Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Mršić: Najvažnija je pobjeda, no u završnih pet minuta nismo bili dobri

26.03.2021. 08:16


Navijači Košarkaškog kluba Zadar barem u jedno mogu biti sigurni, da im njihovi ljubimci valjda nikada neće uskratiti stresove, šokove, nervozu, psovke i sve slične nuspojave koje su neizostavni dio gotovo svakog praćenja njihovih važnijih utakmica. Naravno, uredna isporuka šokova uslijedila je u režiji igrača Veljka Mršića i u skoro dva sata teške bitke s Borcem iz Čačka kojeg se ipak na kraju natjeralo na polaganje oružja, a s tim toliko priželjkivanim podvigom svakako se na Višnjiku povećala razina serotonina. Hormona sreće uvijek je dobro imati viška i u tom kontekstu Zadrani mogu biti itekako zadovoljni nakon okršaja s Borcem jer su stigli do pobjede više u odnosu na njih, što je i postavljeno glavnim ciljem pred početak ovog istinskog derbija začelja. Tako je pritisak prebačen, barem za neko vrijeme, na ostale konkurente, a kolika je zapravo vrijednost ove tijesne pobjede Mršićevih igrača pokazat će se već za osam dana kada je na rasporedu dvoboj istih suparnika u Čačku.


Amplitude stara boljka
Do tog gostovanja u gradu pored Morave, Zadrani si mogu priuštiti likovanje na račun pobjede u Krešinom domu izvojevane u pravoj ringišpil utakmici, u kojoj su i vodili glavnu riječ dobrih 30 minuta. Osim uvodnih sedam i završne dvije i pol minute predstava domaćih košarkaša je bila za svaku pohvalu, no i pored toga nisu »iznevjerili« s dobro znanim ovosezonskim amplitudama koje su ih mogle na kraju koštati zlata vrijednih bodova. Nije im se ni devet viška (72:63), na nešto više od dvije minute do kraja, pokazalo garancijom za laganu pobjedu i puno izdašniju koš-razliku, već su neobjašnjivo potonuli i tako umalo priredili svom taman oporavljenom treneru novi odlazak na bolovanje. Srećom po Mršićevo zdravlje, ali i živce mnogih zadarskih navijača ispred TV-ekrana, Kočoviću nije pošlo za rukom ubaciti koš za produžetak što je »pod peku« donijelo zavidnu količinu olakšanja nakon neugodnog niza od pet poraza.
– Vidjelo se da je ova utakmica važna za obje momčadi. Bilo je dosta nervoze, naročito u prvoj četvrtini i kroz drugu također, ali u drugom poluvremenu smo se i mi i oni malo opustili. U nastavku smo bili puno fluidniji u napadu, pogodili smo četiri trice dok je Borac zabio devet, a u prvom dijelu obje momčadi su zabile samo tri. Po tko zna koji put doveli smo utakmicu u egal, dali smo protivniku priliku u zadnjem napadu za pobjedu ili produžetak i s tim nisam zadovoljan. Čestitam svojim igračima na pobjedi koja je itekako bitna jer je ostvarena protiv direktnog konkurenta za opstanak, a i stigla je nakon serije od pet poraza – prve su bile riječi trenera Mršića nakon dvosatnog trilera protiv Borca koji se pokazao itekako žilavim takmacom. Posebno je stratega Zadra zasmetala igra njegovih igrača na obrambenom kraju terena u završnih pet minuta, kada su umalo prolili »kantu s mlijekom« nakon što su pošteno »izmuzli« Čačane u prethodnih 35 minuta.
– Najvažnije je da smo pobijedili, međutim u završnih pet minuta definitivno nismo bili dobri. Ni kako smo odigrali obranu, ni zbog tih 31 primljenih poena u zadnjoj četvrtini te moramo biti svjesni da nam obrana mora biti puno bolja. U prvom poluvremenu smo primili 22 koša, u drugom čak 51, i to je previše za našu momčad i za naš način igre. Ali, vratili smo se na pobjedničke staze i idemo dalje – presjekao je Mršić sve sumnje da je protiv Borca napravljen odlučujući korak prema o(p)stanku dok je velika zasluga za to uz pravi pristup igrača pripala i njemu jer je vješto vodio utakmicu i s nekoliko taktičkih zamisli iznenadio goste. U to spada i izbor početne petorke u kojoj nije bilo mjesta za redovite startere Mavru i Bursaća, a umjesto njih su priliku od prve minute dobili Junaković i Vuković.


