U samoizolaciji 495 zdravstvenih djelatnika

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Autor: 
Arif SITNICA
Ne postoji način brze detekcije je li netko pozitivan ili nije na koronavirus,

Ministar zdravstva Beroš rekao je u četvrtak ujutro kako nema bitnih novosti u epidemiji koronavirusa i sprječavanju širenja, dodavši da je jučer u samoizolaciji bilo 495 zdravstvenih djelatnika, ali zbog veličine sustava ti se gubitci mogu nadoknaditi fleksibilnošću i mobilnošću.

U emisiji "U mreži Prvog" Hrvatske televizije ministar Vili Beroš rekao je da u Osijeku imamo aktivaciju tj. povećani broj oboljelih, te su dva bolesnika završila na respiratoru i zahtijevali su mjere intenzivnog liječenja. Beroš je jučer posjetio osječki KBC.

Dodao je kako nema nekih bitnih novosti, i da Nacionalni stožer Civilne zaštite RH redovito informira javnost, i dogovor je da to rade u redovitim obraćanjima javnost.

- Ja sam samo vojnik u ovoj bitki, kazao je Beroš.

- ##Ovaj virus ne bira, što se dogodilo u drugim zemljama to se događa i kod nas. Usprkos našem nastojanju da ograničimo, spriječimo i da usporimo ulazak virusa u zdravstveni sustav ipak se događa da on ulazi, što je na neki način očekivano. Jer naravno, riječ o bolesnim osobama koje idu u zdravstvene ustavone, dodao je.

Ne postoji način brze detekcije je li netko pozitivan ili nije na koronavirus, rekao je Beroš.

Objasnio je i da su liječnici, kada im dođe pacijent, puno puta u situaciji kada moraju brzo reagirati i nemaju vremena elaborirati je li netko bio u nekakvom kontaktu. Može se dogoditi da se nekad pomoć pruži na ne baš optimalan način, kao jučer u Osijeku, kazao je.

"Nakon toga najvažnije je što su i u Osijeku napravili, da epidemiolozi svoje izvide detektiraju tko je od osoba bio u kontaktu s pozitivnim bolesnicima, a tko nije te da tako saniraju posljedice događaja. Tako je bilo jučer u Osijeku. Moja obaveza je bila suportirati ih i dati im potporu u konačnici i svim zdravstvenim djelatnicima koji su na prvoj crti bojišnice tako da sam to jučer i napravio", naglasio je ministar zdravstva.

Rekao je i da je jučer u samoizolaciji bilo 495 zdravstvenih djelatnika. To je veća brojka, ali zbog veličine sustava još uvijek ima vremena nadoknaditi te gubitke s fleksibilnošću i mobilnošću, dodao je.

"Za sada uspijevamo pokriti sve te rupe i zadovoljiti potrebu za zdravstvenim kadrovima", kazao je Beroš.

Ministar je istaknuo da je epidemiološka situacija u raznim dijelovima Hrvatske različita i još uvijek imamo dovoljan broj zdravih zdravstvenih djelatnika.

Dodao je da za sve donacije treba obratiti Maji Grbi-Bujević u Nacionalnom stožeru Civilne zaštite RH jer ona koordinira potrebama i nije rekla da nedostaje grijalica i majica.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno