Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kriza – izgovor za propuste

Autor: Siniša Klarica

25.04.2009. 22:00
Kriza – izgovor za propuste

Foto: Siniša KLARICA



Nekadašnji šef HIS-a i sin pokojnog prvog predsjednika RH Franje Tuđmana, Miroslav Tuđman gostovao je u subotu na tribini HSP-a u Bibinjama. Miroslav Tuđman najprije se zahvalio što svake godine, na dan predsjednikove smrti, pet autobusa Bibinjaca pohodi grob njegovog oca iskazujući tako poštovanje prema osnivaču hrvatske moderne države.
A o stvaranju te države te o potrebi stvaranja EU, kao zajednice država i naroda, u kojoj neće dolaziti do hegemonije i u kojoj će mali narodi biti zaštićeni, Franjo Tuđman je govorio i pisao za vrijeme okupacije Čehoslovačke 1968. No, kaže njegov sin, danas češki ministar vanjskih poslova otvoreno kaže da Europskom unijom “drmaju” 4 do 5 zemalja. Tuđman se osvrnuo na niz okolnosti koje su dovele do procesa “detuđmanizacije” koju provodi aktualni predsjednik Mesić, od pisma 12 generala, izjednačavanja agresora i žrtve do pristajanja na proglašavanje Oluje kao udruženog zločinačkog pothvata.
Danas hrvatski dug iznosi približno 40 milijardi eura. U doba rata Hrvatski dug iznosio je 7 milijardi dolara od kojih je 40 do 50 posto bio dug bankrotirane bivše države koji je Hrvatska preuzela na sebe. Pristajalo se u međuvremenu na sve. Sjećamo se naših političara koji su išli u Bruxelles i govorili da su dobili domaću zadaću koju će napraviti. Malo tko zna da prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, od ovog vikenda stranci neograničeno mogu kupovati zemljište, a mi još nismo u EU. Poljska je to odgodila na 12 godina od dana pristupa EU, a u susjedstvu, u Mađarskoj gdje su stranci pokupovali sve i svašta, najbolje se vidi efekt, kada je na red došla financijska kriza, rekao je između ostalog Tuđman mlađi.
Tuđman je optužio hrvatske političare da im je baš ta kriza izgovor za propuste u vođenju vlastite politike. Već 10 godina, dodaje Tuđman, Hrvatska nema političkih elita, nego upravljačkih koje bespogovorno slušaju naloge iz Bruxellesa. Po njemu, više je kvalitetnih stručnjaka izvan sustava vojske, diplomacije i obavještajnih službi, nego u sustavu, a samoubilačka teza je da nema alternative ovakvoj politici. Tuđman je dodao da je RH trebala proglasiti gospodarski pojas pa onda ne bi bilo ovakvih problema sa Slovenijom.
Na pitanje Bibinjaca koji su se za ovu priliku okupili u predvorju OŠ Bibinje, hoće li se kao nezavisni kandidat za predsjednika RH zalagati za lustraciju, Tuđman je odgovorio, da je otvaranje pitanja lustracije 1991. moglo otvoriti front iza leđa Hrvatskoj. Za lustraciju kaže Tuđman, može zalagati istinom o komunističkom sustavu i njegovim zločinima. Ta istina trebala bi biti dio obrazovnih programa. Za povratak dijaspore na političku kartu hrvatske Tuđman vidi u tri točke. Kao prvo, Hrvati u zemljama gdje žive trebaju stvarati mostove prema RH. Hrvati dijaspore trebali bi postati investitori u RH, što je osobito važno u aktualnoj ekonomskoj sitauciji te kao treće trebalo bi promicati povratak Hrvata u cilju demografske obnove. No, najvažnije je, naglašava Miroslav Tuđman, da će iseljeni Hrvati donijeti sa sobom načine ponašanja u uređenom demokratskom svijetu koji su u suprotnosti od autokratskog ponašanja ovih naših, bivših komunista.