Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Neplaćanje vrtića vrijedi i za gradske i za privatne vrtiće

26.03.2020. 20:39


Nakon što je prošli tjedan gradonačelnik Branko Dukić na sjednici Gradskog vijeća najavio da roditelji neće plaćati participaciju za vrtić od 15. ožujka, zbog obustave normalnog rada uslijed epidemije koronavirusa, kod nekih roditelja se pojavila bojazan da će oni čija su djeca u gradskim vrtićima plaćati i za ovo razdoblje kad im djeca ne idu u vrtić. Pročelnik za odgoj i školstvo u Gradu Zadru, Joso Nekić smiruje njihovu bojazan te ističe da jednako vrijedi i za gradske vrtiće i za vrtiće drugih osnivača kojima Grad sufinancira plaće djelatnika – ako dijete ne ide u vrtić, roditelji neće platiti.
– Gradonačelnik je rekao da će se za ožujak plaćati vrtić do sredine mjeseca do kad se u vrtić išlo redovno. Odonda postoje dežurni vrtići. Oni čija su djeca išla u vrtić u ovom periodu, imat će obvezu plaćanja. Ako nisu išli svaki dan, već dio mjeseca, platit će sukladno Odluci u kojoj je pojašnjeno kako se plaća ukoliko dijete nije išlo redovito u vrtić, kazao je pročelnik Nekić.
Ističe također da u ovom trenutku nitko od roditelja ne traži da plate išta.
– Vrtić se ionako plaća unatrag, nikad unaprijed. Logično je da, dok djeca ne idu uopće u vrtić, da neće ni plaćati i tu je gradonačelnik izašao ususret roditeljima. Što će biti dalje, ne zna nitko. U ovakvoj situaciji živimo i donosimo odluke, ne iz dana u dan, nego čak iz sata u sat. Stalno se nešto mijenja i jednostavno ćemo ići ukorak s time i prilagođavati se sukladno situaciji, istaknuo je Nekić.
Zasada je po jedan vrtić dežuran iz gradskih ustanova DV Radost i DV Sunce i to onaj koji ima kuhinju.
– Bude po dvoje-troje, nekad možda petero djece. Prošli tjedan ih je bilo više, sad sve manje. Ali dežurstva su osigurana. I kad nema niti jednog djeteta, vrtić je spreman za prihvat. Što se tiče vrtića drugih osnivača, njima se lakše dogovoriti s roditeljima jer su puno manji i svi su međusobno u kontaktu, ali svaki ima obvezu primiti dijete ukoliko roditelji nemaju drugog izbora, pojašnjava Nekić.