčec za naš je list objasnio da Hrvatska nije zatražila Tadićevo izručenje jer nije prošao šestomjesečni rok u kojemu državno odvjetništvo treba odlučiti o kaznenoj prijavi zadarske policije protiv Tadića. Pomoćnik ministra je objasnio kako nadležno županijsko državno odvjetništvo, ono u Splitu, ima šest mjeseci da odluči o kaznenoj prijavi, odnosno da je odbaci, pokrene istragu ili podnese optužnicu. Tek ako državno odvjetništvo odluči goniti osumnjičenika, od policije će zatražiti da raspiše tjeralicu, a potom Ministarstvo pravosuđa može zatražiti izručenje.

Prošlog tjedna pitali smo Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je li odlučilo o kaznenoj prijavi protiv Tadića. Odgovor glasnogovornice Rene Laure vrlo je zanimljiv, jer u njemu - odgovora nema. "Ističem da je odredbom članka 206. točka f. Zakona o kaznenom postupku određeno da je postupanje tijekom izvida tajno, a tijelo koje provodi izvide može, kada to nalaže interes javnosti, o tijeku izvida izvijestiti javnost na način propisan posebnim zakonom", stoji u odgovoru glasnogovornice Laure. Iz tog se odgovora dade naslutiti kako u ŽDO Split smatraju da nije "interes javnosti" doznati što je s kaznenom prijavom protiv čovjeka osumnjičenog za mučenje i ubojstvo 43 civila i branitelja 18. studenoga 1991. u Škabrnji koji je, povrh svega, još i pobjegao u Srbiju. Ili će ipak biti da je riječ o onom što je jučer neslužbeno objavila "Slobodna Dalmacija": da "Županijsko državno odvjetništvo u Splitu kaznenu prijavu zadarske policije, zaprimljenu 18. siječnja, nije praktički uzelo u rad".

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)