Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Golac: Put ka umjetnosti privlači (me) neodoljivom snagom!

Autor: Nikola Markulin

25.04.2009. 22:00
Golac: Put ka umjetnosti privlači (me) neodoljivom snagom!

Foto: Filip BRALA



Volim svoj rodni kraj, a držim da onaj koji ne zna voliti vlastiti kraj ne zna voliti ni druge. Osim toga, Lika je prebogata pejsažima punim ekspresije. To koristim u najvećoj mjeri i pretvaram u svoj subjektivni umjetnički doživljaj. Naravno, izlagao sam u većini hrvatskih umjetničkih centara (osam samostalnih izložbi u Zagrebu, po jedna u Rijeci, Splitu, Dubrovniku, Osijeku i Beču, uključujući ovu dvije u Zadru op. a.), ali i svaki moj odlazak u te centre vezan je uz umjetnost
Nedavno je u Zadru (u Arsenalu) postavljena izložba slika „Kameni cvjetovi” akademskog slikara i sveučilišnog profesora (Sveučilište u Rijeci, Pedagoški fakultet) Stipe Golca. Kako su se složili kritičari, a i publika Golac je jedan od najeminentijih živućih hrvatskih slikara. Iskoristili smo prigodu i s njim porazgovarali.
Rođeni ste Gospičanin, ali ono što je zanimljivo jest to da čitav svoj umjetnički vijek djelujete u Gospiću. Smatrate li to hendikepom s obzirom na udaljenost umjetničkih i kulturnih centara?
– Ne smatram to hendikepom. Volim svoj rodni kraj, a držim da onaj koji ne zna voliti vlastiti kraj ne zna voliti ni druge. Osim toga, Lika je prebogata pejsažima punim ekspresije. To koristim u najvećoj mjeri i pretvaram u svoj subjektivni umjetnički doživljaj. Naravno, izlagao sam u većini hrvatskih umjetničkih centara (osam samostalnih izložbi u Zagrebu, po jedna u Rijeci, Splitu, Dubrovniku, Osijeku i Beču, uključujući ovu dvije u Zadru op. a.), ali i svaki moj odlazak u te centre vezan je uz umjetnost. Najčešće je to posjet, ako već nije sudjelovanje (na), izložbama ili razgovor vezan uz slikarstvo.
Osim što ste slikar i profesor metodike likovne kulture, bavite se i pisanjem (osam knjiga aforizama, stručni tekstovi s područja umjetnosti i obrazovanja), a organizirate i umjetničke manifestacije u svom kraju. Nađete li vremena za sve i čemu biste od brojnih svojih aktivnosti dali prednost?
– Smatram da čovjek uvijek ima vremena, odnosno da ga može i mora naći za ono što voli i čemu je posvetio svoj život. Ako čovjek voli sve čime se bavi, onda sve to i može stići. Recimo rad sa studentima, s mladim ljudima za mene je poseban doživljaj i inspiracija. Slažem se i vrlo dobro komuniciram s mladim ljudima. Prenošenje znanja i iskustva na njih pričinja mi posebno zadovoljstvo. Ipak, slikarstvo bi stavio ispred svega ostalog. Njemu se posvećujem cijeli. Uostalom deset godina samo školovanja je u njega ugrađeno. Zato je ono na prvom mjestu. Mislim da bi bilo nepošteno da nije tako. Da parafraziram nekog našeg pjesnika vjenčan sam za slikarstvo.
Kako ste uopće postali slikar? Tko Vas je uputio?
– Zanimljiva priča. Slikar sam postao sasvim slučajno. Jednom sam kao dječak u šljivaru (šljivik, op. a.) slikao svoju prijateljicu. Opazio je to moj stric i pitao me želim li biti slikar. Odgovorio sam potvrdno, mada nisam bio siguran, o slikarstvu nisam znao ništa, a on je otišao u Zagreb i upisao me u Školu primjenjenih umjetnosti. Krenuo sam na prijemni ispit i to je bio moj početak…
Boris Žuža, autor jednog od tekstova u katalogu ove Vaše izložbe, kaže da su boje Vaše elementarno izražajno sredstvo?
– Među mnoštvom slikovno izražajnih mogućnosti ja sam kao temeljno sredstvo izabrao kolorit u nebrojenim svojim varijacijama. Mogu reći da su meni različite tonske vrijednosti boja nešto kao vrsnom glazbeniku tonalne ljestvice koje ja mogu po želji slagati i mijenjati u nebrojenim kompozicijskim varijacijama.
Kako i zašto „Kameni cvjetovi”?
– Još od rane dječačke dobi moj pogled je bio usmjeren prema Velebitskim vrhuncima, šumovitim proplancima, cvjetnim livadama, lomovima svjetlosti. Oni su prerasli u moju trajnu inspiraciju u svojim stalnim i neponoljivim mijenama. Gledan iz daljine Velebit mi je izgledao kao oaza ogromnih kamenih cvjetova.
Za rastanak?
– Za kraj bih volio citirati genijalnog skladatelja Mozarta „Put ka umjetnosti ne odi kroz udobne aleje bez briga i snova. On je štoviše često trnovit i nevjerojatno mukotrpan, ali mene ipak privlači neodoljivom snagom!”


 TKO JE STIPE GOLAC?


Stipe Golac rođen je 1939. godine u Ribniku kraj Gospića. Godine 1961. završio je Školu primijenjenih umjetnosti u Zagrebu, a 1966. Akademiju primijenjenih umjetnosti u Beogradu u slikarskoj klasi profesora Mihajla Petrova. Svoja djela je izlagao na 68 samostalnih i više od stotinjak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Na Pedagoškom fakultetu u Rijeci kao profesor metodike likovne kulture radi od 1977. godine. Autor je i osam zapaženih knjiga aforizama. Na izložbi „Kameni cvjetovi” (u organizaciji Art foruma Zadar) u Arsenalu izložio je 20 svojih slika.