Pristanište u Preku imat će sedam ulaznih traka

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
preko_pristaniste
Preko bi trebalo dobiti znatno kvalitetnije pristanište od ovoga današnjeg

Na većini pristaništa na zadarskim otocima i priobalnim mjestima županije zadnjih nekoliko godina je bilo manjih ili većih građevinskih intervencija. Gradila su se nova pristaništa ili su se rekonstruirale rive, tako da će uskoro biti malo mjesta uz more koja neće dobiti kvalitetnija pristaništa za brodove. Ovih je dana u Županiji najavljen skori početak radova na velikom, najvećem morskom projektu na području Zadra, proširenju i produbljenju tjesnaca Mali Ždrelac, za što je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture već osiguralo sve preduvjete i financijska sredstva.
Osim Ždrelca za ovu godinu je na našem području planirano još nekoliko pristanišnih projekata. Bit će jedan od njih izgradnja trajektnoga pristaništa na otoku Rivnju, jedinog koji je još ostao iz ranije planiranih "kvota". To će se pristanište početi graditi u drugoj polovini ove godine. Radit će se i u još nekim mjestima uz more.
Nadalje, ove bi godine trebala krenuti i tzv. druga faza dogradnje trajektnoga pristaništa u Preku, najvećoj po prometu putničkoj luci na hrvatskome Jadranu, kojom godišnje prođe do dva milijuna putnika. Primjereno toj činjenici Preko bi trebalo dobiti i znatno kvalitetnije pristanište od ovoga današnjeg. Prema planu druga faza će osigurati za 20 metara duži glavni gat, zatim i daleko veći pristanišni plato, na kojemu će pored ostalih brojnih sadržaja biti i čak sedam traka za ulaz ili izlaz iz trajekta. Već po završetku ove faze pristanište u Preku će biti jedno od najmodernijih na Jadranu.
Saznajemo također da se trenutačno gradi još nekoliko pristaništa te da će ono u Starigradu uskoro, već za oko mjesec dana biti sasvim završeno. Tamo je, među ostalim, glavna mjesna riva produžena za 20 metara, koliko i ona u Veloj Ravi, gdje će radovi također uskoro završiti.
Novu rivu je dobila i Poljana na Ugljanu, mjesto Pašman na Pašmanu, a uređena je i stara obala za mjesne brodice na Malome Ižu.
Naravno, završena su i pristaništa vezana za projekt Mali Ždrelac, ono na ugljanskoj i ono na pašmanskoj strani. Naime, dok budu tekli radovi na tjesnacu, putnici će se umjesto preko mosta na Pašman i obrnuto prebacivati brodovima preko luka kod Gospe od Sniga i u Ždrelcu. Obje te luke su upravo zbog toga uređene i dograđene.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno