Zadru darovao više od 100 milijuna eura!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Ostavština Stanislava Antića legendarnog direktora SAS-a (1)
Radi se o ukupno ni manje ni više nego o 43 investicije koje su Antić i SAS realizirali pomažući zadarsko gospodarstvo, zdravstvo, vjerske, kulturne, sportske i druge djelatnosti
Autobusnom kolodvoru - 8 milijardi ondašnjih dinara

Odlazak Stanislava Antića, koji je ovaj svijet napustio 23. ožujka u svojoj 93. godini života, uz evociranje uspomena, pobudio je i priče o donacijama koje su legendarni direktor i SAS darovali gradu Zadru. Netko spominje Cenmar, drugi Dječji odjel, treći Autobusni kolodvor…A radi se o ukupno ni manje ni više nego o 43 investicije koje su Antić i SAS realizirali pomažući zadarsko gospodarstvo, zdravstvo, vjerske, kulturne, sportske i druge djelatnosti.

Prvih 20 milijuna dolara

- Kad smo nakon potpisanih prvih poslovnih ugovora s inozemnim partnerima 1978./79. već imali preko 20 milijuna dolara poslova bio sam uvjeren da ćemo postati tvornica novca, napisao je Antić u svojim još neobjavljenim Sjećanjima. Tako je i bilo. U izgradnju i proširenje tvornice te u novu poslovnu zgradu u kojoj je danas OTP banka uloženo je 250 milijuna dolara. Sve od vlastitih sredstava bez ijednog dinara kredita. Od 1980. do 1990. SAS je po sadašnjim mjerilima ostvarivao oko 20 posto profita od cijele hrvatske privrede.
- Najveći problem mi je bio gdje ću ta silna sredstva potrošiti, povjerio mi je u nedavnom razgovoru Antić. Pored opremanja tvornice, kupnje stanova za radnike, izgradnje upravne zgrade Marine Dalmacija, zatim tvornice jahti u predgrađu Zadra i pogona za obradu kućišta elektromotora, zatim kupnje dvaju katova u Ciboninom tornju u Zagrebu (cca 700 m2 površine), u što je uloženo ukupno oko 250 milijuna dolara, SAS je, po Antićevoj računici, u razvoj prije spomenutih djelatnosti u Zadru uložio više od 100 milijuna eura.
Idemo redom. Onako kako je inventuru sačinio i opisao Stanislav Antić.
1. Cenmar - tvornica riblje mlađi i uzgoja brancina i orada
Pri formiranju firme Cenmar 1978./79. godine na Upravnom odboru Dalmatinske banke postavilo se pitanje kako doći do temeljnog kapitala za Cenmar. Banka nije mogla dati sredstva ako poduzeće nije imalo osnivački kapital. Ja sam se javio i predložio da će firma RO SAS dati ondašnje 2 milijarde dinara, što je bilo 40% kapitala, a Tankerkomerc koji se bavio prometom ribe i tvornica za preradu sardine u konzerve Adria po 30%, što je činilo sveukupno 5 miliardi dinara. Već je bio nađen proizvođač riblje mlađi u Chioggi u Italiji, gdje smo otišli vidjeti proces proizvodnje. Na temeljni kapital rukovodstvo Cenmara se potrudilo da putem potpore države za razvoj ribarstva i kreditom izgradi zgradu za proizvodnju riblje mlađi u Ninu i uzgoja ribe u Maloj Lamjani na otoku Ugljanu, pojasnio je Antić.

