Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ležaić opet na optuženičkoj klupi

Autor: Minja Gugić

25.04.2009. 22:00
Ležaić opet na optuženičkoj klupi


Riječ je o sukobu zbog narušenih međususjedskih odnosa koji je kulminirao fizičkim obračunom kada je optuženi Milan Ležaić ubo nožem u trbuh susjeda Marka Gendu teško mu ozlijedivši trbušnu šupljinu i jetru


Nakon što je u travnju prije pet godina optužen te potom na Županijskom sudu u Zadru u listopadu 2005.godine i nepravomoćno osuđen na 3 godine zatvora zbog pokušaja ubojstva, Vrhovni je sud zatražio ponavljanje sudskog postupka u slučaju Milana Ležaića (45), no jučer je početak suđenja na zadarskom sudu odgođen za početak sljedećeg tjedna.
 Podsjećamo, Milan Ležaić osuđen je za pokušaj ubojstva Marka Gende u Biogradu, ali se istodobno sudilo i oštećenom Marku Gendi  zbog kaznenog djela narušavanja nepovredivosti doma, zbog čega je on bio osuđen na četiri mjeseca zatvora.
Ležaić, koji je uhićen 13. travnja 2004 godine, tereti se da je toga dana oko 15.30 sati u Biogradu, u Ulici braće Radića, po telefonskom pozivu supružnika Mijaljice, čiji je zet i koji dijele kuću s obitelji Genda, došao na lice mjesta u društvu dvojice prijatelja te je nakon verbalnog sukoba s Ivanom i Markom Gendom u jednom trenutku nožem koji je držao u desnoj ruci, ubo Marka Gendu u trbuh zadavši mu ubodnu ranu s teškom ozljedom trbušne šupljine i jetre.
Sukobu koji je kulminirao telefonskim pozivom i pokušajem ubojstva, prema optužnici, prethodio je verbalni sukob između Ivana Gende i njegovih susjeda – supružnika, Vladimire i Mirka Mijaljice. Za vrijeme sukoba Ivan Genda je, prema optužnici, došao do kuće Mijaljica, nakon čega je udarcem nogom otvorio ulazna vrata kuće, prethodno kamenom razbivši staklo na vratima. Nakon toga je ušao u kuću, a potom za njim i njegov sin Marko Genda, gdje su nastavili verbalni sukob s vlasnicima kuće, koji je zatim nastavljen i intervencijom drugog sina Željka Gende koji je Ivana i Marka udaljio u njihovu obiteljsku kuću.
Nakon toga uslijedio je telefonski poziv obitelji Mijaljica, poslije čega se na mjestu događaja s nožem pojavio Milan Ležaić koji se u predistražnom postupku i na prvom ročištu branio šutnjom.
Tek na samom završetku istražnog postupka i kada su ispitani i saslušani svi svjedoci, Ležaić je rekao kako nije planirao ubosti Marka Gendu, nego da je ovaj na nož cijelim tijelom, slučajno naletio.
-Gende su nas uništili i psihički i ekonomski. Zbog njih smo se morali odseliti u Varivode, gdje sada živimo od 700 kuna mirovine moga supruga. Prije smo kuću u Biogradu iznajmljivali i od toga smo živjeli – rekla je tada Vladimira Mijaljica.
Marko Genda je u svom svjedočenju, pak, kazao da je upravo Vladimira Mijaljica odgovorna za cijeli sukob.
-Mene i brata je nazivala lopovima i Hrvatima s pedigreom. Samo je čekala sukob, a čak je i prijetila smrću našoj obitelji – uzvratio joj je tada Marko Genda.
Sudskim će postupkom i ovaj put, predsjedati poznata sutkinja Županijskog suda u Zadru, Enka Moković.