Impuls s klupe
– Ideja je bila da budemo malo agresivniji na otvaranju i da promijenimo nešto u odnosu na zadnje utakmice. Ubacili smo zato Junakovića i Vukovića u početnih pet, i da onda poslije uspijemo dobiti pravi impuls s klupe ulaskom Mavre, Bursaća i Justicea. Taj plan je, gledajući iz ove perspektive, ispao u redu jer smo nakon početnog minusa, mislim da je bilo 16:11 za Borac, okrenuli rezultat do kraja prve četvrtine na 21:16. U drugoj četvrtini smo odigrali stvarno dobru obranu, primili smo svega šest poena i na tome trebamo graditi našu igru u budućim utakmicama – istaknuo je Mršić.
Odličan period zbio se i krajem treće četvrtine dok je na parketu egzistirala tzv. druga postava dok je zanimljivo da se pad u igri dogodio u završnim minutama kada su na terenu participirali oni najiskusniji i ponajbolji igrači poput Cartera, Mavre, Onuakua…
– Utakmica traje 40 minuta, a ne 37. Vidjelo se da na kraju ni Carter, ni Mavra, ni Onuaku nisu imali dovoljno energije i onda se to odrazilo loše na našu obranu. Ovo nije prvi put da na ovaj način završavamo utakmicu i to je jedan od problema kojeg moramo riješiti, a ne zavisi opet od postave koja je na terenu. S druge strane, ta petorka u kojoj su bili Junaković, Brala, Justice, Planinić i Bursać, do kraja treće četvrtine je sa šest podigla prednost na 13 poena zato je ta postava bila na terenu dobar dio četvrte dionice jer smo htjeli održati tu razliku još neko vrijeme, što je na kraju krajeva i postiglo svrhu – kazao je za kraj trener Zadra.




Marinović: Naša najgora napadačka utakmica sezone
U redovima Borca nisu na kraju imali razloga za zadovoljstvo konačnim ishodom iako su Zadrane ostavili u dometu s obzirom na to da se u njihovom drugom međusobnom okršaju za osam dana mogu revitalizirati s pobjedom od dva i više poena razlike. Žal za pobjedom ostao je lebdjeti nad njihovim glavama po završetku trilera na Višnjiku što je potvrdio i trener Čačana Marko Marinović.
– Odigrali smo jednu od najgorih napadačkih utakmica ove sezone. Zabili smo samo šest poena u drugoj četvrtini i to nas je koštalo pobjede. Nismo imali sreće, možda nismo ni zaslužili tu pobjedu, ovaj posljednji šut možda je mogao ući, ali nama se to ove sezone puno puta događalo. Ne znamo kako pobijediti utakmicu, ali to ništa ne umanjuje pobjedu Zadra. Zadar je odigrao jednu dobru utakmicu, pogodili su šuteve u tim odlučujućim trenucima. Čestitam Zadru na pobjedi i na fer i korektnoj utakmici – kazao je trener Borca.


Kifameno u drugoj četvrtini
Teško se sjetiti ili čak pronaći u arhivama podatak da se u nekoj utakmici košarkaša Zadra dogodila četvrtina u kojoj je zabijeno tek 14 koševa, kao što je vaterpolskim rezultatom 8:6 zaključena druga četvrtina sraza između Zadra i Borca. Grčevita borba za ostanak se, eto, svom svojom draži, ali i golemim pritiskom, prenijela na napadačku virozu obaju sastava u toj, kartaškim rječnikom kazano, kifameno dionici. Je li čaša do pola puna ili do pola prazna što se tiče te druge četvrtine pokušao je pak razjasniti Veljko Mršić poslije utakmice.
– Uvijek je najvažniji konačni rezultat. Ove sezone u prosjeku zabijamo 72 poena, protiv Borca smo zabili tri poena iznad tog prosjeka. Bitno je uvijek primiti manje, iako nisam zadovoljan što smo zabili samo osam koševa u jednoj četvrtini, lakše mi je prihvatiti taj podatak ako smo primili manje, kao što i jesmo samo šest poena u tom razdoblju – kazao je Mršić.


Visoka linija nadskakala Borac
Koliko je važna kontrola skoka i reduciranje velikog broja izgubljenih lopti potvrdit će Zadranima statistika nakon utakmice s Borcem. Zagrađivanje skoka u obrani odrađeno je od strane Mršićevih igrača gotovo pa savršeno, dopustili su protivniku tek devet napadačkih skokova, a posebno je svoj obol u tom smislu dala visoka linija koja je ugrabila čak 30 od ukupno 41 skoka. Bursać je prednjačio s deset, Planinić je ugrabio osam (četiri napadačka), Vuković sedam (četiri napadačka), a Onuaku pet skokova. Napredak u odnosu na prethodne utakmice napravljen je i na planu »turnovera« kojih je bilo »tek« 14, puno manje od 20 u prosjeku koliko su ih imali u prethodnih pet abaligaških ogleda.