«Antiću puno ste mi u životu pomogli«

2. Košarkaški klub Zadar
Na Relji Košarkaški klub Zadar je imao halu bez svlačionica i takoreći nije bilo sanitarnog čvora. Došao je predsjednik kluba drug Branko Periša (pukovnik u mirovini iz Šibenika) i tajnik kluba Božo Miličević. Izložili su mi potrebe kluba za dogradnjom prostorija za igrače, restoran i noćni klub. Naročito me je Božo Miličević uvjeravao da će izgradnjom tih sadržaja Košarkaški klub Zadar moći živjeti bez donacija. Radnički savjet je na moj prijedlog odobrio 18 milijardi dinara, realno 3 milijuna DM ili danas 3 milijuna eura. Prebacili smo novac na račun Košarkaškog kluba Zadar i s njime je raspolagala uprava odnosno Božo Miličević. Poslije izgradnje tih prostorija kad bi se sreli bio je srdačan i uvijek bi napomenuo - »Antiću puno ste mi u životu pomogli«, zabilježio je Antić u svojim Sjećanjima.
3. Zadarski autobusni kolodvor
Na poziv ondašnjeg predsjednika zadarske Općine ing. Ante Benettija, moga kolege s fakulteta, otišao sam u Općinu Zadar. Predsjednik Benetti mi veli: »Antiću, Zadar nema Autobusnog kolodvora, a nitko nema sredstava osim RO SAS-a. Dobili smo ponudu od 16 milijardi dinara za izgradnju kolodvora. Ako bi nam RO SAS donirao preko udruživanja rada i sredstava 8 milijardi, Komercijalna banka je voljna dati dugoročni kredit koji bi Autobusni kolodvor mogao lako vraćati.« Rekao sam mu da pričeka do sutra kad ću to predložiti Radničkom savjetu. Tako je i bilo. Izrađen je samoupravni sporazum između RO SAS-a i Autobusnog kolodvora i problem je bio riješen.

«Odobrit ćemo vam potrebna sredstva za liječenje naroda«

4. Energetska jedinica i ultrazvuk srca
Došao mi je u posjet doktor Albino Jović da bi bolnica Zadar trebala imati uređaje za ispitivanje stanja srca. Rekao sam mu: »Doktore, zatražite preko direktora bolnice i odobrit ćemo vam potrebna sredstva za liječenje naroda«. Ne znam je li u toj nabavci sudjelovala i Tankerska plovidba Zadar. Taj je ultrazvuk radio preko 30 godina na Odjelu kardiologije. Dobro se toga sjeća i izv. prof. dr. sc. Dražen Zekanović dr. med.
5. Uređaji za zadarsku bolnicu
Za bolnicu Zadar RO SAS je kupio prvi kolonoskopski uređaj s ekranom za pregled debelog crijeva, gastroskopski uređaj za unutarnji pregled želuca i dvanaestopalačnog crijeva.
6. Kompletna oprema za Odjel za transuziju krvi
7. Aparati za snimanje moždanih impulsa
Na molbu doktora medicine Baturića, šefa Neurologije, odobrili smo sredstva za aparate za snimanje moždanih impulsa.
8. Odjel pedijatrije
Neki šefovi odjela bolnice Zadar tražili su sredstva za proširenje njihovih odjela. Došao sam kod doktora Perovića koji je bio rukovoditelj Dječjeg odjela. On mi je pokazao prostoriju na prvom katu u zapadnom dijelu današnje upravne zgrade bolnice u kojoj je bilo smješteno tridesetero djece s jednim sanitarnim prostorom. Kad sam to vidio odlučio sam predložiti Radničkom savjetu SAS-a izgradnju Dječjeg odjela. Naručili smo projekt kod profesora Vodićke s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu jer je on bio specijalist za takve projekte. Mislim da je to bilo na početku 1984. godine.

