Caffe kraljevstvo u virtualnom okruženju

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Kazalište lutaka Zadar dio 11. međunarodne lutkarske revije Lutkokaz
U fokusu projekta su ukazivanje na važnost i potencijale suvremenog lutkarstva te razvoj lutkarske kritike kroz obrazovanje budućih kritičara i otvaranje medijskog prostora kritici, govori Magdalena Koritar, pomoćnica ravnateljice Kazališta lutaka Zadar
Marin GOSPIĆ
Premijerno izvedena u prosincu 2020.

Kazalište lutaka Zadar aktivno je uključeno u ovogodišnju, jedanaestu po redu, međunarodnu lutkarsku reviju Lutkokaz. U organizaciji Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, prve i jedine škole lutkarska u Republici Hrvatskoj, međunarodna revija lutkarstva Lutkokaz javnosti predstavlja mlade i talentirane umjetnike i obogaćuje kulturnu scenu za mlade i djecu. Predstave izvode i organiziraju mladi umjetnici, a za razliku od glavne struje hrvatskog institucionalnog lutkarstva koje je većinom orijentirano na didaktičke predstave za djecu, Lutkokaz publici donosi komade namijenjene zrelijoj mladoj publici i odraslima.

Popularizacija lutkarstva

- Ovogodišnji Lutkokaz u mnogočemu se razlikuje od dosadašnjih, posebice u duljini trajanja te virtualnom okruženju u kojemu se održava. Također, Lutkokaz će se ove godine održati u sklopu velikog projekta Kreativne Europe – »Kritička platforma suvremenog lutkarstva EU«, u kojemu osječka Akademija sudjeluje kao partner uz Lutkovno gledališče Ljubljana, litvanski Teatar Lele iz Vilniusa i Puppet Animation Scotland iz Edinburgha. U fokusu projekta su ukazivanje na važnost i potencijale suvremenog lutkarstva te razvoj lutkarske kritike kroz obrazovanje budućih kritičara i otvaranje medijskog prostora kritici, govori Magdalena Koritar, pomoćnica ravnateljice Kazališta lutaka Zadar.
Kroz predstave, predavanja i izložbe predstavlja se rad drugih akademija i lutkarskih kazališta u Hrvatskoj i regiji. Osim popularizacije lutkarstva i podizanja kvalitete umjetničke produkcije na tom području izvedbenih umjetnosti, cilj lutkarske revije Lutkokaz je potaknuti znanstveno proučavanje lutkarske umjetnosti, pridonijeti poboljšanju kvalitete i učinkovitosti visokog obrazovanja i znanstveno-istraživačkog rada te intenzivirati komunikaciju između studenata, nastavnika, teatrologa, kazališnih kritičara, znanstvenika te lutkarskih umjetnika, redatelja i scenografa.

Odnos roditelja i djece

U sklopu Revije, Kazalište lutaka Zadar ogranizira online prikazivanje predstave Caffe kraljevstvo.
- Priča govori o zamršenom odnosu djece i roditelja. Priča o Princezi koja, unatoč roditeljskim željama, najviše od svega želi postati – konobaricom namijenjena je djeci starijoj od deset godina. Princeza prolazi kroz važno razdoblje u svom odrastanju, u kojem će morati birati između potrebe za samoostvarivanjem i pritiska roditelja i cijelog kraljevstva koji joj nameću tradicionalne obveze, saznajemo od Koritar.
Predstava ima dvostruku poruku. Potiče djecu da od malih nogu imaju dovoljno hrabrosti da slijede svoje snove, a roditeljima postavlja pitanje u kojem trenutku briga za dijete može može naštetiti njihovu daljnjem razvoju i stjecanju samopouzdanja.
- Predstava je premijerno izvedena u prosincu 2020. Autorski tim čine mladi redatelj Vanja Jovanović i dramaturg Patrik Gregurec. U predstavi se kombiniraju dramska gluma i teater predmeta, a tematizira odnos roditelja i djece. U predstavi igraju naši glumci - lutkari Dominik Karakašić i Irena Bausović Tomljanović koji, umjesto s klasičnim lutkama, priču pričaju uz pomoć malih i velikih boca, čaše, šalica pa čak i demižana. Predstava je izvrsno prihvaćena i među gledateljima i među kritičarima, kaže Koritar.

Nikolina LUCIĆ

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)