Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

VLADA Klinika za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” – središte za liječenje najtežih slučajeva koronavirusa

26.03.2020. 13:17


Ministar zdravstva Vili Beroš u četvrtak je na sjednici Vlade objavio da zagrebačka Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" postaje središte za liječenje najtežih slučajeva oboljelih od koronavirusa, uključujući i djecu.
 “To je odluka o posebnoj sigurnosnoj mjeri prema kojoj Klinika 'Dr. Fran Mihaljević' postaje središte za liječenje najtežih bolesnika, uključujući i djecu, od bolesti COVID-19”, rekao je Beroš na sjednici Vlade iznoseći informacije o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezano uz epidemiju koronavirusa koja je u Hrvatskoj  prisutna 31 dan.
 Ponovio je da je u Hrvatskoj dosad testirano 3958 osoba, od kojih je 481 bila pozitivna.
 "Postotak pozitivnih je 12 posto. Od toga je 14 osoba na respiratorima. Uzlazna krivulja rasta nije previše strma, ne ukazuje na eksponencijalni rast, no i to nam se može dogoditi“, kazao je Beroš, pokazujući graf.
 Ocijenio je da je porast broja oboljelih očekivan, no i da se može zaključiti da je zdravstevni sustav adekvatno reagirao na epidemiju.
 Istaknuo je i da se s vremenskim protokom povećava broj testiranja u Hrvatskoj, jer su otvorena i dodatna mjesta za testiranje u drugim gradovima, osim u Zagrebu.
Hrvatska u odnosu na neke druge zemlje ima iznimno mali broj oboljelih
 Osvrnuo se i na najnovije podatke na globalnoj razini po kojima su potvrđena 471.794 oboljela, od kojih 21.297 sa smrtnim ishodom, te pokazao grafičku usporedbu broja zaraženih  u Hrvatskoj, Italiji, Njemačkoj i Francuskoj, u relativnom odnosu na 100.000 stanovnika. 
 "Hrvatska u odnosu na te zemlje ima "iznimno mali broj oboljelih", istaknuo je.
 Beroš je nabrojio i sve aktivnosti poduzete proteklih dana kako bi se Hrvatska što spremnije oduprla epidemiji – uspostavljanje respiratornog centra u Dubravi, kao i proširivanje kapaciteta sustava postavljenjem kreveta u zagrebačku Arenu i podizanje šatora Hrvatske vojske u Dubravi.
 Izvijestio je i o posljedicama potresa na zdravstveni sustav, naglasivši da su mjere prevencije širenja koronavirusa brižno i pažjivo provođene.
 U ponedjeljak, 24. ožujka, održana je videokonferencija Europske komisije na temu epidemije COVID-19. Beroš je rekao da je Hrvatska na toj konferenciji izvijestila o potresu koji je zahvatio područje Zagreba i okolice te istaknula potrebu za boljom dostupnošću lijekova koji se u ovom trenutku koriste za liječenje te bolesti.
 Što se tiče stanja i količine zaštitne opreme i lažnih vijesti koje uznemiruju javnost, Beroš je poručio da se stalno radi na nabavi dostatnih količina medicinske opreme. 
"Nema mjesta panici, ali odgovornosti – apsolutno da", istaknuo je.