Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Vinski turizam već živi u Zadarskoj županiji

26.03.2021. 13:30


Osvrćući se na vinski turizam, kao dio eno-gastro i/li agro turizma, jer već stanuje ovdje, kažimo da najavljuje nove iskorake jer dobivamo najmanje četiri nove vinske kušaone. Postojećim će se već do ljeta pridružiti i Vina Karaba i Vina Vrsaljko, a slijedit će Vinarija Jokić, Vina Bora, vjerojatno i još njih.


TOMAS analiza
Analiza ponašanja i stavova gostiju TOMAS Hrvatska, za 2019. kaže da nam gosti od prosječnih 98 eura 17% troše na hranu i piće, izvan smještaja. Tome treba dodati da su 54% trošili na smještaj s uključenim dijelom hrane i pića (kod polupansionskih i pansionskih gostiju hrane se ne razdvaja od cijene smještaja). Kod onog što ih kod nas privlači ostajemo označeni morem i suncem na 85%, a eno-gastro stojimo naizgled loše na svega 7% gostiju.
No, nigdje u svijetu hrana i piće nisu temeljni povod dolaska. Vrijedno je što gosti vrlo visoko u područje zadovoljstva svrstavaju našu eno-gastronomsku ponudu.


Vinski turizam u svijetu
Vinski turizam kao zasebna turistička niša je pojava s kraja prethodnog, odnosno 21. stoljeća.
UN WTO iznosi podatke Mintel Grupe, kako zbrajanjem SAD-a, Francuske, Španjolske, Italije, Argentine, Novog Zelanda, Njemačke dolaze do oko 41,6 milijuna vinskih turist, u ovih sedam zemalja, te da je na svijetu više od 50 milijuna vinskih turista. Već 2016. vinski turizam težio je 22 milijarde dolara, uz procjene da mu je to tek 20% potencijala.




Neke domaće crtice o stanju vinskog turizma
– OPG Šime Škaulj s prvom nam kušaonom može primiti više autobusa gostiju, a uz desetke tisuća gostiju ugostio i NJ. E. kralja i kraljicu Švedske.
– U PZ Mas-Vin uz elite enologa, maslinara i uljara, znanstvenike i poslovne i ine grupe, 2019. su imali 18.000 posjetitelja
– Kraljevski vinogradi uz dobitnike Oskara, najveće vinske znanstvenike svijeta, ljude iz svjetske politike i biznisa, uz obroke, u kušaoni u Punta Skali plasiraju 20.000 butelja vina.
– Vina otoka Paga, Denisa Rake od 60.000 litara proizvodnje 30.000 prodaju na kućnom pragu.
– Tek dvije godine otvorena kušaona Degarra povrh Bokanjca u Corona godini donjela im je najveći rast u prodajnim kanalima…


Posebna vrijednost vinarskog i gastro »bratimljenja«
U svim vinarijama s kušaonama ne nudi se samo vino. Osim kruha, sir je najčešća »podloga i pratnja« degustacije, pa pršut, pancete, šokoli, maslinovo ulje, inćuni i srdele, pršut od tune, masline, suhe smokve, pekmezi i džemovi,…
Kušaone vinara posvećene su – autohtonoj gastro ponudi. Većina ima suradnju i ugovore s proizvođačima ovih proizvoda iz županije, o uzajamnom plasmanu, kooperaciji pa i kompenzacijama.


«Suncokret ruralnog turizma«
TZ ZD županije lani je izdala brošuru s konobama i kušaonama te kandidirala čak 22 ovdašnja sadržaja za nacionalnu nagradu »Suncokret ruralnog turizma«, uvelike označena eno-gastro ponudom.
Nominirani su: OPG Žampera, OPG Ante Prtorić, Mićanovi dvori, Vila Premasole, Ražnjevića dvori, Vila Čulina, Agroturizam Odžaković, OPG Svemir Troskot, Konoba Nono, Vinarija Škaulj, Vinarija Fiolić, Kraljevski vinogradi, UO Rajna, PZ Maslina i Vino, Željko Jerolimov, PP Vransko jezero, Maškovića Han, OPG Krsto Matulić, OPG Zubović, Domaća radinost Ivan Longin, OPG Neven Brzić, Tkon i OPG Denis Barić.