Atomsko sklonište Pedijatrije

Projekt Pedijatrije sadržavao je ukopani podrum, a u produžetku i atomsko sklonište po svim propisima struke. Nadzor nad radovima vršio je ing. arhitekture Kanjer Franko, naš zaposlenik. On mi jednog dana priđe i reče: »Direktore zašto bacamo novce na atomsko sklonište koje će tri puta više koštati nego da smo dali 3% doprinosa Općini (obaveznog doprinosa na investiciju, koji nije bilo potrebno dati ako se napravi atomsko sklonište) od ukupne investicije za izgradnju skloništa u Zadru. Odgovorio sam mu: »Franko radimo po projektu, nikad čovjek ne zna čemu to sklonište može poslužiti, uostalom može biti dodatno skladište«. Nabavljena je sva nova oprema za Pedijatriju, a za atomsko sklonište od 600 m2 potrebni kreveti s posteljinom. Mnogi doktori su govorili: »Ovaj ludi Antić baca novce na nepotrebne stvari. U cijelom Zadru nije bilo atomskog skloništa osim ovog u Pedijatriji i još jednog u RO SAS-u. U RO SAS-u su to bili sanitarni prostori još neuporabljivi koji su se nalazili ispod ceste od debelo armiranog betona koji bi poslužili kao alternativno sklonište ukoliko strada atomsko sklonište u Pedijatriji. To mi je 20 godina poslije Domovinskog rata pričao bolnički tehičar koji je bio zadužen da na ta dva atomska skloništa (Dječjem odjelu i sanitarnim prostorijama) bude raspoređena jednaka oprema i sanitetski materijal. Ova skloništa su omogućavala relativno miran rad medicinskog osoblja Opće bolnice Zadar za liječenje civilnih i vojnih ranjenika za vrijeme rata u Hrvatskoj.

(Nastavak u sljedećem broju)...

Sve Antićeve i SAS-ove donacije

1. Cenmar (tvornica riblje mlađi i uzgoja brancina i orada), 2. Košarkaški klub Zadar, 3. Zadarski kolodvor, 4. Energetska jedinica i ultrazvuk srca, 5. Uređaji za bolnicu Zadar, 6. Kompletna oprema za Odjel za transfuziju krvi, 7. Aparati za snimanje moždanih impulsa, 8. Odjel pedijatrije, 9. Proširenje Doma zdravlja u Zadru, 10. Zubna poliklinika Zadar, 11. Nabava skenera za rendgenologiju, 12. Nabavka dvaju inkubatora za rodilište Opće bolnice Zadar, 13. Kupnja polica za Arheološki muzej, 14. Popravak krova crkve sv. Stošije, 15. Sredstva za popravak Gradske lože, 16. Kupnja komplet čamaca za Veslački klub Zadar, 17. Jedriličarski klub Zadar, 18. Zrakoplovna luka Zadar, 19. Trafostanica za otoke, 20. Sportski centar Mocire, 21. Distribucioni centar Plodine, 22. Pogon Mljekare u Gaženici, 23. Proširenje kampa Turisthotela u Zatonu, 24. Kupnja 10 motornih čamaca kvarner plastike za poduzeće Santurist, 25. Donacija za kapelicu sv. Dimitrija, 26. Dugometražni film »Zadarski memento«, 27. Hrvatsko narodno kazalište, 28. Nova oprema za Radio Zadar, 29. MIOC - oprema jednog razreda s PC Aple, 30. Oprema triju kafića Jadere u Zadru, 31. Novi kotlovi za grijanje u Tehničkoj školi u Zadru, 32. Namještaj nove policijske stanice, 33. Novi stroj za tisak Narodnog lista, 34. Donacija za izgradnju Sveučilišne bioblioteke u Zagrebu, 35. Donacija sredstava za tov junica, 36. Dio sredstava za izgradnju marine Kornati u Biogradu na Moru, 37. Dio sredstava za izgradnju marine Hramina, 38. Izgradnja nasipa u Bibinjama, 39. Izgradnja dijela Jadranskog cjevovoda, 40. Dio sredstava za drugu fazu razvoja izgradnje pošte, 41. Donacija sredstava Domu za odrasle osobe Sv. Frane, 42. Donacija SUVAG-u iz Zagreba, 43. Formiranje poduzeća Beton d.o.o.
Sve navedene donacije i sudjelovanje u raznim projektima rezultat su uspješnog rada i poslovanja RO SAS-a Zadar od 1.1.1978 do 1.1.1991. godine, dok je Stanislav Antić bio na čelu Tvornice specijalnih alatnih strojeva SAS.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (4 glasova)