Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

VIRUS MEĐU NAMA Biograd zasad neće u potpunu 14-dnevnu karantenu

26.03.2020. 18:48


Stožer civilne zaštite Grada Biograda na Moru do kraja današnjeg dana trebao je donijeti odluku hoće li u tom gradu od sutra, 27. ožujka, biti uvedena karantena, potpuno zatvaranje grada, zabrana ulaska i izlaska na minimalno 14 dana koliko traje inkubacija koronavirusa.
Naime, nakon tri pozitivne osobe na koronavirus, dvoje liječnika i pacijentice, u biogradskoj Ortopedskoj bolnici i oko 85 kontakata upućenih u samoizolaciju, medicinskih djelatnika i pacijenata, uz ozbiljne sumnje na lokalnu transmisiju virusa danas je Županijski stožer civilne zaštite najavio moguće proglašenje karantene u Biogradu.
– Zasad nema razloga za karantenu, drži se sve pod kontrolom. U Ortopedskoj bolnici radi preko 150 zaposlenika koji su iz cijele Zadarske županije, od Zadra do Benkovca, od Velebita do Draga. To bi značilo uvođenje karantene ne samo u Biograd nego na puno širem području. Uvjerenja sam da to u ovom trenutku nije potrebno, rekao je dogradonačelnik Marijan Stopfer, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Biograda na Moru.


Grad dva puta potpuno dezinficiran
– Međutim, u narednim danima će se pozorno pratiti je li na biogradskom području došlo do povećanja broja oboljelih od koronavirusa.
– U zadnjih nekoliko dana članovi Stožera civilne zaštite Grada Biograda na Moru uz tehničku pomoć djelatnika komunalnog poduzeća Bošana d.o.o. i poljoprivrednog dobra Vrana d.d. u dva navrata odradili su veliku akciju dezinfekcije gradskih ulica i javnih prostora, dva puta po minimalno 85 posto cjelokupne površine Biograda na Moru, kaže Stopfer te nastavlja:
– Stožer je podignut na najveću moguću razini, a građani se vidno drže uputa, disciplinirani su, svjesni su ozbiljnosti situacije, poručio je načelnik Stožera, dodavši da dezinfekcija Ortopedske bolnice nije pod njihovom nadležnosti, već će je obaviti specijalizirana tvrtka zbog specifičnosti namjene objekta, zdravstvene ustanove.
Nakon što se otkrilo da je liječnik koji je radio i obavljao operacije u Ortopedskoj bolnici u Biogradu pozitivan na koronavirus, 87 ljudi koji su bili u kontaktu s njim upućeno je u samoizolaciju. Među njima je čak 52 od ukupno 150 zaposlenika, a ostalo su pacijenti i njihova rodbina.


Bolnica zatvorena od 18. ožujka
– Ortopedska bolnica je još od 18. ožujka praktično zatvorena, prije nego što je kod dvoje doktora koji žive u Zadru potvrđen pozitivan nalaz na koronavirus, kazao je Andrija Marcelić, ravnatelj Ortopedske bolnice.
– Kako je naša bolnica predviđena za stacionar lakše oboljelih od koronavirusa, u situaciji povećanog broja oboljelih već dan uoči blagdana sv. Josipa prekinuli smo sa svim operativnim pogonom i s radom ambulanti. Gotovo sve pacijente smo otpustili, radila je je tek ambulanta za žurne ortopedske slučajeve, istaknuo je Marcelić.
U Zadarskoj županiji je zaključno s večeras devetero oboljelih od koronavirusa, a prvi oboljeli je bio upravo iz Biograda.
– Doktori i medicinsko osoblje je u svojim domovima, cijela je Ortopedska bolnica ispražnjena, ostalo je tek troje pacijenata. Sve je spremno za detaljno pospremanje i sveobuhvatnu dezinfekciju, svakog djelića milimetra, obznanio je Marcelić te je zaključio:
– Idućih sedam do deset dana zbog dezinfekcije Ortopedske bolnice nećemo je moći koristiti za mogući prihvat pacijenata s lakšim simptome ove zaraze, poručio je Andrija Marcelić pozvavši sve građane bivše općine Biograd i Zadarske županije da se odgovorno ponašaju kako bi se zajedničkim snagama suzbilo širenje koronavirusa.




 


Mjere samoizolacije za sve kontakte oboljelih
Tijekom razgovora Marijana Stopfera za Zadarski list, oko 16 sati, stigla je i obavijest Stožera civilne zaštite Zadarske županije:
"Nakon analize kontakata oboljelih djelatnika Specijalne ortopedske bolnice u Biogradu, ustanovili smo da većina djelatnika živi izvan grada Biograda, tek njih 12 u Biogradu od ukupno 87 kontakata koji su stavljeni u samoizolaciju. Ostali djelatnici, pacijenti i kontakti žive u ostalim dijelovima Zadarske županije. Stožer civilne zaštite Zadarske županije mišljenja je da uvođenje karantene u ovom trenutku za grad Biograd na Moru nema učinka za sprječavanje značajnog širenja epidemije.
I dalje se preporučuju mjere samoizolacije za sve kontakte oboljelih iz Specijalne bolnice za ortopediju Biograda na Moru prema naputcima koje su dobili od službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Zadar", piše u priopćenju Stožera civilne zaštite Zadarske županije kojeg je potpisao Šime Visković, načelnik.