Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

100 kilograma ribe za najveću teću brudeta

Autor: Dragana Glavočić

25.04.2009. 22:00
100 kilograma ribe za najveću teću brudeta

Foto: Adam VIDAS



Športsko ribolovno društvo “Škrpina” u suradnji s Mjesnim odborom Banj organiziralo je u Banju na otoku Pašmanu zabavnu i gastronomsku manifestaciju. Mnoštvo otočana s Pašmana i Ugljana uživali su u nizu raznovrsnih sadržaja i dalmatinskih delicija koje su Banjci pripremili. Održano je klupsko natjecanje juniora športsko-ribolovnog društva “Škrpina” u udičarenju. U klasi do 21 godine prvo mjesto zauzeo je Natko Pedišić. Udruga “Riblje oko” provela je ekološku akciju čišćenja podmorja mjesne lučice, a Udruga “Veslo” organizirala je natjecanje malih brodova. 
Udruga kuhara Zadarske županije zajedno s Renatom Kraljevom, inače rođenim Banjcem, pripremila je najveću teću brudeta na Jadranu.
– Za ovaj poznati dalamatinski specijalitet bilo je potrebno maslinovo ulje, crveni luk, češnjak, ljuštena rajčica, bijelo vino, šaruni, mušuni, ugor, kozice, grdobina te riba s jutarnjeg natjecanja. U teći se našlo ukupno oko 100 kilograma ribe, kazao nam je jedan od pet kuhara koji su sudjelovali u spremanju brudeta. Nakon sat i pol kuhanja nazočnima su podijeljene porcije brudeta.
Osobito zanimljivo bilo je veslačko natjecanje malih brodova na kojem je sudjelovalo šest posada broda, a od toga je čak jedna posada bila ženska. Prvi na cilj stigao je dvojac Željko Kraljev i Jerko Kovačić.