Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

ZBOG OBUSTAVE PRIJEVOZA Tadić: Neka nam se jave svi koji su sami, nitko neće ostati gladan!

26.03.2020. 11:32


Nacionalni stožer za civilnu zaštitu ovih dana građane precizno informira kako se zaštititi od epidemije, objavljujući i mjere koje su poduzeli za one najugroženije. No, što je sa starima i nemoćnima, prije svega korisnicima Pučke kuhinje koji nemaju nikog svoga tko bi im donio hranu s obzirom da su sve vrste javnog prijevoza ukinute?
Ovo pitanje postavili smo nadležnima u Caritasu Zadarske nadbiskupije, želeći provjeriti na koji će način njihovi korisnici, prije svega nemoćni, uopće doći do obroka iz Pučke kuhinje. Ono što smo, pak, saznali ugodno će iznenaditi one korisnike koji nisu upoznati s najnovijim mjerama s obzirom da je zadarski Caritas poduzeo doista sve da pomogne najugroženijima.
Naime, obroci su osigurani za svih, priprema se čak i veći broj obroka, a svima koji ne mogu do Pučke kuhinje, Caritas će – sam raznositi hranu. O hvalevrijednim akcijama koje su poduzeli za pomoć svojim korisnicima razgovarali smo s Mirjanom Tadić, pomoćnicom ravnatelja Caritasa, koja je putem našeg lista detaljno izvijestila korisnike o svim poduzetim mjerama. Iz svega je jasno da su se doista izvrsno organizirali te da niti jedna stara ili nemoćna osoba neće ostati bez hrane. I ne samo to, Tadić je stavila je na raspolaganje čak i svoj broj mobitela kako bi je bilo koji korisnik u svako doba mogao dobiti i zatražiti pomoć.


Po obroke svaki drugi dan
– Za naše korisnike Pučke kuhinje u Benkovcu osigurali smo dostavu jer je uglavnom riječ o starijoj populaciji, osobito u okolnim mjestima Benkovca. Naši im djelatnici dostavljaju hranu jednako kao što smo to i prije radili, a sada to radimo uz sve mjere predostrožnosti, poštivajući naputke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. No, obroke ne unosimo u kuću, već ih korisnicima ostavljamo ispred vrata. U Zadru obroke zasad razvozimo za 70 korisnika, a to su stari i nemoćni koji su sami i nemaju djecu, odnosno obiteljsku podršku, kaže Tadić, pojašnjavajući na koji način zapravo u ovoj situaciji funkcionira Pučka kuhinja.
Naime, hrana se više ne dijeli u blagovaonici, već je sortiraju u jednokratne plastične posude te je, uz sve zaštitne mjere, korisnicima daju kroz prozor:
– S obzirom da je situacija svakim danom sve teža, namjeravamo što više ljudi povući s ulice te ćemo u dogovoru s našim korisnicima obroke davati svaki drugi dan, i to po dva obroka, odnosno dobit će ručak za dva dana kako ne bi morali dolaziti svakoga dana. Uz ručak, tu je, naravno, i kruh te suhomesnati proizvodi poput konzervi, kako bi bili dobro opskrbljeni.


Zaštititi i svoje timove
– Ovim putem apeliram na sve građane ukoliko u svojemu susjedstvu imaju staru i nemoćnu osobu koja nema obiteljske podrške neka nam jave jer želimo pomoći svima koji su sami i nemaju nekoga tko bi im donio hranu i ostalo. I na našoj internetskoj stranici objavili smo naše brojeve mobitela na koje nam se mogu javiti, pa ćemo im rado dostaviti obroke svakoga dana, ili namirnice svima onima koji nemaju nikoga da ih dostavi, istaknula je pomoćnica ravnatelja zadarskog Caritasa, poručujući svima onima koji trebaju bilo kakvu pomoć u ovoj teškoj situaciji neka im se jave.
– Molim i sve naše korisnike da se pridržavaju mjera zaštite jer svi moramo biti vrlo odgovorni i ne izlagati se izlazeći van. I mi smo svoje timove koji kuhaju u Pučkoj kuhinji zaštitili na način da se izmjenjuju kako bi sve funkcioniralo što bolje, stoga i naše korisnike molimo da se prilagode novom načinu podjele hrane. Obrok će im biti osiguran, a od ponedjeljka su to, dakle, dva ručka kako ne bi morali dolaziti idućeg dana, uz to osigurat ćemo im i suhomesnate proizvode. U suradnji sa civilnim stožerima organizirat ćemo dostavu hrane svima, primjerice, jučer su nas zvali za jednog čovjeka u Obrovcu koji je davno bio naš korisnik, ali mu sada nema tko donijeti hranu. Odmah smo angažirali civilnu službu koja dolazi po hranu i odnosi njemu, kao i svima ostalima kojima to treba. Neka nam se stoga jave svi kojima treba naša pomoć, poručuje na kraju zamjenica ravnatelja zadarskog Caritasa.




Radi zaštite beskućnika prenoćište otvoreno cijeli dan


Caritas Zadarske nadbiskupije posebnu brigu ovih dana posvećuje beskućnicima za koje je, zbog zaštite od pandemije, prenoćište otvoreno – cijeli dan!
– Nastavili smo zimski način rada produljujući vrijeme boravka u prenoćištu kako bismo i naše beskućnike primjereno zaštitili i izolirali na način da cijeli dan budu u prenoćištu. Tamo je službena osoba te ručak i večeru donosimo u prenoćište kako korisnici ne bi morali dolazili u Pučku kuhinju. Na taj se način manje kreću i manje borave van prenoćišta, ali mogu izići ispred njega. Trenutno imamo šest beskućnika i mogu reći da su vrlo susretljivi i surađuju s nama u ovim izvanrednim okolnostima te doista sve funkcionira kako treba. Kako smo im osigurali sve što im je potrebno, nemaju potrebe izlaziti vani jer su i oni rizična skupina, a ovako su maksimalno zaštićeni, ističe zamjenica ravnatelja Caritasa.
 


Za sve koji trebaju pomoć, broj: 099-311-8132


Prema najnovijim podacima, zadarski Caritas trenutno ima 280 korisnika Pučke kuhinje, no unatoč teškoj situaciji u društvu, nema povećanja broja korisnika.
– Uvijek kuhamo za 300 korisnika jer želimo da hrane bude za sve i ukoliko netko dođe, neka ima topli obrok, a ukoliko zatreba, možemo spremiti i više obroka. Ovo je teška situacija za sve nas, ali nikog nećemo ostaviti gladnog. Naprotiv, uvijek ćemo iznaći načina kroz timove Crvenog križa i Stožer civilne zaštite Grada i Županije dostaviti hranu starima i nemoćnima. Međutim, naglašavam da mora postojati obiteljska solidarnost i da djeca moraju preuzeti odgovornost za svoje roditelje te da svi moramo biti solidarni prema onima koji nemaju nikoga ili su im djeca daleko. Sloga molim sve kojima treba naša pomoć neka se jave na moj broj mobitela 099-311-8132 ili na brojeve mobitela oglašene na našoj internetskoj stranici, poručuje Tadić.