Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Dugovao osam tisuća kuna, platio 23 tisuće kamata

Autor: Suzana Bandić

25.04.2009. 22:00
Dugovao osam tisuća kuna, platio 23 tisuće kamata

Foto: Filip BRALA



Kalmetu se sumnjiči da je od 22-godišnjeg Marka Francuzovića potraživao novac koji mu je on ostao dužan za noćenje u hotelu President, a Barbarošu na poticanje za iznudu. Dvojac je od oštećenog u razdoblju od dvije godine na račun duga, navodno, naplatio 23 tisuće kuna kamata


Zadranin Luka Kalmeta (32), bivši europski prvak u full contactu i član splitskog boksačkog kluba Pitbull i Zdravko Barbaroša (57), zadarski ugostitelj s prebivalištem u Zagrebu, u zadarskoj javnosti poznatiji kao vlasnik elitnog hotela President na Puntamici, uhićeni su u petak navečer te su nakon kriminalističke obrade u subotu privedeni istražnom sucu Županijskog suda u Zadru Anti Aniću, zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo protupravne naplate i iznude.
Dug otplaćivao na rate
Naime, Kalmetu se sumnjiči za iznudu Marka Francuzovića, 22-godišnjeg građevinskog radnika koji im je isplatio na ruke 28 tisuća kuna, dok se Barbarošu pak, sumnjiči za poticanje na iznudu i izndu.
Cijela ova “priča” započela je još prije dvije godine, u ljeto 2007. kada je Francuzović šest dana odsjeo u Barbarošinu hotelu za što je trebao platiti račun od osam tisuća kuna. Kako nije imao dovoljno novca, platio je samo dio računa i u zalog kao garanciju da će ostatak platiti u sljedećih nekoliko dana, ostavio je neke osobne stvari i osobnu iskaznicu. Deset dana potom Francuzovića je kontaktirala njemu tada nepoznata muška osoba rekavši mu da se nađu na sastanku za tjedan dana kako bi raščistili nepodmirene račune. Francuzović je pristao, a na taj sastanak došao je Luka Kalmeta koji je mu je rekao kako više nije dužan Barbaroši, odnosno hotelu President, već njemu. Potom su zajedno otišli do hotela kako bi se dogovorili o načinu i roku plaćanju. Pritisnut prijetnjama mladić se uplašio za svoj život pa je, malo po malo, koliko i kad je mogao, Kalmeti na ruke isplaćivao dug. Uskoro mu je isplatio kompletan iznos od osam tisuća kuna, ali dvojac ga je nastavio iznuđivati. Francuzović je počinio i nekoliko razbojstava,  navodno kako bi namaknuo novac koji je morao do određenog roka isplatiti kamatarima za što je bio i kazneno prijavljivan.
Nakon što im je isplatio iznos od 28 tisuća kuna, a dvojac nije odustajao od daljnjih potraživanja, mladić se našao u u bezizlaznoj situaciji koja se činila kao da nema kraja pa je konačno polovicom ožujka cijeli slučaj odlučio prijaviti policiji.
Kamatari su raskrinkani u petak oko 19 sati kada je Francuzović došao u hotel President na poziv dvojca o čemu je on obavijestio krim policiju. Sa sobom je donio iznos od 10 tisuća kuna, a novčanice je prethodno u policiji dao označiti. Pred hotelom ga je sačekao Luka Kalmeta koji ga je na silu uvukao u hotel i posjeo za jedan od stolova. Francuzović im je predao označeni novac, a dvojac ga je potom međusobno podijelio. No, planove su im pokvarili policajci koji su u tom trenutku “upali” u hotel. Vidjevši da su u klopci, dragovoljno su i bez pogovora policajcima predali novac te su potom odvedeni u prostorije policije na krim obradu.
U subotu u 16 sati u nazočnosti svojih odvjetnika, Gordana Nižića i Andreja Korljana, saslušao ih je istražni sudac Ante Anić koji im je potom odredio jednomjesečni pritvor. Svoju je odluku Anić obrazložio mogućnošću ponavljanja djela i utjecaja na svjedoke.
Kalmeta i Barbaroša otprije poznati policiji
Inače, i Luka Kalmeta i Zdravko Barbaroša od ranije su poznati policiji. Podsjetimo, Kalmeta je u Sukošanu prije nekoliko godina uhvaćen s tri kilograma marihuane za što je na koncu samo uvjetno kažnjen, a krajem 2001. godine bio je i akter fizičkog obračuna u caffe baru “Rio” u kojem je izvukao deblji kraj i zaradio dva uboda nožem. Njegovo ime nedavno se pojavilo u tjedniku Globus gdje su ga na top listi hrvatskih kamatara uvrstili među 50 vodećih.
I ime poduzetnika Zdravka Barbaroše već se vezivalo uz kamatarenje, no on je tada bio žrtva. Naime, on je prije nekoliko godina zagrebačkoj policiji prijavio kako ga za vrtoglavih devet milijuna kuna iznuđuje trojac i za to je imenovao Sinišu Šošu, kontraverznog nogometnog manadžera, Milu Paraća koji se spominjao kao dugogodišnji tjelohranitelj Hrvoja Petrača te Mirka Mirkovića, starog znanca policije. Slučaj je dospio i na zagrebački sud, no tada je Barbaroša promijenio priču, posvjedočivši kako je zapravo bila riječ samo o malo agresivnijem razgovoru.


 U PRESIDENTU ODSJEDALI UGLEDNICI




U cijeloj ovoj priči nepoznanicom ostaje zašto se mladi Marko Francuzović odlučio odsjesti upravo u Barbarošinu hotelu, obzirom da je riječ o elitnom hotelu s četiri zvjezdice u kojemu su odsjedali brojni uglednici, čelnici stranaka, poduzetnici pa čak i rock zvijezda Lenny Kravitz za vrijeme svog koncerta u Zadru koji je održan prošlo ljeto.


 BARBAROŠA OSUMNJIČEN ZA PRIJETNJU I MOBBING


Protiv Zdravka Barbaroše na Općinskom sudu u Zadru u tijeku je nekoliko sudskih procesa i to za prijetnju, neisplaćene plaće i mobbing, a za što ga je optužila jedna od bivših zaposlenica na recepciji njegovog hotela.